กรุณาใช้ตัวระบุนี้เพื่ออ้างอิงหรือเชื่อมต่อรายการนี้: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3185
ชื่อเรื่อง: Biochemical and Enzymatic Study of Rice BADH Wild-Type and Mutants: An Insight into Fragrance in Rice
ผู้แต่ง/ผู้ร่วมงาน: Ratree Wongpanya
Nonlawat Boonyalai
Napaporn Thammachuchourat
Natharinee Horata
Siwaret Arikit
Khin Myo Myint
Apichart Vanavichit
Kiattawee Choowongkomon
ราตรี วงศ์ปัญญา
นลวัฒน์ บุญญาลัย
นภาพร ธรรมชูเชารัตน์
ณัฐริณี หอระตะ
ศิวเรศ อารีกิจ
อภิชาติ วรรณวิจิตร
เกียรติทวี ชูวงศ์โกมล
Kasetsart University. Faculty of Science
Kasetsart University. Faculty of Science
Kasetsart University. Faculty of Science
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology
Kasetsart University. Rice Gene Discovery Unit
International Program of Graduate School in Tropical Agriculture. Department of Agronomy
Kasetsart University. Rice Gene Discovery Unit
Kasetsart University. Center for Advanced Studies in Tropical Natural Resources
คำสำคัญ: Betaine aldehyde dehydrogenase
เบทาอีนอัลดีไฮด์ดีไฮโดรจีเนส
Rice
ข้าว
Plant mutation
การกลายพันธุ์พืช
วันที่เผยแพร่: 2011
แหล่งอ้างอิง: Protein Journal 30,8 (September 2011) : 529-538.
บทคัดย่อ: Betaine aldehyde dehydrogenase 2 (BADH2) is believed to be involved in the accumulation of 2-acetyl-1-pyrroline (2AP), one of the major aromatic compounds in fragrant rice. The enzyme can oxidize ω-aminoaldehydes to the corresponding ω-amino acids. This study was carried out to investigate the function of wild-type BADHs and four BADH2 mutants: BADH2_Y420, containing a Y420 insertion similar to BADH2.8 in Myanmar fragrance rice, BADH2_C294A, BADH2_E260A and BADH2_N162A, consisting of a single catalytic-residue mutation. Our results showed that the BADH2_Y420 mutant exhibited less catalytic efficiency towards γ-aminobutyraldehyde but greater efficiency towards betaine aldehyde than wild-type. We hypothesized that this point mutation may account for the accumulation of γ-aminobutyraldehyde/Δ1-pyrroline prior to conversion to 2AP, generating fragrance in Myanmar rice. In addition, the three catalytic-residue mutants confirmed that residues C294, E260 and N162 were involved in the catalytic activity of BADH2 similar to those of other BADHs.
รายละเอียด: สามารถเข้าถึงบทความฉบับเต็ม (Full text) ได้ที่ : https://link.springer.com/article/10.1007/s10930-011-9358-5
URI: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3185
ปรากฏในกลุ่มข้อมูล:Medical Technology - Articles Journals

แฟ้มในรายการข้อมูลนี้:
แฟ้ม รายละเอียด ขนาดรูปแบบ 
Biochemical-and-Enzymatic-Study-of-Rice-BADH .pdf92.51 kBAdobe PDFดู/เปิด


รายการทั้งหมดในระบบคิดีได้รับการคุ้มครองลิขสิทธิ์ มีการสงวนสิทธิ์เว้นแต่ที่ระบุไว้เป็นอื่น