กรุณาใช้ตัวระบุนี้เพื่ออ้างอิงหรือเชื่อมต่อรายการนี้: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3732
ชื่อเรื่อง: Preparation and Evaluation of Anti-Emetic Ginger Orodispersible Tablets from Standardized Extract using Phenolic Profile Effects
ผู้แต่ง/ผู้ร่วมงาน: Chawalinee Asawahame
Sirilak Klangklang
Phanthila Auklarapa
Ratana Indranupakorn
ชวาลินี อัศวเหม
สิริลักษณ์ คลังกลาง
ภัณฑิลา อัครภา
รัตนา อินทรานุปกรณ์
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmacy
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmacy. Student of Bachelor of Pharmacy
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmacy. Student of Bachelor of Pharmacy
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmacy
คำสำคัญ: Ginger
ขิง
Zingiber officinale Roscoe
Plant extracts
สารสกัดจากพืช
Total phenolic content
ปริมาณสารฟินอลิกทั้งหมด
Phenolic compound
สารประกอบฟินอลิก
อาเจียน
Vomiting
ยาแก้อาเจียน
Antiemesis
Orally disintegrating tablets
ยาเม็ดชนิดแตกตัวเร็วในช่องปาก
Orodispersible Tablets
ยาเม็ด
Tablets (Medicine)
High performance liquid chromatography
ไฮเปอร์ฟอร์แมนซ์ลิควิดโครมาโทกราฟี
วันที่เผยแพร่: 2024
แหล่งอ้างอิง: Natural Product Sciences 30(3) : 182-189 (2024)
บทคัดย่อ: Ginger (Zingiber officinale Roscoe) is widely utilized in Thailand’s healthcare system to alleviate motion sickness-induced nausea and vomiting. Its anti-emetic properties are attributed to various phenolic constituents, primarily gingerols and shogaols, which can vary due to processing and environmental factors. Tracking these compounds is quite complex. Therefore, this study aims to scientifically verify a practical quantitative approach for assessing active constituents, in terms of phenolic profiles, using ginger orodispersible tablets (ODTs) from standardized extracts as the target. The standardized ginger extract, quantified in 6-gingerol via validated HPLC, was combined with the superdisintegrant, sodium starch glycolate, using the wet granulation technique to prepare the ODTs. The optimized formulation met Pharmacopoeia standards, exhibiting desirable characteristics that can be used as a sample prototype for assessing the total phenolic content (TPC) using the modified Folin-Ciocalteu (F-C) assay. Determining the phenolic profiles in both the standardized ginger extracts and the tablets proved effective, facilitating the accurate quantification of total active constituents. This was particularly useful for handling multiple samples during dissolution tests. This study contributes to frontier knowledge on the phenolic profiles in standardized ginger extracts and theirs ODTs, which play an important role in interpreting the amounts of active constituents in the ODTs for their antiemetic properties.
รายละเอียด: สามารถเข้าถึงบทความฉบับเต็ม (Full Text) ได้ที่ : https://e-nps.or.kr/_PR/view/?aidx=42255&bidx=3832
URI: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3732
ISSN: 1226-3907 (Print)
2288-9027 (Online)
ปรากฏในกลุ่มข้อมูล:Pharmaceutical Sciences - Artical Journals

แฟ้มในรายการข้อมูลนี้:
แฟ้ม รายละเอียด ขนาดรูปแบบ 
Preparation-and-Evaluation-of-Anti-Emetic-Ginger-Orodispersible-Tablets.pdf68.84 kBAdobe PDFดู/เปิด


รายการทั้งหมดในระบบคิดีได้รับการคุ้มครองลิขสิทธิ์ มีการสงวนสิทธิ์เว้นแต่ที่ระบุไว้เป็นอื่น