Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4454
Title: อาหารและโภชนาการเพื่อความยั่งยืนในการจัดการภาวะมวลกล้ามเนื้อน้อยของผู้สูงอายุ
Other Titles: Food and Nutrition for Sustainable Management of Sarcopenia in Older Adults
Authors: พัชราภรณ์ ไหวคิด
นฤมล เปียซื่อ
Phatcharaphon Whaikid
Narumon Piaseu
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Nursing
Suansunandha Rajabhat University. Faculty of Science and Technology
Keywords: Sarcopenia
ภาวะกล้ามเนื้อถดถอย
ภาวะมวลกล้ามเนื้อน้อย
สูงอายุ
Older people
การออกกำลังกาย
Exercise
ผู้สูงอายุ – โภชนาการ
Older people – Nutrition
ผู้สูงอายุ – สุขภาพและอนามัย
Older people -- Health and hygiene
การออกกำลังกายสำหรับผู้สูงอายุ
Exercise for older people
กล้ามเนื้อ
Muscles
กำลังกล้ามเนื้อ
Muscle strength
สมรรถภาพทางกายสำหรับผู้สูงอายุ
Physical fitness for older people
Issue Date: 2024
Publisher: Thailand Nursing and Midwifery Council
Citation: วารสารสภาการพยาบาล 39, 3 (กรกฎาคม-กันยายน 2567) : 455-472.
Abstract: ภาวะมวลกล้ามเนื้อน้อย เป็นหนึ่งในกลุ่มอาการผู้สูงอายุที่เกี่ยวข้องกับปัจจัยหลากหลายที่เชื่อมโยงกันทั้งปัจจัยทางเศรษฐกิจสังคมของบุคคล ปัจจัยด้านสุขภาพและสิ่งแวดล้อม ต้องอาศัยการทำงานร่วมกันของทีมสหวิชาชีพในการจัดการปัญหา ซึ่งอาหารและโภชนาการมีบทบาทสำคัญในการจัดการภาวะมวลกล้ามเนื้อน้อยของผู้สูงอายุ บทความนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ อธิบายภาวะมวลกล้ามเนื้อน้อย สาเหตุและปัจจัยที่เกี่ยวข้องกับภาวะมวลกล้ามเนื้อน้อยของผู้สูงอายุไทย แนวทางการคัดกรองและวินิจฉัยภาวะมวลกล้ามเนื้อน้อยในชุมชนและหน่วยบริการปฐมภูมิ และวิธีการประเมินความเป็นไปได้ของการเกิดภาวะมวลกล้ามเนื้อน้อยในผู้สูงอายุและการวินิจฉัยภาวะมวลกล้ามเนื้อน้อย รวมทั้งบทบาทของอาหารและโภชนาการในการจัดการภาวะมวลกล้ามเนื้อน้อยของผู้สูงอายุ ตลอดจนแนวทางการบริโภคอาหารเพื่อจัดการภาวะมวลกล้ามเนื้อน้อยของผู้สูงอายุภาวะมวลกล้ามเนื้อน้อย เกิดจากการสูญเสียมวลกล้ามเนื้อ ความแข็งแรงของกล้ามเนื้อ และสมรรถภาพทางกายที่เป็นไปอย่างช้า ๆ ต่อเนื่องเกี่ยวข้องกับปัจจัยส่วนบุคคล ได้แก่ เพศ อายุ และ ปัจจัยด้านสุขภาพ ได้แก่ กิจกรรมทางกาย ดัชนีมวลกาย เส้นรอบเอว ภาวะทุพโภชนาการ การมีโรคไม่ติดต่อเรื้อรัง และภาวะความรู้คิดบกพร่องเล็กน้อย แนวทางการคัดกรองและวินิจฉัยภาวะมวลกล้ามเนื้อน้อยในชุมชนและหน่วยบริการปฐมภูมิใช้แนวทางของคณะทำงานการประเมินภาวะมวลกล้ามเนื้อในคนเอเชีย (Asian Working Group for Sarcopenia, AWGS) ได้ปรับเกณฑ์การประเมินให้เหมาะสมกับบริบทของผู้สูงอายุชาวเอเชีย โดยยังคงครอบคลุมมวลกล้ามเนื้อความแข็งแรงของกล้ามเนื้อ และสมรรถภาพทางกาย วิธีการประเมินความเป็นไปได้ของภาวะมวลกล้ามเนื้อน้อยและการวินิจฉัยภาวะมวลกล้ามเนื้อน้อย ได้แก่ การวัดเส้นรอบน่อง การใช้แบบคัดกรอง SARC-F และ SARC-Calf การประเมินความแข็งแรงของกล้ามเนื้อ การประเมินสมรรถภาพทางกายโดยการทดสอบลุกนั่ง 5 ครั้ง และการวัดดัชนีมวลกล้ามเนื้อ อาหารและโภชนาการมีบทบาทสำคัญในการจัดการภาวะมวลกล้ามเนื้อน้อยของผู้สูงอายุ โดยเฉพาะคุณภาพอาหารและรูปแบบการบริโภคอาหาร โปรตีนและกรดอะมิโน กรดไขมันไม่อิ่มตัวเชิงซ้อนชนิดสายยาว วิตามินดี โภชนเภสัชและยาสมุนไพร แนวทางการบริโภคอาหารเพื่อจัดการภาวะมวลกล้ามเนื้อน้อยของผู้สูงอายุ เป็นอาหารเมดิเตอร์เรเนียน ซึ่งเน้นการบริโภคโปรตีนจากพืช ผักผลไม้ อาหารที่มีใยอาหารสูง รวมทั้งไขมันที่ดีต่อสุขภาพทีมสหวิชาชีพควรส่งเสริมการบริโภคอาหารคุณภาพสูง การเน้นโปรตีนจากพืชนอกจากจะช่วยเสริมสร้างร่างกายโดยรวมอย่างยั่งยืน ยังช่วยป้องกันการสูญเสียมวลกล้ามเนื้อ เพิ่มความแข็งแรงของกล้ามเนื้อ และปรับปรุงสมรรถภาพทางกายของผู้สูงอายุ
Sarcopenia is recognized as one of geriatric syndromes. It involves various interconnected factors, including socioeconomic status, health, and environmental factors. Managing sarcopenia requires the collaboration of a multidisciplinary team, with diet and nutrition playing a crucial role in managing sarcopenia in older adults. This article aims to explain sarcopenia, its causes, and factors associated with sarcopenia in Thai older adults, screening and diagnostic guidelines for sarcopenia in communities and primary care units, methods for assessing the likelihood and diagnosis of sarcopenia, as well as the role of diet and nutrition in managing sarcopenia in older adults, and dietary guidelines for managing sarcopenia in older adults. Sarcopenia is characterized by the gradual and continuous loss of muscle mass, muscle strength, and physical performance. This slow progression addresses the importance of early detection and intervention. The condition also includes sarcopenic obesity, which is the coexistence of obesity and sarcopenia. The causes and factors associated with sarcopenia in Thai older adults consist of personal factors including gender and age, and health factors including physical activity, body mass index, waist circumference, malnutrition, non-communicable diseases, and mild cognitive impairment. The guidelines for screening and diagnosing sarcopenia in communities and primary care units follow the Asian Working Group for Sarcopenia (AWGS) criteria, which have been adapted to suit the context of older adults in Asia. including muscle mass, muscle strength, and physical performance. Methods for assessing the likelihood and diagnosis of sarcopenia include calf circumference measurement, SARC-F and SARC-Calf screening tools, muscle strength assessment, physical performance evaluation (Five Times Sit to Stand Test), and muscle mass index measurement. Diet and nutrition play a major role in managing sarcopenia in older adults, including the quality of food and dietary patterns, proteins and amino acids, long-chain polyunsaturated fatty acids, vitamin D, nutraceuticals, and herbal medicines. The dietary guidelines for managing sarcopenia in older adults emphasize the Mediterranean diet, which focuses on plant-based proteins, fruits and vegetables, high-fiber foods, and healthy fats. A multidisciplinary team can promote high-quality food consumption, particularly plant-based protein, that not only sustainably strengthens the body but also prevents the loss of muscle mass, enhances muscle strength, and improves physical performance in older adults.
Description: สามารถเข้าถึงบทความฉบับเต็ม (Full Text) ได้ที่ : https://he02.tci-thaijo.org/index.php/TJONC/article/view/270000/184377
URI: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4454
ISSN: 2985-0894 (Online)
1513-1262
Appears in Collections:Nursing - Articles Journals

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Food-and-Nutrition-for-Sustainable-Management-of-Sarcopenia-in-Older-Adults.pdf85.68 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.