Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4826
Title: การศึกษาปริมาณสารฟีนอลิกรวมและฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระในสมุนไพรจีนฝางเฟิง
Other Titles: Investigation of phenolic compounds and antioxidant activity in Saposhnikovia divaricate (Turcz.) Schische
Authors: กาญจนา กงสิมมา
ศศิวิมล บุญเสือ
รังสิมา ใช้เทียมวงศ์
กิตติพัฒน์ โสภิตธรรมคุณ
อรภา ศิลมัฐ
ศรมน สุทิน
Kanjana Kongsima
Sasiwimol Bunsuea
Rungsima Chaitiamwong
Kittipat Sopitthummakhun
Orapa Sillamut
Soramon Sutin
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Undergraduate Student
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Undergraduate Student
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Chinese Medicine
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Keywords: ฝางเฟิง
Fangfeng
Saposhnikovia divaricate (Turcz.) Schische
สารต้านอนุมูลอิสระ
แอนติออกซิแดนท์
Antioxidants
ปริมาณสารฟินอลิกทั้งหมด
Total phenolic content
สมุนไพร -- จีน
Herbs -- China
การระงับปวด
Analgesia
สารประกอบฟินอลิก
Phenolic compound
สารสกัดจากพืช
Plant extracts
การผ่อนคลายกล้ามเนื้อ
Resilience (Personality trait)
Issue Date: 2024
Abstract: งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อประเมินความสามารถในการต้านอนุมูลอิสระและปริมาณสารฟีนอลิกรวมจากสารสกัดสมุนไพรจีนฝางเฟิง (Saposhnikovia divaricate (Turcz.) Schische) สารสกัดจากรากฝางเฟิง เตรียมด้วยการสกัดในเอทานอล เพื่อนำไปทดสอบการต้านอนุมูลอิสระด้วยวิธี DPPH scavenging assay โดยมีค่า IC50 เท่ากับ 1.2702 +- 0.0347 mg/mL เมื่อเทียบกับสารต้านอนุมูลอิสระมาตรฐาน BHT ซึ่งมีค่า IC50 เท่ากับ 0.0597 +- 0.0026 mg/mL ปริมาณรวมของสารฟีนอลิก ใช้วิธีการทดสอบด้วย Folin-Ciocalteu reagent มีค่าเท่ากับ 0.1029 +- 0.0050 mg GAE g-1 DM จากการวิจัยนี้อาจนำสมุนไพรจีนฝางเฟิงมาใช้เป็นทางเลือกในการสร้างเสริมสุขภาพและภูมิคุ้มกัน เช่น นำมาใช้เป็นผลิตภัณฑ์สำหรับเพื่อระงับปวด และคลายการเกร็งตัวของกล้ามเนื้อ เป็นต้น
This research has objected to evaluate antioxidant capacity and total phenolic contents in a Chinese herb names “Fangfeng” (Saposhnikovia divaricate (Turcz.) Schische). Fangfeng root was extracted in ethanol for measuring the antioxidant capacity via a DPPH scavenging assay. The IC50 value of the extract was 1.2702 +- 0.0347 mg/mL compared with the standard antioxidant BHT with the IC50 value of 0.0597 +- 0.0026 mg/mL. The total phenolic contents were determined by the Folin-Ciocalteu reagent having the value of 0.1029 +- 0.0050 mg GAE g-1 DM. Based of this research, the Chinese herb Fangfeng may be used as an alternative to strengthen health and immunity such as an analgesic product and a muscle relaxant.
Description: การประชุมวิชาการระดับชาติ 4 สถาบัน ครั้งที่ 2 ประจำปี 2565 (The 2nd Oriental Medicine and Sciences Conference 2022 – OMSC2022) วันที่ 26 มีนาคม 2565 ประชุมออนไลน์ (Online Conference) ณ มหาวิทยาลัยรังสิต : หน้า 16-23.
จัดโดย วิทยาลัยการแพทย์แผนตะวันออก มหาวิทยาลัยรังสิต, หลักสูตรการแพทย์แผนจีนและหลักสูตรการแพทย์แผนไทยประยุกต์ วิทยาลัยแพทยศาสตร์นานาชาติจุฬาภรณ์ มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์, คณะการแพทย์แผนไทย มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ และคณะการแพทย์แผนจีน มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ
URI: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4826
Appears in Collections:Science and Technology - Proceeding Document

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Investigation-of-phenolic-compounds-and-antioxidant-activity-in-Saposhnikovia-divaricate-(Turcz.)-Schische.pdf
  Restricted Access
3.86 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.