The objectives of this study were to study physical, chemical and microbiological stability of the extemporaneous spironolactone suspensions. An extemporaneous spironolactone suspension was prepared from commercially available spironolactone 25-mg tablets using compounded suspending vehicles. The final concentration of spironolactone formulation was 2 mg/mL. Samples were separately filled in HDPE, PET and amber glass bottles then stored in refrigerator at 5±3°C and room temperature (30±3°C). A sample was collected from each bottle immediately after preparation and after 7, 14, 30, 60, and 90 days. High performance liquid chromatography was used for quantitative analysis of spironolactone in each sample. The chemical stability of spironolactone in suspensions was determined by calculating the percentage of the remaining spironolactone on each sampling interval. The acceptable stability was defined as retention of at least 90% of the initial spironolactone concentration. The physical and microbiological stabilities were intermittently evaluated. At least 90% of the initial spironolactone concentration remained in the compounding suspensions for up to 30 days regardless of packaging material. There were no substantial changes in the appearance (color and consistency) of the samples stored at 5±3°C and room temperature (30±3°C). The pH values of the samples kept at room temperature decreased significantly compared to the initial pH value. The suspension maintained microbiologic stability for 30 days. In conclusion, utilizing the studied suspending vehicle for the compounding of 2.0 mg/mL spironolactone extemporaneous suspension afforded a stable preparation for a month long storage at room temperature regardless the filling bottle material.
วัตถุประสงค์ของงานวิจัยนี้เพื่อศึกษาความคงตัวทางกายภาพ ทางเคมีและการเกิดเชื้อจุลชีพ ของยาเตรียมสไปโรโนแลคโตนความเข้มข้น 2 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตรที่เตรียมสําหรับผู้ป่วยเฉพาะรายใน โรงพยาบาล โดยบรรจุยาเตรียมในขวดต่างชนิดกัน 3 ประเภทยาเตรียมสไปโรโนแลคโตนสําหรับผู้ป่วยเฉพาะรายเตรียมได้จากยาเม็ดสไปโรโนแลคโตน ขนาด 25 มิลลิกรัมผสมกับน้ํากระสายยาให้มีความเข้มข้นของตัวยาสําคัญเท่ากับ 2 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร นํายาที่เตรียมได้บรรจุใส่ขวด HDPE, PET และขวดแก้วสีชา เก็บไว้ในตู้เย็นที่อุณหภูมิ (5±3 องศาเซลเซียส) และอุณหภูมิห้อง (30±3 องศาเซลเซียส) นําตัวอย่างยาจากขวดต่างๆ มาวิเคราะห์หาปริมาณตัวยาสไปโรโนแลคโตนเมื่อเตรียมเสร็จใหม่และที่เวลา 7, 14, 30, 60 และ 90 วัน โดยใช้เทคนิคโครมาโตรกราฟฟี่สมรรถนะสูง ความคงตัวทางเคมีของยาสไปโรโนแลคโตนในตํารับได้จากการคํานวณร้อยละของยาที่เหลืออยู่ที่เวลาต่างๆ ร้อยละของยาสไปโรโนแลคโตนต้องมีค่ามากกว่า 90 ของปริมาณยาตั้งต้นจึงจะจัดว่ายาเตรียมนั้นมีความคงตัว ทําการประเมินความคงตัวทางกายภาพและเชื้อจุลชีพเป็นระยะ ผลจากการศึกษา พบว่าปริมาณตัวยาสไปโรโนแลคโตนยังคงเหลืออยู่ในตํารับอย่างน้อยร้อยละ 90 ของปริมาณยาตั้งต้น เมื่อเวลาผ่านไป 30 วัน โดยไม่ขึ้นกับชนิดของภาชนะบรรจุ ลักษณะของยาเตรียม เช่นสีและการกระจายตัวของผงยาของตัวอย่างที่เก็บไว้ในตู้เย็นและที่อุณหภูมิห้องไม่มีการเปลี่ยนแปลง ในขณะที่ค่าความเป็นกรด-ด่างของตํารับที่เก็บไว้ที่อุณหภูมิห้องมีค่าลดลงเรื่อย ๆ จากค่าตั้งต้น ไม่พบเชื้อจุลชีพในตํารับตลอดระยะเวลา 30 วัน จากผลการวิจัยพบว่า น้ํากระสายยาที่ใช้ในการเตรียมยาน้ําสไปโรโนแลคโตนสําหรับผู้ป่วยเฉพาะรายความเข้มข้น 2.0 มิลลิกรัม/มิลลิลิตร ทําให้ยาเตรียมมีอายุหนึ่งเดือนเมื่อเก็บไว้ที่อุณหภูมิห้อง โดยไม่ขึ้นกับชนิดของขวดที่บรรจุยาเตรียม