DSpace Repository

การพัฒนาและตรวจสอบวิธีวิเคราะห์ปริมาณแมงจิเฟอรินของสารสกัดใบมะม่วงน้ำดอกไม้ด้วยเทคนิค High Performance Liquid Chromatography และ Infrared Spectroscopy

Show simple item record

dc.contributor.author สุธีรา ญานะโส
dc.contributor.author อรัญญา จุติวิบูลย์สุข
dc.contributor.author ภูริต ธนะรังสฤษฏ์
dc.contributor.author กนกภรณ์ สวัสดี
dc.contributor.author Suthira Yanaso
dc.contributor.author Aranya Jutiviboonsuk
dc.contributor.author Phurit Thanarangsarit
dc.contributor.author Kanokporn Sawasdee
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Science en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Science en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Science en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Science en
dc.date.accessioned 2024-11-05T06:18:32Z
dc.date.available 2024-11-05T06:18:32Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.uri https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3227
dc.description.abstract งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อพัฒนาและตรวจสอบวิธีวิเคราะห์ รวมทั้งหาปริมาณแมงจิเฟอรินจากสารสกัดใบมะม่วงน้ำดอกไม้ที่ปลูกในจังหวัดสมุทรปราการด้วยวิธี high performance liquid chromatography (HPLC) และ infrared (IR) spectroscopy จากผลการวิจัยพบว่าทั้ง 2 วิธี ผ่านการตรวจสอบวิธีวิเคราะห์ในหัวข้อความจำเพาะเจาะจง ความเป็นเส้นตรงและพิสัย ความเที่ยง ความแม่น ขีดจำกัดของการตรวจพบ และขีดจำกัดของการวัดเชิงปริมาณ เมื่อวิเคราะห์หาปริมาณแมงจิเฟอรินจากสารสกัดใบมะม่วงน้ำดอกไม้จำนวน 5 ตัวอย่างที่มีแหล่งปลูกในจังหวัดสมุทรปราการ (M1 – M5) ด้วยวิธี HPLC และ IR spectroscopy พบปริมาณแมงจิเฟอริน 85.08 – 109.40 และ 81.33 – 98.95 %w/w ตามลำดับ เมื่อทดสอบนัยสำคัญทางสถิติด้วย paired t-test พบว่าทั้ง 2 วิธีสามารถวิเคราะห์ปริมาณแมงจิเฟอรินได้แตกต่างกันอย่างไม่มีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับความเชื่อมั่นร้อยละ 95 ดังนั้นวิธี HPLC และ IR spectroscopy ที่พัฒนาขึ้นสามารถนำไปประยุกต์ใช้วิเคราะห์หาปริมาณแมงจิเฟอรินเพื่อใช้ในการควบคุมคุณภาพของสารสกัดจากใบมะม่วงน้ำดอกไม้ en
dc.description.abstract This research aims to develop and validate analytical methods for the quantification of mangiferin from Nam Dok Mai mango leaf extracts cultivated in Samut Prakan province using high performance liquid chromatography (HPLC) and infrared (IR) spectroscopy. The results confirmed that both methods were validated in terms of specificity, linearity, range, accuracy, precision, limit of detection and limit of quantitation. The mangiferin content in five samples obtained from Nam Dok Mai mango leaf extracts in Samut Prakan (M1 – M5), analyzed by using HPLC and IR methods, ranged from 85.08 to 109.40 and 81.33 to 98.95 %w/w, respectively. Statistical analysis using a paired t-test revealed no significant difference in the mangiferin quantity between the two methods at a 95% confidence level. Therefore, the developed HPLC and IR methods can be applied to quantify mangiferin content and control the quality of Nam Dok Mai mango leaf extracts. en
dc.description.sponsorship การวิจัยนี้ได้รับทุนอุดหนุนจากมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ ปีการศึกษา 2564 en
dc.language.iso th en
dc.publisher มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ en
dc.subject แมงจิเฟอริน en
dc.subject Mangiferin en
dc.subject มะม่วง -- ใบ en
dc.subject Mango -- Leaves en
dc.subject ไฮเปอร์ฟอร์แมนซ์ลิควิดโครมาโตกราฟี en
dc.subject High performance liquid chromatography. en
dc.subject อินฟราเรดสเปกโทรสโกปี en
dc.subject Infrared spectroscopy en
dc.title การพัฒนาและตรวจสอบวิธีวิเคราะห์ปริมาณแมงจิเฟอรินของสารสกัดใบมะม่วงน้ำดอกไม้ด้วยเทคนิค High Performance Liquid Chromatography และ Infrared Spectroscopy en
dc.title.alternative Analytical Method Development and Validation for Quantitative Analysis of Mangiferin in Nam Dok Mai Mango Leaf Extracts by High Performance Liquid Chromatographic and Infrared Spectroscopic Techniques en
dc.type Technical Report en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account