dc.contributor.author |
ธนบดี แสงอ่อน |
|
dc.contributor.author |
สุมารินทร์ วงษ์วัฒนะ |
|
dc.contributor.author |
ณรินทร์ จันทรชู |
|
dc.contributor.author |
นรินทร์ ทรงศรี |
|
dc.contributor.author |
กมลชนก บำรุงจิตร |
|
dc.contributor.author |
กานต์ประดับ ประดับการ |
|
dc.contributor.author |
อัญชุลี การดี |
|
dc.contributor.author |
สุรวิทย์ นันตะพร |
|
dc.contributor.author |
Thanabordee Sangon |
|
dc.contributor.author |
Sumarin Wongwattana |
|
dc.contributor.author |
Narin Junchu |
|
dc.contributor.author |
Narin Songsri |
|
dc.contributor.author |
Kamonchanok Bumrungjit |
|
dc.contributor.author |
Kanpradab Pradabkan |
|
dc.contributor.author |
Unchulee Kandee |
|
dc.contributor.author |
Surawit Nantaporn |
|
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Undergraduate Student |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Undergraduate Student |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Undergraduate Student |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Undergraduate Student |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Undergraduate Student |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Undergraduate Student |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health |
en |
dc.date.accessioned |
2025-09-26T14:01:44Z |
|
dc.date.available |
2025-09-26T14:01:44Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
|
dc.identifier.uri |
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4587 |
|
dc.description |
การประชุมวิชาการระดับชาติ ด้านวิทยาศาสตร์สุขภาพ ครั้งที่ 1 (The 1st National Conference Research and Innovation “Knowledge Transformation towards Thailand 4.0”) วันที่ 7-8 ธันวาคม พ.ศ. 2560 ณ อาคารศูนย์ปฏิบัติการเรียนรู้ (M-Square) มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง, จังหวัดเชียงราย หน้า PH-71 1-5. |
en |
dc.description |
สามารถเข้าถึงบทความฉบับเต็ม (Full Text) ได้ที่ :
https://healthsci.mfu.ac.th/health-sci-news/health-science-news-detail/detail/News/2329.html |
en |
dc.description.abstract |
การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาปัจจัยที่มีความสัมพันธ์ต่อพฤติกรรมการป้องกันตนเองจากการสูดดมไอละอองน้ำมันของผู้ประกอบอาชีพขายอาหารปรุงสำเร็จในมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติและบริเวณโดยรอบ จำนวน 88 คน โดยใช้แบบสอบถามในการเก็บข้อมูลวิจัย ประกอบด้วย 4 ส่วน คือ 1) ข้อมูลส่วนบุคคล 2) ข้อมูลความรู้เกี่ยวกับอันตรายจากการสูดดมไอละอองน้ำมัน 3) ข้อมูลทัศนคติเกี่ยวกับอันตรายจากการสูดดมไอละอองน้ำมัน 4) ข้อมูลพฤติกรรมการป้องกันตนเองจากการสูดดมไอละอองน้ำมันและทำการวิเคราะห์ข้อมูลโดยใช้สถิติเชิงพรรณนาและไคว์-สแควร์ เพื่อทดสอบหาความสัมพันธ์ระหว่างตัวแปรที่ศึกษา ผลการศึกษาพบว่า ส่วนใหญ่ ร้อยละ 67.0 เป็นเพศหญิง ร้อยละ 72.7 เป็นผู้ขายอาหารในสถานประกอบการร้านค้า ร้อยละ 64.8 ขายอาหารประเภทตามสั่ง ส่วนใหญ่ร้อยละ 78.40 มีระดับความรู้เกี่ยวกับอันตรายจากการสูดดมไอละอองน้ำมัน อยู่ในระดับปานกลาง ค่าคะแนนเฉลี่ยโดยภาพรวมอยู่ในระดับปานกลาง ร้อยละ 85.20 มีทัศนคติเกี่ยวกับอันตรายจากการสูดดมไอละอองน้ำมัน อยู่ในระดับดีค่าคะแนนเฉลี่ยในภาพรวมอยู่ในระดับดี และร้อยละ 63.6 มีพฤติกรรมการป้องกันตนเองจากการสูดดมไอละอองน้ำมันอยู่ในระดับดี มีค่าคะแนนเฉลี่ยโดยภาพรวมอยู่ในระดับดี เมื่อทำการวิเคราะห์เพื่อทดสอบหาความสัมพันธ์ระหว่างตัวแปรที่ศึกษา พบว่า ปัจจัยส่วนบุคคลไม่มีความสัมพันธ์กับพฤติกรรมการป้องกันตนเองจากการสูดดมไอละอองน้ำมัน อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.05 ส่วนข้อมูลด้านความรู้ และทัศนคติเกี่ยวกับอันตรายของไอละอองน้ำมันไม่มีความสัมพันธ์กับพฤติกรรมการป้องกันตนเองจากอันตรายของไอละอองน้ำมันต่อผู้ประกอบอาชีพชายอาหารปรุงสำเร็จอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ 0.05 ผลการศึกษาครั้งนี้ สามารถนำมาใช้ในการสร้างเสริมพฤติกรรมการป้องกันตนเองจากการสูดดมไอละอองน้ำมันให้ดียิ่งขึ้นเพื่อลดปัจจัยเสี่ยงที่เกิดจากการประกอบอาชีพขายอาหารสำเร็จรูปให้น้อยลง |
en |
dc.description.abstract |
This research aimed to associated factor with preventive behavior from exposure to cooking oil mist among of food cooker vendors and conclude around 88 people. This research used questionnaires to collect data consists of four parts 1) the personal data of food cooking vendors 2) knowledge about the dangers of associated factor with preventive behavior from exposure to cooking oil mist among of food cooker vendors 3) Attitude information on the dangers of associated factor with preventive behavior from exposure to cooking oil mist among of food cooker vendors 4) Behaviors to preventive from exposure to cooking oil mist among of food cooker vendors and analyzed using descriptive statistics and chi-square. The study sample who participated in this research. Most sample were female 67.0%. Cooking vendors in restaurant 72.7% and sale food on order 64.8%. For knowledge about the dangers of preventive from exposure to cooking oil mist among of food cooker vendors were moderate level 78.4% and mean scores were at moderate level too. For attitudes about the dangers of preventive from exposure to cooking oil mist among of food cooker vendors were a good level 85.20% and mean scores were a good level too. For behaviors to preventive from exposure to cooking oil mist among of food cooker vendors were a good level 63.6% and mean scores were at a good level too. When analyzed relationship that no relationship between personal factors and behaviors to preventive from exposure to cooking oil mist among of food cooker vendors were significant difference at 0.05 level (p-Value <0.05). For knowledge and attitudes about the dangers of preventive from exposure to cooking oil mist among of food cooker vendors that no relationship between personal factors and behaviors to preventive from exposure to cooking oil mist among of food cooker vendors were significant difference at 0.05 level (p-Value <0.05). So that, should promote knowledge about prevention in order to result in self-behavior about danger of preventive from exposure to cooking oil mist to a good level for reduce exposure cooking oil mist among of food cooking. |
en |
dc.language.iso |
th |
en |
dc.rights |
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง |
en |
dc.subject |
อาหารปรุงสำเร็จ |
en |
dc.subject |
Ready meal |
en |
dc.subject |
Food cooked |
en |
dc.subject |
ละอองน้ำมัน |
en |
dc.subject |
Oil mist |
en |
dc.subject |
การประเมินความเสี่ยงด้านสุขภาพ |
en |
dc.subject |
Health risk assessment |
en |
dc.subject |
การปรุงอาหาร |
en |
dc.subject |
Cooking |
en |
dc.title |
ปัจจัยที่มีความสัมพันธ์ต่อพฤติกรรมการป้องกันตนเองจากการสูดดมไอละอองน้ำมันของผู้ประกอบอาชีพขายอาหารปรุงสำเร็จ ในมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติและบริเวรโดยรอบ |
en |
dc.title.alternative |
Factors Related to Preventive Behavior from Exposure to Cooking Oil Mist among of Food Cooking Vendors in Huachiew Chalermprakiet University and the Surrounding Areas |
en |
dc.type |
Proceeding Document |
en |