| dc.contributor.author | มัลลิกา ปัสสาโก | |
| dc.contributor.author | รัตนา อินทรานุปกรณ์ | |
| dc.contributor.author | ปารภัทร โศภารักษ์ | |
| dc.contributor.author | ไตรวิทย์ รัตนโรจน์พงศ์ | |
| dc.contributor.author | Mallika Passago | |
| dc.contributor.author | Ratana Indranupakorn | |
| dc.contributor.author | Parapat Sobharaksha | |
| dc.contributor.author | Triwit Rattanarojpong | |
| dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Sciences | en |
| dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Sciences | en |
| dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Sciences | en |
| dc.contributor.other | King Mongkut's University of Technology Thonburi. Faculty of Science | en |
| dc.date.accessioned | 2025-12-11T13:14:57Z | |
| dc.date.available | 2025-12-11T13:14:57Z | |
| dc.date.issued | 2016 | |
| dc.identifier.citation | ว. วิทย์. กษ. 47(2)(พิเศษ): 185-188 (2559) | en |
| dc.identifier.uri | https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4920 | |
| dc.description.abstract | The anti-bacteria (caused acne) and antioxidant activities of the holy basil (Ocimum sanctum L.), sweet basil (Ocimum basilicum L.) and turmeric (Curcuma longa L.) were evaluated. The mixture of holy basil oil: sweet basil oil (1:1 by volume) showed the strongest antibacterial activity against Staphylococcus epidermidis ATCC14990 and Propionibacterium acnes DMST14916, which its minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) values were 0.512 and 0.256 mg/mL, respectively. In addition, the mixture of holy basil oil: sweet basil oil (1:1 by volume) had that the highest antioxidant activities which its IC50 values of 2,2-diphenhydramine-1-picryhydrazzly (DPPH) and 2,2-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) radical scavenging assays were 23.80+-1.30 and 11.71+-1.56 ug/mL, respectively. | en |
| dc.description.abstract | งานวิจัยนี้เป็นการศึกษาฤทธิ์ยับยั้งเชื้อแบคทีเรีย (ที่ก่อให้เกิดสิว) และฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของน้ำมันหอมระเหยกะเพรา (Ocimum sanctum L.) โหระพา (Ocimum basilicum L.) และขมิ้นชัน (Curcuma longa L.) พบว่า น้ำมันหอมระเหยจากกระเพราผสมโหระพา (1:1 โดยปริมาตร) ให้ผลการยับยั้งเชื้อ Staphylococcus epidermidis ATCC 14990 และ Propionibacterium acnes DMST 14916 ได้ดีที่สุด โดยมีค่า minimum inhibitory concentration (MIC) และ minimum bactericidal concentration (MBC) ต่อเชื้อแต่ละชนิดเท่ากันที่ 0.512 และ 0.256 mg/mL ตามลำดับ อีกทั้งน้ำมันหอมระเหยจากกะเพราะผสมและโหระพา (อัตราส่วน 1:1 โดยปริมาตร) ยังมีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระสูงที่สุด โดยมีค่า IC50 ของการต้านอนุมูลอิสระด้วยวิธี 2,2-diphenhydramine-1-picrylhydrazly (DPPH) และ 2,2-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) radical scavenging เท่ากับ 23.80+-1.30 และ 11.71+-1.56 ug/mL ตามลำดับ | en |
| dc.language.iso | th | en |
| dc.subject | น้ำมันหอมระเหย | en |
| dc.subject | Essences and essential oils | en |
| dc.subject | สารต้านอนุมูลอิสระ | en |
| dc.subject | แอนติออกซิแดนท์ | en |
| dc.subject | Antioxidants | en |
| dc.subject | สิว | en |
| dc.subject | Acne | en |
| dc.subject | สารต้านแบคทีเรีย | en |
| dc.subject | Antibacterial agents | en |
| dc.subject | กะเพรา | en |
| dc.subject | Ocimum sanctum L. | en |
| dc.subject | โหระพา | en |
| dc.subject | Ocimum basilicum L. | en |
| dc.subject | ขมิ้นชัน | en |
| dc.subject | Curcuma longa L. | en |
| dc.subject | สารสกัดจากพืช | en |
| dc.subject | Plant extracts | en |
| dc.title | การยับยั้งเชื้อแบคทีเรียที่ก่อให้เกิดสิวและการต้านอนุมูลอิสระของน้ำมันหอมระเหยกะเพราะ โหระพาและขมิ้นชัน | en |
| dc.title.alternative | The Anti-acne Bacteria and Antioxidant Activities of the Holy Basil, Sweet Basil and Turmeric Essential Oil | en |
| dc.type | Article | en |