Please use this identifier to cite or link to this item:
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/1046
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | ณัฏฐวี ชั่งชัย | - |
dc.contributor.author | จิริสุดา สินธุศิริ | - |
dc.contributor.author | Nuttawee Changchai | - |
dc.contributor.author | Jirisuda Sinthusiri | - |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health | th |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health | - |
dc.date.accessioned | 2023-01-11T14:10:57Z | - |
dc.date.available | 2023-01-11T14:10:57Z | - |
dc.date.issued | 2017 | - |
dc.identifier.uri | https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/1046 | - |
dc.description.abstract | วัตถุประสงค์ของงานวิจัยนี้เพื่อ (1) ศึกษาค่าน้ำมันและไขมันในตัวอย่างน้ำเสียจากร้านจำหน่ายอาหาร (2) คัดแยกแบคทีเรียที่มีความสามารถในการย่อยสลายน้ำมันและไขมันจากน้ำเสีย (3) ศึกษาสภาวะเพาะที่เหมาะสมในการผลิตเอนไซม์ไลเปสของแบคทีเรียที่คัดแยกได้ และ (4) ศึกษาประสิทธิภาพการกำจัดค่าน้ำมันและไขมันในน้ำเสียที่มีไขมันสูง แบคทีเรียเป้าหมายถูกคัดแยกจากจังหวัดสมุทรปราการ ผลการวิเคราะห์ตัวอย่างน้ำเสียจากร้านอาหารมีค่าน้ำมันและไขมันในอยู่ในช่วงระหว่าง 2,441-215, 200 มิลลิกรัมต่อลิตร ในงานวิจัยนี้แบคทีเรียเป้าหมาย จำนวน 41 ไอโซเลท ถูกคัดแยกได้จากตัวอย่างน้ำเสีย โดย 2 ไอโซเลท (2/41, ร้อยละ 4.88) ผ่านการยืนยันบนอาหาร Tributyrin agar 1% ว่าเป็นแบคทีเรียที่มีความสามารถในการย่อยสลายไขมัน ตั้งชื่อเป็น NJS54 และ NJS72 ค่าดัชนีเอนไซมืและค่ากิจกรรมเอนไซม์ไลเปสของไอโซเลท NJS54 มีค่าเท่ากับ 1.59+- 0.14 และ 0.06 +- 0.01 ยูนิตต่อมิลลิลิตรและไอโซเลท NJS72 มีค่าเท่ากับ 1.23 +- 0.09 และ 0.05 +- 0.01 ยูนิตต่อมิลลิลิตร ผลการศึกษาความสามารถในการย่อยสลายไขมันของไอโซเลท NJS54 มีดังนี้ สภาวะเพาะที่เหมาะสมของการผลิตเอนไซม์ไลเปส ได้แก่ การใช้น้ำมันกากถั่วเหลืองเป็นแหล่งคาร์บอนอาหารเพาะเลี้ยงปรับที่พีเอช 6 และระยะเวลาเพาะเลี้ยงที่ 48 ชั่วโมง มีค่ากิจกรรมเอนไซม์ไลเปสสูงสุดเท่ากับ 0.10 +- 0.01 ยูนิตต่อมิลลิลิตร โดย 48 ชั่วโมง มีปริมาณเซลล์สูงสุด 9.8 x 10 [superscript]7 ซีเอฟยูต่อมิลลิลิตร นอกจากนี้ผลการศึกษาการกำจัดค่าน้ำมันและไขมันในน้ำเสียสังเคราะห์ที่มีไขมันสูง (น้ำมันกากถั่วเหลืองเข้มข้นร้อยละ 1) ของไอโซเลท NJS54 พบว่ามีประสิทธิภาพการกำจัดค่าน้ำมันและไขมันได้สูงสุด คิดเป็นร้อยละ 76.05 | th |
dc.description.abstract | The objectives of this study were (i) to determine oil and grease in wastewater sample from restaurants (ii) to isolate lipid-degrading bacteria from wastewater (iii) to study optimum cultural condition for lipase production of isolated bacteria, and (iv) to evaluate the oil and grease removal efficiency in high lipid wastewater. The targeted bacteria were isolated from wastewater of restaurant grease traps in the canteen of Huachiew Chalermprakiet University, Samut Prakan Province. The result of study showed that the range of oil and grease in restaurant wastewater were 2,441 to 215,200 mg/L. In this study, 41 isolates of targeted bacteria were obtained from wastewater samples and two of which (2/4, 4.88%) were approved on Tributyrin agar 1% to lipid-degrading bacteria, which were designated as NJS54 and NJS72. The enzyme index and the lipase activity of isolate NJS54 were 1.59 + 0.14 and 0.06 + 0.01 unit/ml, and isolate NJS72 were 1.23 + 0.09 and 0.05 + 0.01 unit/ml. Results of the lipid degradation capability of isolate NJS54 found that optimum cultural conditions were comprised of soybean oil as carbon source, culture medium adjusted to pH6 and incubation period at 48 hours, with maximum lipase activity of 0.10 + 0.01 unit/ml. The highest number of cells was found at 48 hours as 9.8 × 107 CFU/ml. In addition to the study of the oil and grease removal efficiency in lipid strength-synthetic wastewater (soybean 1%) by isolate NJS54, the highest removal efficiency was 76.05%. | th |
dc.description.sponsorship | ได้รับทุนอุดหนุนจากมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติปีการศึกษา 2558 | th |
dc.language.iso | th | th |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ | th |
dc.subject | แบคทีเรีย -- การเพาะเลี้ยงและอาหารเลี้ยงเชื้อ | th |
dc.subject | Bacteria -- Cultures and culture media | th |
dc.subject | ไลเปส | th |
dc.subject | Lipase | th |
dc.subject | น้ำเสีย -- การบำบัด -- วิธีทางชีวภาพ | th |
dc.subject | Sewage -- Purification -- Biological treatment | th |
dc.subject | ไขมัน | th |
dc.subject | Fat | th |
dc.subject | การย่อยสลายทางชีวภาพ | th |
dc.subject | Biodegradation | th |
dc.title | การคัดแยกและการหาสภาวะเพาะเลี้ยงที่เหมาะสมของการผลิตเอนไซม์ไลเปสโดยแบคทีเรียที่่มีความสามารถในการย่อยสลายไขมัน | th |
dc.title.alternative | Isolation and Optimization of the Cultural Condition of Lipase Production by Lipid-Degrading Bacteria | th |
dc.type | Technical Report | th |
Appears in Collections: | Public and Environmental Health - Research Reports |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Nuttawee-Changchai.pdf | 5.87 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.