Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/1093
Title: การตรวจสอบยาฆ่าแมลงตกค้างในผักจากตลาดในจังหวัดสมุทรปราการ
Other Titles: Detection of Insecticides Residues in Vegetables from the Market in Samutprakarn Province
Authors: พัชรี ภคกษมา
สุวรรณี สายสิน
ศรมน สุทิน
Patcharee Pakakatsama
Suwannee Saisin
Soramon Sutin
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Keywords: ยาฆ่าแมลง
Insecticides
ผัก
Vegetables
สารพิษตกค้างทางเกษตรกรรม
Spraying and dusting residues in agriculture
ตลาด -- ไทย -- สมุทรปราการ
Markets -- Thailand -- Samutprakarn
Issue Date: 2015
Publisher: มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ
Abstract: การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ ตรวจสอบการตกค้างของยาฆ่าแมลงในผักจากตลาดสดและผักปลอดสารพิษจากห้างสรรพสินค้า และเปรียบเทียบความปลอดภัยของผักตัวอย่างจากตลาดสดและผักปลอดสารพิษว่าแตกต่างกันหรือไม่ การดำเนินการวิจัยครั้งนี้ได้ทำตรวจสอบการตกค้างของยาฆ่าแมลงในผักด้วยชุดทดสอบ เอ็ม เจ พี เค ซึ่งเป็นชุดทดสอบเบื้องต้นสำหรับตรวจสอบยาฆ่าแมลงตกค้างกลุ่มออร์กาโนฟอสเฟตและคาร์บาเมต ซึ่งเป็นกลุ่มยับยั้งเอนไซม์โคลีนเอสเทอเรส ในผักต้วอย่าง 5 ชนิด คือ ผักคะน้า ถั่วฝักยาว พริกสด แตงกวา และมะเขือเปราะ ที่ปลอดสารพิษซึ่งจำหน่ายในห้างสรรพสินค้า และไม่ปลอดสารพิษที่จำหน่ายตามตลาดสด ในจังหวัดสมุทรปราการ จำนวนรวมทั้งสิ้น 225 ตัวอย่าง ผลการวิจัยพบยาฆ่าแมลงตกค้างในระดับไม่ปลอดภัยจำนวน 194 ตัวอย่าง จากตัวอย่างทั้งหมด 225 ตัวอย่าง คิดเป็นร้อยละของผักทั้งหมดที่ตรวจพบยาฆ่าแมลงตกค้างในระดับที่ไม่ปลอดภัยเท่ากับ 86.22 โดยพบว่าผักปลอดสารพิษมียาฆ่าแมลงตกค้างในระดับที่ไม่ปลอดภัยจำนวน 21 ตัวอย่าง จากจำนวนผักปลอดสารพิษท้ังหมด 25 ตัวอย่าง โดยพบว่า แตงกวาและมะเขือเปราะมีการตรวจพบยาฆ่าแมลงตกค้างในระดับที่ไมปลอดภัยมากที่สุด ร้อยละ 95.56 ถั่วฝักยาวร้อยละ 86.67 คะน้า ร้อยละ 80.00 และพริกสด ร้อยละ 73.33 เมื่อพิจารณาค่าความแตกต่างระหว่างการตรวจพบยาฆ่าแมลงตกค้างในระดับไม่ปลอดภัยของผักทั้ง 5 ชนิดจากตลาดสดและห้างสรรพสินค้า พบว่าชนิดของผักที่มีการตรวจพบยาฆ๋าแมลงตกค้างในระดับไม่ปลอดภัยไม่มีความแตกต่างกัน
The objectives of this study were to investigate the insecticides residues in vegetables and compare the insecticides residues between vegetabled from the market and insecticide residue free vegetables. This study has been done by the detection of insecticide residues in vegetables with MUPK Test Kit which is a qualitative screen assay for the detection of organophosphate and carbamate pesticide residues in vegetable based on their inhibition of the enzyme cholinesterase. A total of 225 samples consisted of kale, yard long bean, chill, cucumber and pea aubergine which were collected from the markets and department stores for insecticide residue free vegatables in Samutprakarn Province. It was found that the insecticide residue free vegetables were found insecure 21 samples of the total for 25 samples. The result of the study discovered that the vegetables were found to have a chemical insecticide residues insecure in the most cucumber and pea aubergine, representing 95.56 of for all cucumber and pea aubergibe. Second, yard long bean found as chemical insecticide residues representing 86.67 of for all yard long yard. Kale and chilli were found to have a chemical insecticide residues insecure representing 80.00 and 73.33, respectively. Based on the findings of this investigation, it was concluded that the chemical insecticide residues insecure in insecticide residue free vegetables from the department stores and vegetables sold in the market were not different in case of the type of vegetable.
URI: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/1093
Appears in Collections:Science and Technology - Research Reports

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Patcharee-Pakatsama.pdf14.24 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.