Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/1549
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorวรพรรณี เผ่าทองศุข-
dc.contributor.authorวีระชัย ทับจันทร์-
dc.contributor.authorปริญญา ศรีเมือง-
dc.contributor.authorศรมน สุทิน-
dc.contributor.authorเสาวลักษณ์ มีศิลป์-
dc.contributor.authorวัชรินทร์ รังษีภาณุรัตน์-
dc.contributor.authorWorrapannee Powtongsook-
dc.contributor.authorWeerachai Tubchan-
dc.contributor.authorParinya Semuang-
dc.contributor.authorSoramon Sutin-
dc.contributor.authorSaowaluck Meesin-
dc.contributor.authorWatcharin Rangsipanuratn-
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology-
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology-
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology-
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology-
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Chinese Medicine-
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology-
dc.date.accessioned2024-01-02T06:02:36Z-
dc.date.available2024-01-02T06:02:36Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationวารสาร มฉก.วิชาการ 27,1 (มกราคม-มิถุนายน 2566) : 78-90th
dc.identifier.issn0859-9343-
dc.identifier.urihttps://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/1549-
dc.descriptionเข้าถึงบทความฉบับเต็มได้ที่ https://he01.tci-thaijo.org/index.php/HCUJOURNAL/article/view/255131/182671-
dc.description.abstractงานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อประเมินประสิทธิภาพของสมุนไพรจีน 3 ชนิดต่อเชื้อ Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) เปรียบเทียบกับสายพันธุ์ที่ไวต่อยาเมธิซิลิน (Methicillin-susceptible Staphylococcus aureus : MSSA) โดยการศึกษาฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ ฤทธิ์ต้านเชื้อแบคทีเรีย และฤทธิ์ต้านการเกิดไบโอฟิล์มของสารสกัดหยาบสมุนไพรจีนที่สกัดด้วยเอทานอล 3 ชนิด ได้แก่ หวงไป่ (Phellodendron chinensis Schneid) ต้าหวง (Rheum palmatum Linn.) และอูเหมย (Prunus mume (Sieb) Sieb. Et Zucc.) ผลการทดสอบฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระด้วยวิธี DPPH scavenging assay พบว่าสารสกัดหยาบต้าหวงมีฤทธิ์ในการต้านอนุมูลอิสระดีที่สุดโดยมีค่า IC50 (50% Inhibitory Concentration) ใกล้เคียงกับสารมาตรฐาน BHT (Butylated hydroxyl toluene) ผลการทดสอบฤทธิ์ต้านเชื้อ MRSA และ MSSA ด้วยวิธี Agar well diffusion และ Colorimetric broth microdilution พบว่าสารสกัดหยาบหวงไป่และต้าหวงมีฤทธิ์ในการต้านเชื้อทั้งสองชนิดได้ดีกว่าอูเหมย สารสกัดหยาบหวงไป่มีฤทธิ์ต้านเชื้อ MSSA ได้ดีกว่าสารสกัดหยาบต้าหวง โดยหวงไป่มีค่า MIC (Minimum Inhibitory Concentration) เท่ากับ 0.391 และต้าหวงมีค่า MIC เท่ากับ 1.562 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร ส่วนฤทธิ์ต้านเชื้อ MRSA มีค่า MIC เท่ากันคือ 1.562 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร และสารสกัดหยาบหวงไป่มีฤทธิ์ยับยั้งการสร้างไบโอฟิล์มของเชื้อได้ดีที่สุด โดยสามารถยับยั้งการสร้างไบโอฟิล์มของเชื้อ MSSA และ MRSA ได้ร้อยละ 80 ที่ความเข้มข้น 0.0244 และ 0.0488 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร ตามลำดับ ผลการวิจัยแสดงว่าสารสกัดหยาบหวงไป่ และต้าหวงมีศักยภาพที่จะนำมาพัฒนาเป็นผลิตภัณฑ์จากธรรมชาติเพื่อใช้รักษาการติดเชื้อ Staphylococcus aureus ต่อไปth
dc.description.abstractThis study evaluated the efficacy of three Chinese herbs against methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and methicillin-susceptible Staphylococcus aureus (MSSA). The antioxidant, antibacterial and anti-biofilm formation of ethanol extract of three Chinese herbs including Huang Pai (Phellodendron chinensis Schneid), Da Huang (Rheum palmatum Linn.), and Ou Mei (Prunus mume (Sieb) Sieb. Et Zucc.) were evaluated. Results from antioxidant activity using DPPH radical scavenging assay showed that Da Huang had the best antioxidant with an IC50 (50% Inhibitory Concentration) value similar to the standard BHT (Butylated hydroxyl toluene). Results from the agar well diffusion and colorimetric broth microdilution tests revealed that crude extracts of Huang Pai and Da Huang had better activities than Ou Mei. The antimicrobial activity of Huang Pai against MSSA was higher than Da Huang as seen by the MIC (Minimum Inhibitory Concentration) value of 0.391 and 1.562 mg/ml, respectively. The anti-MRSA activity of both herbs’ extracts had a similar MIC value of 1.562 mg/ml. Huang Pai showed the most potent anti-biofilm effect against MSSA and MRSA with 80% inhibition of biofilm formation at 0.0244 and 0.0488 mg/ml, respectively. Results from this study illustrated that Huang Pai and Da Huang have the potential for further development into natural products treating of Staphylococcus aureus infection.th
dc.language.isothth
dc.subjectสมุนไพร -- จีนth
dc.subjectHerbs – Chinath
dc.subjectแอนติออกซิแดนท์th
dc.subjectAntioxidantsth
dc.subjectสารต้านแบคทีเรียth
dc.subjectAntibacterial agentsth
dc.subjectสารต้านไบโอฟิล์มth
dc.subjectAntibiofilms agentsth
dc.subjectMethicillin-resistant Staphylococcus aureusth
dc.subjectStaphylococcus aureusth
dc.subjectหวงไป่ (พืช)-
dc.subjectต้าหวง (พืช)-
dc.subjectอูเหมย (พืช)-
dc.subjectPhellodendron chinensis Schneid-
dc.subjectRheum palmatum Linn.-
dc.subjectPrunus mume (Sieb) Sieb. Et Zucc.-
dc.titleฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ ต้านเชื้อแบคทีเรีย และต้านการเกิดไบโอฟิล์มของสมุนไพรจีน 3 ชนิด ต่อเชื้อ Methicillin-resistant Staphylococcus aureusth
dc.title.alternativeAntioxidant, Antibacterial and Anti-biofilm Activities of Three Chinese Herbs against Methicillin-resistant Staphylococcus aureusth
dc.typeArticleth
Appears in Collections:Science and Technology - Artical Journals

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Antioxidant-Antibacterial-and-Anti-biofilm-Activities.pdf94.06 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.