Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2131
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorชุติระ ระบอบ-
dc.contributor.authorชีรวิทย์ สุรีรัตนันท์-
dc.contributor.authorบรรเจิดศักดิ์ สัณหภักดี-
dc.contributor.authorชณิชา หมอยาดี-
dc.contributor.authorมรกต กำแพงเพชร-
dc.contributor.authorกันต์ติกมาฐ รัตนปริญญานุกูล-
dc.contributor.authorอัญชลี สมบูรณ์-
dc.contributor.authorพัชรา โพชะนิกร-
dc.contributor.authorพิษณุ วรรณกูล-
dc.contributor.authorมงคล ยุพัฒน์-
dc.contributor.authorChutira Rabob-
dc.contributor.authorCheerawit Sureerattanan-
dc.contributor.authorBenjertsak Sannhapuckdee-
dc.contributor.authorChanicha Moryadee-
dc.contributor.authorMorakhot Kamphaengphet-
dc.contributor.authorKantikamart Rattanaparinyanukune-
dc.contributor.authorAnchali Somboon-
dc.contributor.authorPatchara Phochanikorn-
dc.contributor.authorPitsanu Wannakul-
dc.contributor.authorMongkhol Yupat-
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Business Administrationth
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Business Administrationth
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Business Administrationth
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Business Administrationth
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Business Administrationth
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Business Administrationth
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Business Administrationth
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Business Administrationth
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Business Administrationth
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Business Administrationth
dc.date.accessioned2024-05-04T10:15:21Z-
dc.date.available2024-05-04T10:15:21Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationวารสาร ธุรกิจปริทัศน์ 12,2 (กรกฎาคม-ธันวาคม 2563) : 147-167th
dc.identifier.issn1905-713X (Print)-
dc.identifier.issn2651-2351 (Online)-
dc.identifier.urihttps://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2131-
dc.descriptionสามารถเข้าถึงบทความฉบับเต็มได้ที่ https://so01.tci-thaijo.org/index.php/bahcuojs/article/view/239072/166065th
dc.description.abstractบทความนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาโซ่อุปทานปลาสลิดแปรรูปเริ่มตั้งแต่ต้นน้ำ กลางน้ำ และปลายน้ำ วิเคราะห์ พฤติกรรมการบริโภคปลาสลิดเพื่อหาแนวทางยกระดับโซ่คุณค่าปลาสลิดแปรรูปที่มีมูลค่าสูง โดยใช้แบบ สํารวจ แบบสอบถาม แบบสัมภาษณ์ และการสนทนากลุ่มย่อย กลุ่มตัวอย่าง ได้แก่ ผู้จัดหาพันธุ์ปลาสลิดตอนต้นน้ํา ผู้เลี้ยงและแปรรูปปลาสลิดกลางนำ ผู้ขายปลายน้ำ รวม จํานวน 547 ราย วิเคราะห์ด้วย ค่าเฉลี่ย ร้อยละ การแจกแจงความถี่ และวิเคราะห์เนื้อหา ผลการศึกษาพบว่า โซ่อุปทานปลาสลิดประกอบด้วย9 กิจกรรมหลัก 5 กิจกรรม สนับสนุนโซ่คุณค่าปลาสลิดตอนต้นน้ำ คือ การยกระดับเกษตรกรให้เลี้ยงปลาสลิดด้วยหญ้าเนเปียร์จะให้ผลผลิตและผลตอบแทนสูงสุด 1:2.29 กลางน้ำโซ่คุณค่าที่จะยกระดับคือปลาสลิดแดดเดียว ผู้แปรรูปจะได้รับผลตอบแทนสูงสุด 1:1.15 สอดคล้องกับพฤติกรรมการบริโภค และปลายน้ำ การขายปลาสลิดผ่านสื่อออนไลน์ได้ผลตอบแทนสูงสุด1:1.20 ปัจจัย อื่นที่สามารถยกโซ่คุณค่าปลาสลิดคือ การสร้างมูลค่าของเหลือที่ได้จากการแปรรูปปลาสลิด ได้แก่ ไข่ปลา หัวปลา และก้างปลาth
dc.description.abstractThe objectives of this article are to study Snakeskin Gourami supply chain process from upstream midstream to downstream, analyze consumer’s behavior of Snakeskin Gourami processing product and propose guideline to upgrade Snakeskin Gourami high value chain. This study collected data from. This study collected data from 547 samples comprises of Snakeskin Gourami farmers fish farming from the upstream to sellers and relevant persons at the downstream by using survey form, questionnaires, interview and focus group. Statistically analyzed by using mean, percentage, standard deviation and content analysis. The results of this research founded that Snakeskin Gourami fish comprised of 9 primary activities and 5 Supporting activities and in value chain and the creating value to upgrade Snakeskin Gourami at upstream supply chain was napier grass farming with high rate of return 1:2.29, in midstream highest value chain to upgrade was dry Snakeskin Gourami with high rate of return 1:1.15 according to consumption’s behavior and downstream online distributed channel was highest value chain rate if return 1:1.20. Besides the important factors which influence to upgrade highest value chain from Gourami fish leftover were salted roe, Gourami fish head and fishbone in Snakeskin Gourami fish supply chain.th
dc.language.isothth
dc.subjectปลาสลิด -- ไทย -- สมุทรปราการth
dc.subjectSnakeskin gourami -- Thailand -- Samut Prakarnth
dc.subjectมูลค่าเพิ่มทางเศรษฐศาสตร์th
dc.subjectEconomic value addedth
dc.subjectการบริหารงานโลจิสติกส์th
dc.subjectBusiness logisticsth
dc.subjectปลาสลิดแปรรูปth
dc.subjectProcessed Snakeskin gouramith
dc.titleการยกระดับโซ่คุณค่าของห่วงโซ่อุปทานปลาสลิดแปรรูปจังหวัดสมุทรปราการth
dc.title.alternativeValue Chain Elevation of Snakeskin Gourami (Trichogaster Pectorolls) Processing Supply Chain in Samut Prakarn Provinceth
dc.typeArticleth
Appears in Collections:Business Administration - Artical Journals

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Processed-Snakeskin-gourami.pdf93.2 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.