Please use this identifier to cite or link to this item:
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2393
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | พวงทอง พิมพ์เลขา | - |
dc.contributor.author | ธารินี นามมีศรี | - |
dc.contributor.author | อัญรินทร์ พิธาภักดีสถิตย์ | - |
dc.contributor.author | วรางคณา วิเศษมณี ลี | - |
dc.contributor.author | Puangthong Pimlekha | - |
dc.contributor.author | Tharinee Nammeesri | - |
dc.contributor.author | Anyarin Pithapakdeesatit | - |
dc.contributor.author | Varangkana Visesmanee Lee | - |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health | en |
dc.date.accessioned | 2024-06-15T02:45:50Z | - |
dc.date.available | 2024-06-15T02:45:50Z | - |
dc.date.issued | 2018 | - |
dc.identifier.uri | https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2393 | - |
dc.description | Proceedings of the 6th National and International Conference on "Research to Serve Society", 22nd June 2018 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. p. 719-724. | en |
dc.description.abstract | การวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อสำรวจหาปริมาณโลหะหนักที่ปนเปื้อนในซูชิและเพื่อประเมินความเสี่ยงต่อสุขภาพจากการบริโภคซูชิ กลุ่มตัวอย่างงานวิจัยครั้งนี้ใช้ซูชิจำนวน 10 หน้า ข้าวปั้น และสาหร่ายโนริ แล้วนำมาวิเคราะห์หาปริมาณโลหะหนักที่ปนเปื้อนในซูชิ ด้วยเครื่อง Atomic Absorption Spectrophotometer โดยการใช้เทคนิค Graphite Furnace Atomic Absorption ผลการสำรวจ พบว่ามีปริมาณตะกั่วในหน้าแซลมอนมากที่สุด มีค่าเฉลี่ยเท่ากับ 0.0022 mg/kg ในขณะที่ปริมาณแคดเมียมพบว่ามีในกุ้งมากที่สุดมีค่าเฉลี่ยเท่ากับ 0.0078 mg/kg นอกจากนี้ยังพบการรปนเปื้อนโลหะหนักในสาหร่ายโนริ ซึ่งปริมาณการปนเปื้อนทั้งตะกั่วและแคดเมียมเฉลี่ยเท่ากับ 0.0050 mg/kg และ 0.0146 mg/kg ตามลำดับ และในข้าวมีปริมาณตะกั่วและแคดเมียมเฉลี่ย 0.0003 และ 0.0010 mg/kg ตามลำดับ อย่างไรก็ตาม โลหะหนักที่ปนเปื้อนในหน้าซูชิ และสาหร่ายโนริ มีค่าไม่เกินข้อกำหนดชอง CODEX Alimentarius Food Standard นอกจากนี้ ผลประเมินความเสี่ยงต่อสุขภาพจากการบริโภคซูชิ พบว่า การปนเปื้อนโลหะหนักจากการรับประทานซูชิยังไม่อยู่ในระดับที่ส่งผลต่อความเสี่ยงสุขภาพ | en |
dc.description.abstract | Furnace Atomic Absorption. The results found that Lead contamination was maximized in salmon topping with the average concentration as 0.0022 mg/kg. Cadmium concentration was maximized in shrimp topping with the average concentration as 0,0078 mg/kg. In addition, average concentration of Lead and Cadmium were found in Nori seaweed to be 0.0050 mg/kg and 0,0146 mg/kg, respectively, while these heavy metals were found in the rice with the average concentration as 0.0003 and 0.0010 mg/kg, respectively. However heavy metals in all sample did not exceed than The CODEX Alimentarius regulation. Moreover, the health risk assessment from sushi consumption was not to have any impact to health. | en |
dc.language.iso | th | en |
dc.rights | มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ | en |
dc.subject | การประเมินความเสี่ยงด้านสุขภาพ | en |
dc.subject | Health risk assessment | en |
dc.subject | การปนเปื้อนในอาหาร | en |
dc.subject | Food contamination | en |
dc.subject | การเจือปนอาหารและการตรวจสอบ | en |
dc.subject | Food adulteration and inspection | en |
dc.subject | ซูชิ | en |
dc.subject | Sushi | en |
dc.subject | โลหะหนัก | en |
dc.subject | Heavy metals | en |
dc.subject | ตะกั่ว | en |
dc.subject | Lead | en |
dc.subject | แคดเมียม | en |
dc.subject | Cadmium | en |
dc.title | การประเมินความเสี่ยงต่อสุขภาพจากการบริโภคซูชิ กรณีศึกษาร้านซูชิขนาดเล็ก โดยรอบมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ | en |
dc.title.alternative | Health Risk Assessment of Sushi Consumption: A Case Study of the Small-scale Sushi Shop around Huachiew Chalermprakiet University | en |
dc.type | Proceeding Document | en |
Appears in Collections: | Public and Environmental Health - Proceeding Document |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
HCU2018-Health-Risk-Assessment-of-Sushi-Comsumption.pdf | 436.62 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.