Please use this identifier to cite or link to this item:
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2468
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | ปิยาภรณ์ สุภัคดำรงกุล | - |
dc.contributor.author | จำรูญศรี พุ่มเทียน | - |
dc.contributor.author | สุรีย์พร หอมวิเศษวงศา | - |
dc.contributor.author | ศิริวรรณ ตันตระวาณิชย์ | - |
dc.contributor.author | อลิศรา พรายแก้ว | - |
dc.contributor.author | เกษม พลายแก้ว | - |
dc.contributor.author | สุวรรณา จารุนุช | - |
dc.contributor.author | วิรัตน์ ทองรอด | - |
dc.contributor.author | ณัฎฐวี ชั่งชัย | - |
dc.contributor.author | ปรีชา สมานมิตร | - |
dc.contributor.author | รังสรรค์ วงษ์บุญหนัก | - |
dc.contributor.author | Piyaporn Supakdamrongkul | - |
dc.contributor.author | Jamroonsri Poomtien | - |
dc.contributor.author | Sureeporn Homvisasevongsa | - |
dc.contributor.author | Siriwan Tantawanich | - |
dc.contributor.author | Alissara Praykaew | - |
dc.contributor.author | Kasem Plaikaew | - |
dc.contributor.author | Suwanna Charunut | - |
dc.contributor.author | Wirat Tongrod | - |
dc.contributor.author | Nuttawee Changchai | - |
dc.contributor.author | Preecha Samanmit | - |
dc.contributor.author | Rungsan Wongboonnak | - |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Sciences | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Sciences | en |
dc.contributor.other | เกษตรกรผู้เลี้ยงปลาสลิดในพื้นที่ตำบลคลองด่าน | en |
dc.contributor.other | Samutprakarn Provincial Health Office | en |
dc.date.accessioned | 2024-07-14T06:39:18Z | - |
dc.date.available | 2024-07-14T06:39:18Z | - |
dc.date.issued | 2019 | - |
dc.identifier.uri | https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2468 | - |
dc.description | Proceedings of the 7th National and International Conference on "Research to Serve Society", 12 July 2019 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. p. 1229-1245. | en |
dc.description.abstract | งานวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อรวบรวมและวิเคราะห์ข้อมูลด้านเอกลักษณ์และคุณภาพ คุณลักษณะทางชีวภาพ กายภาพ และเคมี รวมทั้งการทดสอบและประเมินคุณภาพอาหารด้วยวิธีการทางประสาทสัมผัสของปลาสลิดแดดเดียว ตำบลคลองด่าน อำเภอบางบ่อ จังหวัดสมุทรปราการ ในการศึกษาความเป็นไปได้ในการสร้างเกณฑ์มาตรฐานด้านเอกลักษณ์ คุณค่าอาหารจากการแปรรูป และความปลอดภัยด้านอาหารของมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ พร้อมทั้งประเมินศักยภาพของหน่วยปฏิบัติการในการตรวจสอบคุณภาพผลิตภัณฑ์อาหารของมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ เพื่อเป็นข้อมูลเบื้องตันในการพัฒนาปรับปรุงคุณภาพผลิตภัณฑ์ปลาสลิดแดตเดียว และยกระดับคุณภาพของปลาสลิดแดดเดียวให้เข้าสู่มาตรฐานความปลอดภัยด้านอาหารที่เป็นที่ยอมรับของประเทศและระดับสากลต่อไป ทั้งนี้ผลจากการวิจัยพบว่า ในการร่างมาตรฐานด้านเอกลักษณ์ คุณค่าอาหารจากการแปรรูปและความปลอดภัยอาหารของผลิตภัณฑ์ปลาสลิดแดดเดียวของมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ สามารถกำหนดเบื้องต้นได้เพียงหัวข้อคุณลักษณะที่ต้องการของผลิตภัณฑ์ปลาสลิดแดดเดียวตามมาตรฐานผลิตภัณฑ์ชุมชน ปลาแดดเดียว มผช. 298/2549 เนื่องจากข้อจำกัดทางด้านสุขอนามัยในกระบวนการผลิตและพื้นที่การผลิต ทั้งนี้จากผลการประเมินศักยภาพของมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติในการเป็นหน่วยปฏิบัติการด้านการตรวจวิเคราะห์คุณภาพปลาสลิดตามเกณฑ์ข้อกำหนดเบื้องต้นในการจัดตั้งหน่วยปฏิบัติการ พบว่ามหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติสามารถเป็นหน่วยปฏิบัติการด้านการตรวจวิเคราะห์คุณภาพปลาสลิดได้ | en |
dc.description.abstract | The objectives of this research were to collect and analyze the identity and quality data, biological, physical and chemical properties, and sensory evaluation of dry-salted snakeskin gourami that lead to a feasibility study of creating a benchmark for identity, food processing and food safety of HCU and a feasibility study of HCU being as accreditation body for qualified dry-salted snakeskin gourami. These promising results justify undertaking the development of dry-salted snakeskin gourami product and set the frarmework of dry-salted snakeskin gourami product for development on national and international food safety. The results showed that a feasibility study of creating a benchmark for identity, food processing and food safety of HCU could be assign only the topic of preferred feature of dry-salted snakeskin gourami product according to the community product standards of dry fish (serial no. 298/2549). Because the hygiene constraints of dry-salted snakeskin gourami production and the area production. For a feasibility study of HCU being as accreditation body for qualified dry-salted snakeskin gourami, it was concluded that HCU cloud be as accreditation body for qualified dry-salted snakeskin gourami. | en |
dc.language.iso | th | en |
dc.rights | มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ | en |
dc.subject | ปลาสลิดแดดเดียว -- มาตรการความปลอดภัย | en |
dc.subject | Dry-salted snakeskin gourami -- Security measures | en |
dc.subject | ปลาสลิด -- ไทย -- สมุทรปราการ | en |
dc.subject | Snakeskin gourami -- Thailand -- Samut Prakarn | en |
dc.subject | ปลาสลิดแดดเดียว -- การควบคุมคุณภาพ | en |
dc.subject | Dry-salted snakeskin gourami -- Quality control | en |
dc.title | การศึกษาความเป็นไปได้ของมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ ในการเป็นหน่วยงานรับรองมาตรฐานคุณภาพอาหารปลาสลิดแดดเดียวบางบ่อ | en |
dc.title.alternative | A Feasibility Study of HCU being as Accreditation Body for Qualified Dry-Salted Snakeskin Gourami | en |
dc.type | Proceeding Document | en |
Appears in Collections: | Science and Technology - Proceeding Document |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Feasibility-Study-of-HCU-Being-As-Accrediation-Body.pdf | 5.06 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.