Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2774
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorนิรัญกาญจ์ จันทรา-
dc.contributor.authorภูวดล เทพปรียากุลกาล-
dc.contributor.authorปิยวรรณ กิจวนา-
dc.contributor.authorรชต สิงห์สุภาพกุล-
dc.contributor.authorNiranyakarn Chantra-
dc.contributor.authorPuvadoll Teppreyrakulkran-
dc.contributor.authorPiyawan Kitwana-
dc.contributor.authorRachata Singsupapkul-
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Healthen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Healthen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Healthen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Healthen
dc.date.accessioned2024-09-07T11:34:37Z-
dc.date.available2024-09-07T11:34:37Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2774-
dc.descriptionProceedings of the 10th National and International Conference on "Research to Serve Society", 29 June 2023 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. (e-Conference on Zoom) p. 196-204.en
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้เป็นการวิจัยเชิงพรรณนา มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาความสัมพันธ์ระหว่างปัจจัยส่วนบุคคล(เพศ อายุ ระดับการศึกษา รายได้ สถานะทางการเงิน) ความรู้ ทัศนคติ และพฤติกรรมในการป้องกันอัคคีภัยของร้านอาหารรอบ มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ มีจำนวนกลุ่มตัวอย่างมีจานวน 50 ร้านค้า โดยใช้แบบสอบถามในการเก็บรวบรวมข้อมูล สถิติที่ใช้วิเคราะห์ คือ ร้อยละ ค่าเฉลี่ย และค่าไคสสแควร์ ผลการศึกษาพบว่า ความรู้และทัศนคติในการป้องกันอัคคีภัยของ ร้านอาหารรอบ มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ อยู่ในระดับดี และพฤติกรรมในการป้องกันอัคคีภัยของ ร้านอาหารรอบมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติอยู่ในระดับปานกลาง นอกจากนี้พบว่า รายได้มีความสัมพันธ์กับพฤติกรรมในการป้องกันอัคคีภัย ความรู้ และทัศนคติในการป้องกันอัคคีภัยของร้านอาหารรอบ มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ ไม่มีความสัมพันธ์กับพฤติกรรมในการป้องกันอัคคีภัยของร้านอาหารรอบมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ ดังนั้น ร้านอาหารควรตระหนักและให้ความสำคัญในการป้องกันและการระงับอัคคีภัย ควรให้ความรู้เรื่องการเพิ่มรายได้ ควบคู่กับการป้องกันอัคคีภัยและตระหนักถึงอันตรายของการเกิดอัคคีภัย ที่ทำให้เกิดทรัพย์สินเสียหาย และทำให้เกิดการบาดเจ็บและเกิดการสูญเสียขึ้นได้en
dc.description.abstractThis research was a descriptive study that aimed to determine the relationship between the individuals factors (gender, age, educational level, incomes, financial status), knowledge, attitude and the fire prevention behavior of restaurants around Huachiew Chalermprakiet University. The research subjects were 50 owners of the restaurants. The questionnaires were applied for data collection. The statistical analysis was conducted by using percentage, mean, and the Chi-square at the statistical significant level of alpha 0.05. The results showed that knowledge and attitude of fire prevention of restaurants around Huachiew Chalermprakiet University were in good level whereas the behavior of fire prevention of restaurants around Huachiew Chalermprakiet University was at moderate level. The results revealed that incomes had a significant association with behaviors of fire prevention. However, the knowledge and attitude in fire prevention of restaurants around Huachiew Chalermprakiet University had no relationship with the behavior of fire prevention of restaurants around Huachiew Chalermprakiet University. Therefore, the restaurants should concern in the importance of fire prevention and suppression. The training of increasing their incomes together with the knowledge of fire prevention and the dangers of fire should be done in order to recognize that fire may cause of property damage, injury and loss.en
dc.language.isothen
dc.rightsมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติen
dc.subjectทัศนคติen
dc.subjectAttitudesen
dc.subjectร้านอาหาร -- อัคคีภัยและการป้องกันอัคคีภัยen
dc.subjectRestaurants -- Fires and fire preventionen
dc.titleความสัมพันธ์ระหว่างความรู้ ทัศนคติ และพฤติกรรมในการป้องกันอัคคีภัยของร้านอาหารรอบ มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติen
dc.title.alternativeRelationship between knowledge, attitude, and behavior of fire prevention among the restaurants around Huachiew Chalermprakiet Universityen
dc.typeProceeding Documenten
Appears in Collections:Public and Environmental Health - Proceeding Document

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Relationship-between-knowledge-attitude-and-behavior-of-fire-prevention.pdf505.2 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.