Please use this identifier to cite or link to this item:
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2870
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | จิรวัส ประทุมวัน | - |
dc.contributor.author | กิติยา มาตจุฬา | - |
dc.contributor.author | กิตติคุณ มัยวงศ์ | - |
dc.contributor.author | กิตติศักดิ์ ธงขาว | - |
dc.contributor.author | ธีรนุช สงวนศักดิ์ | - |
dc.contributor.author | อภิชญา รัตนวรรณนุกูล | - |
dc.contributor.author | Jirawat Pratumwan | - |
dc.contributor.author | Kitiya Matjula | - |
dc.contributor.author | Kittikun Maiyawong | - |
dc.contributor.author | Kittisak Thongkhao | - |
dc.contributor.author | Teeranut Sanguansak | - |
dc.contributor.author | Apichaya Rattanawannukool | - |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology | en |
dc.date.accessioned | 2024-09-22T13:36:11Z | - |
dc.date.available | 2024-09-22T13:36:11Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.uri | https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2870 | - |
dc.description | Proceedings of the 10th National and International Conference on "Research to Serve Society", 29 June 2023 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. (e-Conference on Zoom) p. 119-129. | en |
dc.description.abstract | พุทราจีนมีรสหวาน ถูกนำมาใช้ในการแพทย์แผนจีนเป็นเวลานาน เพื่อรักษาปัญหาการนอนไม่หลับ ช่วยบำรุงเลือด บรรเทาอาการโลหิตจาง พุทราจีนเป็นแหล่งของสารประกอบฟีนอลิกปริมาณสูง ได้แก่ ฟลาโวนอยด์ และกรดฟีนอลิก ซึ่งมีคุณสมบัติในการต้านการเกิดสารอนุมูลอิสระ การศึกษาในครั้งนี้เพื่อศึกษาผลของระยะเวลาที่ใช้ในการสกัดต่อฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ และปริมาณสารประกอบฟีนอลิกรวมในพุทราจีน ด้วยวิธี DPPH Radical Scavenging และ Folin-Ciocalteu ตามลำดับ พบว่าระยะเวลามีผลต่อฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ และ ปริมาณสารประกอบฟีนอลิกรวมอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ การสกัดพุทราจีนเป็นเวลา 45 นาที แสดงฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระและปริมาณสารประกอบฟีนอลิกรวมมากที่สุด เมื่อเปรียบเทียบกับสารสกัดพุทราจีนที่เวลา 15, 30 และ 60 นาที โดยมีค่าเท่ากับ 19.724±0.372 mg/ml และ 40,677.40±553.21 mg GAE/g extract ตามลำดับ จากการศึกษานี้ พบว่าพุทราจีนมีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระสูงและมีสารประกอบฟีนอลิกที่เป็นประโยชน์ต่อร่างกายสามารถนำมาใช้ประโยชน์ได้ในชีวิตประจาวันเพื่อดูแลสุขภาพและใช้ในการป้องกันหรือชะลอการเกิดอนุมูลอิสระได้ | en |
dc.description.abstract | Chinese date has been used in traditional Chinese medicine over the centuries to treat insomnia and anemia. It contains lots of phenolic compounds such as flavonoid and phenolic acid which act as antioxidant. This study aims to investigate the effect of extraction time on antioxidant activity and total phenolic contents using DPPH Radical Scavenging and Folin-Ciocalteu assay, respectively. The various extraction times showed significant differences in antioxidant activity and total phenolic contents. It was found that the Chinese date extracted for 45 mins showed the highest antioxidant property and total phenolic contents (19.724±0.372 mg/ml and 40,677.40±553.21 mg GAE/g extract, respectively). The Chinese date is a natural source of phenolic compound and able to delay or prevent the formation of free radicals. | en |
dc.language.iso | th | en |
dc.rights | มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ | en |
dc.subject | พุทราจีน | en |
dc.subject | Chinese date | en |
dc.subject | แอนติออกซิแดนท์ | en |
dc.subject | Antioxidants | en |
dc.subject | สารประกอบฟีนอล | en |
dc.subject | Phenols | en |
dc.subject | อนุมูลอิสระ | en |
dc.subject | Free radicals (Chemistry) | en |
dc.subject | การสกัด (เคมี) -- ระยะเวลา | en |
dc.subject | Extraction (Chemistry) -- -- Duration | en |
dc.title | ผลของระยะเวลาในการสกัดพุทราจีนต่อฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระและสารประกอบฟีนอลิกรวม | en |
dc.title.alternative | The Effect of Extraction Time on Antioxidant Activity and Total Phenolic Contents of Chinese date | en |
dc.type | Proceeding Document | en |
Appears in Collections: | Medical Technology - Proceeding Document |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Effect-of-Extraction-Time-on-Antioxidant-Activity.pdf | 657.92 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.