Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3016
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorกิตติพัฒน์ โสภิตธรรมคุณ-
dc.contributor.authorรวัฒน์ พรหมเด่น-
dc.contributor.authorปานทิพย์ รัตนศิลป์กัลชาญ-
dc.contributor.authorKittipat Sopitthummakhun-
dc.contributor.authorWorrawat Promden-
dc.contributor.authorPanthip Rattanasinganchan-
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technologyen
dc.contributor.otherBuriram Rajabhat University. Faculty of Educationen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technologyen
dc.date.accessioned2024-10-12T14:07:49Z-
dc.date.available2024-10-12T14:07:49Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationวารสารเทคนิคการแพทย 48, 3 (ธันวาคม 2563) : 7521-7531en
dc.identifier.urihttps://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3016-
dc.descriptionสามารถเข้าถึงบทความฉบับเต็ม (Full text) ได้ที่ : https://he01.tci-thaijo.org/index.php/jmt-amtt/article/view/248609/168348en
dc.description.abstractงานวิจัยนี้ได้ศึกษาสมบัติทางชีวเคมีของสารสกัดสมุนไพรไทย ประกอบด้วยสมบัติต้านอนุมูลอิสระ ปริมาณรวมของสารประกอบฟีนอลิกและฟลาโวนอยด์ และการยับยั้งการเจริญเติบโตของเซลล์มะเร็งท่อน้ําาดี สารสกัดเตรียมโดยการแช่สมุนไพรในตัวทําาละลายอินทรีย์ พบว่าสารสกัดเอทิลอะซิเตทของโหราเท้าสุนัข (Balanophora abbreviate) และครี้ (Dalbergia parviflora) มีฤทธิ์ต่อต้านอนุมูลอิสระ ABTS●+ และ DPPH● และมีปริมาณรวมของสารประกอบฟีนอลิกและฟลาโวนอยด์ในระดับสูง โดยสารสกัดเอทิลอะซิเตทของโหราเท้าสุนัขมีค่า TEAC ต่อ ABTS●+ และ DPPH● เท่ากับ 1.878 ± 0.023 และ 1.238 ± 0.066 ตามลําาดับ ปริมาณรวมของสารประกอบฟีนอลิก และฟลาโวนอยด์ เท่ากับ 500.71 ± 5.84 มิลลิกรัม GAE ต่อกรัมสารสกัดและ 353.89 ± 14.7 มิลลิกรัม QE ต่อกรัมสารสกัดตามลําาดับ สารสกัดเอทิลอะซิเตทของครี้ มีค่า TEAC ต่อ ABTS●+ และ DPPH● เท่ากับ 0.892 ± 0.025 และ 1.943 ± 0.177 ตามลําาดับ ปริมาณรวมของสารประกอบฟีนอลิกและฟลาโวนอยด์เท่ากับ 362.44 ± 5.95 มิลลิกรัม GAE ต่อกรัมสารสกัดและ 685.93 ± 36.19 มิลลิกรัม QE ต่อกรัมสารสกัดตามลําาดับ สารสกัดเมทานอลของโหราเท้าสุนัข ครี้ และอังกาบ (Barleria cristata) ยับยั้งการเจริญเติบโตของเซลล์มะเร็งท่อน้ําาดีชนิด RMCCA-1 โดยมีค่าร้อยละการยับยั้งเท่ากับ 51.21 ± 1.57, 64.51 ± 0.77 และ 40.40 ± 0.58 ตามลําาดับ ทั้งนี้ไม่พบการยับยั้งการเจริญเติบโตของเซลล์ท่อน้ําาดีปกติชนิด MMNK-1 ผลการศึกษานี้สรุปได้ว่าสารสกัดเอทิลอะซิเตทจากโหราเท้าสุนัข และครี้มีฤทธิ์ในการต้านอนุมูลอิสระ มีปริมาณรวมของสารประกอบฟีนอลิก และฟลาโวนอยด์สูง และสารสกัดเมทานอลของโหราเท้าสุนัขและครี้ สามารถยับยั้งการเจริญเติบโตของเซลล์มะเร็งท่อน้ําาดี ข้อมูลเหล่านี้จะเป็นประโยชน์ต่อการวิจัยทางเภสัชวิทยาและทางการแพทย์ เพื่อพัฒนาเป็นตัวยาในการรักษาโรคมะเร็งที่มีประสิทธิภาพในอนาคตen
dc.description.abstractThis research studied the biochemical properties of Thai herbal extracts, namely the antioxidant properties, total phenolic and flavonoid contents, and the inhibition of cell prolif-eration in cholangiocarcinoma. The extracts were prepared by maceration in organic solvents. The ethyl acetate extracts of Balanophora abbreviata (BA) and Dalbergia parviflora (DP) were found to possess antioxidants against ABTS●+ and DPPH● and have high contents of total phenolics and flavonoids. The TEAC values for ABTS●+ and DPPH● of BA ethyl acetate extract were 1.878 ± 0.023 and 1.238 ± 0.066, respectively, while the total phenolic and flavonoid contents were detected as 500.71 ± 5.84 mg GAE g-1extract and 353.89 ± 14.7 mg QE g-1extract, respectively. The TEAC values for ABTS●+ and DPPH●of DP ethyl acetate extract were 0.892 ± 0.025 and 1.943 ± 0.177, respectively, while the total phenolic and flavonoid contents were detected to be 362.44 ± 5.95 mg GAE g-1extract and 685.93 ± 36.19 mg QE g-1extract, respectively. The methanol extracts of BA, DP, and Barleria cristata (BC) exhibited the percent inhibition of cell proliferation in cholangiocarcinoma cell line, RMCCA-1, at 51.21 ± 1.57, 64.51 ± 0.77 and 40.40 ± 0.58, respectively. However, the inhibition was not detected in Cholangiocyte cell line, MMNK-1. These studies concluded that the ethyl acetate extracts of BA and DP contain effective antioxidants, a high level of total phenolic and flavonoid contents, and the methanol extracts of BA and DP has the potential to inhibit cell proliferation in Cholangiocarcinoma. This information has the potential to be applied in pharmacological and biomedical research for developing effective cancer chemotherapeutic agents in the future.en
dc.language.isothen
dc.subjectพืชสมุนไพรen
dc.subjectHerbsen
dc.subjectสมุนไพร – ไทยen
dc.subjectHerbs -- Thailanden
dc.subjectแอนติออกซิแดนท์en
dc.subjectAntioxidantsen
dc.subjectสารสกัดจากพืชen
dc.subjectPlant extractsen
dc.subjectท่อน้ำดี -- มะเร็งen
dc.subjectBile ducts -- Canceren
dc.subjectสารประกอบฟีนอลen
dc.subjectPhenolsen
dc.subjectฟลาโวนอยส์en
dc.subjectFlavonoidsen
dc.titleAntioxidant Properties, Total Phenolics and Flavonoids and the Inhibition of Cell Proliferation in Cholangiocarcinoma from Thai Herbalsen
dc.title.alternativeคุณสมบัติการต้านอนุมูลอิสระ ปริมาณรวมของสารฟีนอลิก และฟลาโวนอยด์ และการยับยั้งการเจริญเติบโตของเซลล์มะเร็งท่อน้ำดีจากสมุนไพรไทยen
dc.typeArticleen
Appears in Collections:Science and Technology - Artical Journals

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Antioxidant-Properties-Total-Phenolics-and-Flavonoids.pdf88.75 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.