Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3227
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorสุธีรา ญานะโส-
dc.contributor.authorอรัญญา จุติวิบูลย์สุข-
dc.contributor.authorภูริต ธนะรังสฤษฏ์-
dc.contributor.authorกนกภรณ์ สวัสดี-
dc.contributor.authorSuthira Yanaso-
dc.contributor.authorAranya Jutiviboonsuk-
dc.contributor.authorPhurit Thanarangsarit-
dc.contributor.authorKanokporn Sawasdee-
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Scienceen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Scienceen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Scienceen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Scienceen
dc.date.accessioned2024-11-05T06:18:32Z-
dc.date.available2024-11-05T06:18:32Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3227-
dc.description.abstractงานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อพัฒนาและตรวจสอบวิธีวิเคราะห์ รวมทั้งหาปริมาณแมงจิเฟอรินจากสารสกัดใบมะม่วงน้ำดอกไม้ที่ปลูกในจังหวัดสมุทรปราการด้วยวิธี high performance liquid chromatography (HPLC) และ infrared (IR) spectroscopy จากผลการวิจัยพบว่าทั้ง 2 วิธี ผ่านการตรวจสอบวิธีวิเคราะห์ในหัวข้อความจำเพาะเจาะจง ความเป็นเส้นตรงและพิสัย ความเที่ยง ความแม่น ขีดจำกัดของการตรวจพบ และขีดจำกัดของการวัดเชิงปริมาณ เมื่อวิเคราะห์หาปริมาณแมงจิเฟอรินจากสารสกัดใบมะม่วงน้ำดอกไม้จำนวน 5 ตัวอย่างที่มีแหล่งปลูกในจังหวัดสมุทรปราการ (M1 – M5) ด้วยวิธี HPLC และ IR spectroscopy พบปริมาณแมงจิเฟอริน 85.08 – 109.40 และ 81.33 – 98.95 %w/w ตามลำดับ เมื่อทดสอบนัยสำคัญทางสถิติด้วย paired t-test พบว่าทั้ง 2 วิธีสามารถวิเคราะห์ปริมาณแมงจิเฟอรินได้แตกต่างกันอย่างไม่มีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับความเชื่อมั่นร้อยละ 95 ดังนั้นวิธี HPLC และ IR spectroscopy ที่พัฒนาขึ้นสามารถนำไปประยุกต์ใช้วิเคราะห์หาปริมาณแมงจิเฟอรินเพื่อใช้ในการควบคุมคุณภาพของสารสกัดจากใบมะม่วงน้ำดอกไม้en
dc.description.abstractThis research aims to develop and validate analytical methods for the quantification of mangiferin from Nam Dok Mai mango leaf extracts cultivated in Samut Prakan province using high performance liquid chromatography (HPLC) and infrared (IR) spectroscopy. The results confirmed that both methods were validated in terms of specificity, linearity, range, accuracy, precision, limit of detection and limit of quantitation. The mangiferin content in five samples obtained from Nam Dok Mai mango leaf extracts in Samut Prakan (M1 – M5), analyzed by using HPLC and IR methods, ranged from 85.08 to 109.40 and 81.33 to 98.95 %w/w, respectively. Statistical analysis using a paired t-test revealed no significant difference in the mangiferin quantity between the two methods at a 95% confidence level. Therefore, the developed HPLC and IR methods can be applied to quantify mangiferin content and control the quality of Nam Dok Mai mango leaf extracts.en
dc.description.sponsorshipการวิจัยนี้ได้รับทุนอุดหนุนจากมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ ปีการศึกษา 2564en
dc.language.isothen
dc.publisherมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติen
dc.subjectแมงจิเฟอรินen
dc.subjectMangiferinen
dc.subjectมะม่วง -- ใบen
dc.subjectMango -- Leavesen
dc.subjectไฮเปอร์ฟอร์แมนซ์ลิควิดโครมาโตกราฟีen
dc.subjectHigh performance liquid chromatography.en
dc.subjectอินฟราเรดสเปกโทรสโกปีen
dc.subjectInfrared spectroscopyen
dc.titleการพัฒนาและตรวจสอบวิธีวิเคราะห์ปริมาณแมงจิเฟอรินของสารสกัดใบมะม่วงน้ำดอกไม้ด้วยเทคนิค High Performance Liquid Chromatography และ Infrared Spectroscopyen
dc.title.alternativeAnalytical Method Development and Validation for Quantitative Analysis of Mangiferin in Nam Dok Mai Mango Leaf Extracts by High Performance Liquid Chromatographic and Infrared Spectroscopic Techniquesen
dc.typeTechnical Reporten
Appears in Collections:Pharmaceutical Sciences - Research Reports



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.