Please use this identifier to cite or link to this item:
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3442
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | ดวงมณี แสนมั่น | - |
dc.contributor.author | ชัชวาลย์ ช่างทำ | - |
dc.contributor.author | สลิลรัตน์ ประสาทแก้ว | - |
dc.contributor.author | อัจฉรียา นันติ | - |
dc.contributor.author | กนิษฐา คำก้อแก้ว | - |
dc.contributor.author | Duangmanee Sanmun | - |
dc.contributor.author | Chatchawan Changtam | - |
dc.contributor.author | Salinrat Prasartkaew | - |
dc.contributor.author | Ajchareeya Nanti | - |
dc.contributor.author | Kanitta Khamkorkaew | - |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology | en |
dc.date.accessioned | 2025-01-03T14:35:20Z | - |
dc.date.available | 2025-01-03T14:35:20Z | - |
dc.date.issued | 2017 | - |
dc.identifier.citation | วารสารวิชาการสาธารณสุช 26,6 (พฤศจิกายน-ธันวาคม 2560) : 1124-1130 | en |
dc.identifier.uri | https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3442 | - |
dc.description | สามารถเข้าถึงบทความฉบับเต็ม (Full Text) ได้ที่: https://thaidj.org/index.php/JHS/article/view/1358/1266 | en |
dc.description.abstract | ขมิ้นชัน (Curcuma longa L.) เป็นพืชที่นิยมใช้เป็นเครื่องเทศในประเทศเขตร้อนชื้น เมื่อนำเหง้าขมิ้นชันมาสกัดจะได้สารประกอบ curcuminoid ธรรมชาติที่มีคุณสมบัติเป็นแอนติออกซิแดนท์ซึ่งได้แก่ curcumin (CUR), demethpxy-curcumin (DMC) และ bisdemethoxycurcumin (BDMC) การศึกษานี้ต้องการทดสอบหาประสิทธิผลของสาร curcumin และ bisdemethoxycurcumin ต่อการส่งเสริมการเกิด phagocytosis ของเม็ดเลือดขาวชนิดนิวโทรฟิลในเลือดคนปกติและเลือดผู้ที่พร่องเอนไซม์ G6PD โดยนำสารดังกล่าวไปกระตุ้นการทำงานของนิวโทรฟิลและวัดปฏิกิริยาด้วยวิธี Nitroblue tetrazolium (NBT) test แล้วนับเซลล์ที่ให้ผลบวกภายใต้กล้องจุลทรรศน์จากจำนวนร้อยละของนิวโทรฟิลที่ทำให้เกิด NBT reduction ผลการศึกษาในกลุ่มตัวอย่างผู้ที่พร่องเอนไซม์ G6PD เพศชายพบว่า curcumin และ bisdemethoxycurcumin ที่ความเข้มข้น 3 UM สามารถเพิ่มการทำงานของนิวโทรฟิลได้สูงกว่าสารควบคุม phorbol 12-myristate 13-acetate (PMA) และพบว่าเมื่อกระตุ้นนิวโทรฟิลด้วย PMA ร่วมกับ curcumin ผลของ NBT reduction เพิ่มสูงกว่านิวโทรฟิลที่กระตุ้นด้วย PMA อย่างเดียวอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05) การค้นพบนี้จึงเสนอแนะว่า สารสกัดจากสมุนไพรขมิ้นชันน่าจะช่วยให้นิวโทรฟิลทำหน้าที่ได้ดีขึ้นดังผลการทดลองที่แสดงเบื้องต้น | en |
dc.description.abstract | Curcuma longa L. has been widely used as spice in tropical countries. The turmeric extract of rhizomes is composed of the active compounds called curcuminoids. Curcuminoids consist of curcumin (CUR), demethoxycurcumin (DMC), and bisdemethoxycurcumin (BDMC), which are natural antioxidants. This study aimed to determine the efficacy of curcumin and bisdemethoxycurcumin and their roles on neutrophil phagocytosis in normal and G6PD-deficient subjects. Curcumin and bisdemethoxycurcumin were used to stimulate the function of neutrophils by nitroblue tetrazolium (NBT) test under the light microscope, and then the positive cells were counted and converted to percentage of neutrophils reducing NBT. Study in males with G6PD deficiency found that phagocytic activity of neutrophils in either curcumin or bisdemethoxycurcumin curcumin stimulation at 3 uM was greater than control activation by phorbol 12-myristate 13-acetate (PMA). In addition, when neutrophils were co-stimulated with PMA along with curcumin, the NBT reduction was significantly higher than in PMA stimulation alone (p<0.05). These results suggest that turmeric extracts perhaps increase neutrophil function as indicated above. | en |
dc.language.iso | th | en |
dc.subject | ขมิ้นชัน | en |
dc.subject | Curcuma longa L. | en |
dc.subject | สารสกัดจากพืช | en |
dc.subject | Plant extracts | en |
dc.subject | ภาวะพร่องเอนไซม์ G6PD | en |
dc.subject | Glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency | en |
dc.subject | เคอร์คิวมินอยด์ | en |
dc.subject | Curcuminoid | en |
dc.subject | บิสดีเมท็อกซีเคอร์คิวมิน | en |
dc.subject | Bisdemethoxycurcumin | en |
dc.subject | นิวโทรฟิล | en |
dc.subject | Neutrophils | en |
dc.title | การศึกษาผลชอง Curcumin และ Bisdemethoxycurcumin จากขมิ้นชันต่อนิวโทรฟิลของผู้ที่พร่องเอนไซม์ G6PD | en |
dc.title.alternative | Study of Curcumin and Bisdemethoxycurcumin from Curcuma longa L. on Neutrophils in G6PD Deficiency | en |
dc.type | Article | en |
Appears in Collections: | Medical Technology - Artical Journals |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Study-of-Curcumin-and-Bisdemethoxycurcumin-from-Curcuma longa L..pdf | 93.14 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.