Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3543
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorรัตนา จันทรสารโสภณ-
dc.contributor.authorRatana Jantarasarsophon-
dc.contributor.author黄友华-
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. College of Chinese Studiesen
dc.date.accessioned2025-01-19T04:28:12Z-
dc.date.available2025-01-19T04:28:12Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationวารสารวิชาการภาษาและวัฒนธรรมจีน ปีที่ 7,1 (มกราคม-มิถุนายน 2563) : 181-190.en
dc.identifier.urihttps://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3543-
dc.descriptionสามารถเข้าถึงบทความฉบับเต็ม (Full Text) ได้ที่ : https://so02.tci-thaijo.org/index.php/clcjn/article/view/244955/165888en
dc.description.abstractครอบครัวคนจีนแต้จิ๋วในประเทศไทยชอบกินข้าวต้ม (ข้าวต้ม ในภาษาจีนแต้จิ๋ว เรียกว่า “ม้วย”) กับโจ๊กมากเป็นพิเศษ และเป็นความคุ้นชินในการกินมาอย่างยาวนาน อาจจะกล่าวได้ว่าความชอบนี่มีมาตั้งแต่อดีตจนถึงปัจจุบัน ในความคุ้นชินนี้ครอบครัวของคนจีนแต้จิ๋วจึงนำข้าวต้มและโจ๊กเป็นอาหารหลัก ทุกเช้าก่อนออกไปทำงานหรือศึกษาเล่าเรียนจะต้องทานข้าวต้มหรือโจ๊กหนึ่งชามพร้อมกับผักดองหรือข้าวอย่างง่ายๆ ก่อนจะออกจากบ้าน ประเทศไทยในปัจจุบันนี้ไม่ว่าตามถนนหรือตรอกซอกซอยก็จะพบร้านหรือแผงลอยที่ขายข้าวต้มหรือโจ๊กได้ โดยทั่วไปได้ตลอดวัน จะเห็นได้ว่าข้าวต้มหรือโจ๊ะได้กลายเป็นอาหารหลักประจำวันที่คนไทยจะขาดเสียมิได้en
dc.description.abstractTeochew families in Thailand especially like having congee, "Mi" ("Congee" in Teochew dialectics called "Mi").It could be said that it is long-term eating habits, having “Mi”, for Teochew people of Thailand, since ancient times, often having "Mi" as a staple food, having it with side dishes and pickles, in the morning, then going out to work or study. There are so many porridge shops and street vendors are selling "Mi", everywhere in Thailand day and night. Nowadays, Teochew "Mi" has become an indispensable diet culture in Thai people's daily life.en
dc.language.isothen
dc.subjectแต้จิ๋วen
dc.subjectTeochew (Chinese people)en
dc.subjectข้าวต้มen
dc.subjectBoiled riceen
dc.subjectโจ๊กen
dc.subjectPorridgeen
dc.subjectชาวจีน – ไทยen
dc.subjectChinese – Thailanden
dc.subjectแต้จิ๋ว – ไทย – ความเป็นอยู่และประเพณีen
dc.subjectTeochew (Chinese people) -- Thailand -- Social life and customsen
dc.subject潮州 -- 泰国en
dc.titleข้าวต้มกับโจ๊กของชาวแต้จิ๋วในประเทศไทยen
dc.title.alternativeCongee “MI” and Porridge for Teochew People in Thailanden
dc.typeArticleen
Appears in Collections:College Of Chinese Studies - Artical Journals

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Congee-“MI”-and-Porridge-for-Teochew-People-in-Thailand.pdf83.47 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.