Please use this identifier to cite or link to this item:
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4532
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | เนตรนภา ต๊ะผัด | - |
dc.contributor.author | กฤดาญชลี โพธาวรรณ | - |
dc.contributor.author | ณัฐกุล จันทร์เสงี่ยม | - |
dc.contributor.author | พัทธนันท์ รัตนเดชพงศ์สิน | - |
dc.contributor.author | วรวิมล อันติมานนท์ | - |
dc.contributor.author | สุวรรณา เสมศรี | - |
dc.contributor.author | สุรีย์พร หอมวิเศษวงศา | - |
dc.contributor.author | Netnapa Taphad | - |
dc.contributor.author | Kridanchalee Photawan | - |
dc.contributor.author | Nattakul Jansangiam | - |
dc.contributor.author | Pattanan Rattanadejpongsin | - |
dc.contributor.author | Worravimol Antimanon | - |
dc.contributor.author | Suwanna Semsri | - |
dc.contributor.author | Sureeporn Homvisasevongsa | - |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Undergraduate Student | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Undergraduate Student | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Undergraduate Student | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Undergraduate Student | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Undergraduate Student | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology | en |
dc.date.accessioned | 2025-09-14T04:23:53Z | - |
dc.date.available | 2025-09-14T04:23:53Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.uri | https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4532 | - |
dc.description | การประชุมเสนอผลงานวิจัยระดับชาติ มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช ครั้งที่ 13 (The 13th STOU National Research Conference) วันที่ 24 พฤศจิกายน 2566 : O-HS 007 หน้า 575-583 | en |
dc.description | สามารถเข้าถึงบทความฉบับเต็ม (Full text) ได้ที่ : https://www.stou.ac.th/thai/grad_stdy/Masters/%E0%B8%9D%E0%B8%AA%E0%B8%AA/research/Proceedings_2566/FullPaper/O-%20HS/O-HS%20007%20%E0%B8%99%E0%B8%B2%E0%B8%87%E0%B8%AA%E0%B8%B2%E0%B8%A7%E0%B9%80%E0%B8%99%E0%B8%95%E0%B8%A3%E0%B8%99%E0%B8%A0%E0%B8%B2%20%E0%B8%95%E0%B9%8A%E0%B8%B0%E0%B8%9C%E0%B8%B1%E0%B8%94.pdf | en |
dc.description | จัดโดย ฝ่ายส่งเสริมมาตรฐานบัณฑิตศึกษา สำนักบัณฑิตศึกษา มหาวิทยาลัยสุโขทัยรรรมาธิราช | en |
dc.description.abstract | การศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อการตรวจคัดกรองฤทธิ์ของสารสกัดหยาบจากผัก 6 ชนิด (ผักโขมหัดหรือผักโขมเขียว ผักหวานป่า ช้าพลู ขี้เหล็ก ผักขวง และมะระขี้นก) ที่สกัดด้วยตัวทำละลายชนิดเอทานอล ต่อการแข็งตัวของเลือด ด้วยวิธี modify Whole Blood Clotting Time WBCT (mWBCT) โดยเจาะเลือดอาสาสมัครสุขภาพดี ไม่มีประวัติรับประทานยาต้านเกล็ดเลือด (antiplatelet drug) ยาต้านการแข็งตัวของเลือด (anticoagulants) และประวัติครอบครัวไม่มีปัญหาเกี่ยวกับโรคเลือดที่เกี่ยวกับการแข็งตัวของเลือด เลือดไหลง่ายหยุดยาก จำนวน 36 คน จากการศึกษาพบว่าสารสกัดหยาบจากผัก 3 ชนิด ที่มีฤทธิ์กระตุ้นให้เกิดการแข็งตัวของเลือดอย่างสมบูรณ์เร็วกว่าชุดควบคุมระบบอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05) คือ สารสกัดหยาบจากผักมะระขี้นก ช้าพลู และผักโขมหัด ที่ระยะเวลา 8.19+-0.98, 8.35+-1.81 และ 8.61 +- 1.28 นาที ตามลำดับ โดยชุดควบคุม มีค่าเท่ากับ 9.93 +- 1.31 นาที ส่วนสารสกัดหยาบจากผักหวานป่า และผักขวงหรือสะเดาดินไม่สามารถกระตุ้นการเกิดลิ่มเลือดสมบูรณ์อย่างสมบูรณ์เร็วกว่าชุดควบคุม 1.21 เท่า (9.93/8.19) จากผลการศึกษานี้จะเป็นข้อมูลเบื้องต้นในการศึกษาถึงกลไกในการกระตุ้นระบบการแข็งตัวของเลือดต่อไป | en |
dc.description.abstract | The purpose of this study was to screen and analyze the effects of six crude ethanolic vegetable extracts on hemostasis by the use of the Modify Whole blood clotting time method (mWBCT). The extracts included in this study were from Amaranthus viridis, Melientha suavis Pierre, Piper sarmentosum Roxb., Cossia siomea (Lamk) Invin et Bameby, Glinus oppositifolius (L.) A. and Momordica chorontio Linn. Thirty six samples were collected from heathy people who had no history of taking antiplatelet and anticoagulant drugs with no family history of blood clotting disorders. The results showed that crude extracts of 3 vegetables significantly stimulated complete blood coagulation faster than the vehicle control (p<0.05). The Momordica charantia Linn, Piper sarmentosum Roxb, Amoranthus vindis crude extracts and vehicle control induced complete blood coagulation in 8.19 + 0.98,8.35 + 1.81, 8.61 + 1.28 and 9:93 + 1:31 min, respectively. Moreover, the Momordica charantio Linn. crude extract initiated complete blood clotting 1.21 times (9.93/8.19) faster than vehicle control. These results were used as preliminary information to further study the initiation process of the coagulation system. | en |
dc.language.iso | th | en |
dc.rights | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | en |
dc.subject | การแข็งตัวของเลือด | en |
dc.subject | เลือด – การแข็งตัว | en |
dc.subject | สารสกัดจากพืช | en |
dc.subject | ผัก | en |
dc.title | การตรวจคัดกรองฤทธิ์ของสารสกัดหยาบจากผักต่อการแข็งตัวของเลือด | en |
dc.title.alternative | Screening the Effects of Vegetable Crude Extract on Blood Coagulation | en |
dc.type | Proceeding Document | en |
Appears in Collections: | Medical Technology - Proceeding Document |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Screening-the-Effects-of-Vegetable-Crude-Extract-on-Blood-Coagulation.pdf Restricted Access | 1.12 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.