Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4593
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorพรทิพย์ พึ่งม่วง-
dc.contributor.authorปัญจพร นิ่มมณี-
dc.contributor.authorธนพร วงษ์เอี่ยม-
dc.contributor.authorชลธิชา บัวตะมะ-
dc.contributor.authorนลินี เอี่ยมสุวรรณ-
dc.contributor.authorศศิธร ทิพย์มาลา-
dc.contributor.authorPorntip Paungmoung-
dc.contributor.authorPanjaphorn Nimmanee-
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technologyen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technologyen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Undergraduate Studenten
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Undergraduate Studenten
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Undergraduate Studenten
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Undergraduate Studenten
dc.date.accessioned2025-09-30T14:46:03Z-
dc.date.available2025-09-30T14:46:03Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.urihttps://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4593-
dc.description.abstractงานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาฤทธิ์ของสารสกัดหยาบด้วย 95% ethanol จากใบเตยและใบผักชีลาวต่อการยับยั้งเชื้อแบคทีเรียก่อโรค 13 ชนิด (Staphylococcus aureus ATCC 25923, methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA), Staphylococcus epidermidis, Bacillus cereus, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae, Klebsiella pneumoniae carbapenemase (KPC), Salmonella Enteritidis, Shigella spp., Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Vibrio parahaemolyticus, Aeromonas hydrophila) ด้วยวิธี agar well diffusion หาค่า minimum inhibitory concentration (MIC) และ minimum bacteriacidal concentration (MBC) ด้วยวิธี broth dilution assay พบว่าสารสกัดจากใบเตยและใบผักชีลาวมีฤทธิ์การยับยั้งการเจริญของเชื้อได้ถึง 5 และ 7 สายพันธุ์ ตามลำดับ สารสกัดจากใบเตยสามารถยับยั้งและฆ่าเชื้อ A. hydrophila ได้ดีที่สุดด้วยค่า MIC/MBC เท่ากับ 16/16 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร ขณะที่สารสกัดจากใบผักชีลาวสามารถยับยั้งและฆ่าเชื้อ P. aeruginosa ได้ดีที่สุดด้วยค่า MIC/MBC เท่ากับ 16/32 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร ผลการศึกษาแสดงให้เห็นว่าสารสกัดใบเตยและใบผักชีลาวมีฤทธิ์ยับยั้งแบคทีเรียก่อโรคบางชนิด อย่างไรก็ตามควรมีการศึกษาแยกองค์ประกอบของสารที่มีฤทธิ์ยับยั้งเชื้อเพื่อประโยชน์ในงานด้านเภสัชวิทยาต่อไปen
dc.description.abstractThe purpose of this study was to determine the antibacterial activity of crude ethanolic leaf extract of Pandanus amaryllifolius Roxb. And Anethum graveolens Linn. Against 13 pathogenic bacteria (Staphylococcus aureus ATCC 25923, methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA), Staphylococcus epidermidis, Bacillus cereus, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae, Klebsiella pneumoniae carbapenemase (KPC), Salmonella Enteritidis, Shigella spp., Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Vibrio parahaemolyticus, Aeromonas hydrophila) by using well diffusion method. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bacteriacidal concentration (MBC) of crude extracts were determined by broth dilution assay. The results revealed that P. amaryllifolius and A. graveolens leaf extracts showed antibacterial activity against 5 and 7 bacterial strains, respectively. The P. amaryllifolius leaf extract had the best efficiency to inhibit and kill A. hydrophila with MIC/MBC values of 16/16 mg/ml, while the A. graveolens leaf extract had the best efficiency to inhibit and kill P. aeruginosa with MIC/MBC values of 16/32 mg/ml. These results suggested that P. amaryllifolius and A. graveolens leaf extracts had antibacterial activity against some pathogenic bacteria. However, developing of the extracts to be antibacterial drug still needs more studies especially on its chemical composition and structure for further pharmacological evaluation.en
dc.language.isothen
dc.rights-en
dc.subjectการติดเชื้อแบคทีเรียen
dc.subjectBacterial diseasesen
dc.subjectโรคเกิดจากแบคทีเรียen
dc.subjectสมุนไพร – ไทยen
dc.subjectHerbs – Thailanden
dc.subjectสารสกัดจากพืชen
dc.subjectPlant extractsen
dc.subjectใบเตยen
dc.subjectPandanus amaryllifolius Roxb.en
dc.subjectผักชีลาวen
dc.subjectAnethum graveolens Linn.en
dc.subjectAntibacterial agentsen
dc.subjectสารต้านแบคทีเรียen
dc.subjectPathogenic bacteriaen
dc.subjectแบคทีเรียก่อโรคen
dc.titleฤทธิ์ต้านจุลชีพของสารสกัดหยาบจากใบเตยและใบผักชีลาวต่อการยับยั้งแบคทีเรียก่อโรคบางชนิดen
dc.title.alternativeAntimicrobial Activity of Crude Leaf Extracts of Pandanus amaryllifolius Roxb. And Anethum graveolens Linn. Against Some Pathogenic Bacteriaen
dc.typeProceeding Documenten
Appears in Collections:Medical Technology - Proceeding Document

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Antimicrobial-Activity-of-Crude-Leaf-Extracts-of-Pandanus-amaryllifolius-Roxb..pdf
  Restricted Access
219.54 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.