Please use this identifier to cite or link to this item:
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/466
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | ปวีณา ว่องตระกูล | - |
dc.contributor.advisor | Paveena Wongtrakul | - |
dc.contributor.author | นภัสสร ราชรินทร์ | - |
dc.contributor.author | Naphutsorn Ratcharin | - |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Sciences | - |
dc.date.accessioned | 2022-07-07T04:32:42Z | - |
dc.date.available | 2022-07-07T04:32:42Z | - |
dc.date.issued | 2012 | - |
dc.identifier.uri | https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/466 | - |
dc.description | วิทยานิพนธ์ (วท.ม.) (วิทยาศาสตร์เครื่องสำอาง) -- มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ, 2555 | th |
dc.description.abstract | นาโนพาร์ทิเคิลไขมันแข็งซึ่งนิยมนำมาใช้เป็นระบบนำส่งยาทางผิวหนัวมีอนุภาคขนาด 1-1000 นาโนเมตร การเก็บกักสารสำคัญในอนุภาคไขมันแข็งสามารถช่วยเพิ่มความคงตัวของสารนั้นได้ 6-จินเจอรอล เป็นสารสำคัญในสารสกัดขิง ซึ่งไม่มีความคงตัวเมื่อสัมผัสกับอากาศ แสง และ ความร้อน ตลอดจนไม่คงตัวเมื่อเก็บไว้ ในการศึกษานี้ เป็นการศึกษาการเตรียมนาโนพาร์ทิเคิลไขมันแข็งบรรจุสารสกัดขิงด้วยเทคนิคไมโครอิมัลชัน ไขมันแข็งที่ใช้ในการเตรียมคือ สเตียริกแอสิด สารลดแรงตึงผิว คือ ครีโมฟอร์ อาร์เอช 40 และสารลดแรงตึงผิวร่วมคือ เอทานอล เมื่อวัดด้วยการกระเจิงแสงแบบพลวัต พบว่า ขนาดอนุภาคเฉลี่ยอยู่ในช่วง 453.10 และ 551.70 นาโนเมตร และมีการกระจายขนาดอนุภาคแคบ (0.15-0.33) ประสิทธิภาพในการกักเก็บและค่าความจุในการกักเก็บ 6-จินเจอรอลทำโดยการวิเคราะห์ด้วยเครื่องโครมาโทกราฟีของเหลวแบบสมรรถนะสูง พบว่า มีค่าระหว่างร้อยละ 85.23-90.07 และร้อยละ 1.41-1.49 ตามลำดับ ภาพจากกล้องจุลทรรศน์แบบส่องผ่านแสดงให้เห็นว่าอนุภาคมีรูปร่างเป็นทางกลม นาโนพาร์ทิเคิลไขมันแข็งบรรจุสารสกัดขิงที่เตรียมได้มีความคงตัวทางกายภาพและทางเคมี ภายใน 3 เดือน จากการศึกษาเปรียบเทียบการซึมผ่านคราบงูของ 6-จินเจอรอล จากนาโนพาร์ทิเคิลไขมันแข็งบรรจุสารสกัดขิง และสารละลายสารสกัดขิงในเอทานอล โดยใช้อุปกรณ์ศึกษาการซึมของสารผ่านผิว พบว่า นาโนพาร์ทิเคิลไขมันแข็งบรรจุสารสกัดขิง และสารละลายสารสกัดขิงในเอทานอล มีอัตราการซึมผ่านของ 6-จินเจอรอลที่เวลา 24 ชั่วโมง เท่ากับ 0.08 และ 0.04 ไมโครกรัมต่อตารางเซนติเมตรต่อชั่วโมง ตามลำดับ จากผลการทดลองสามารถสรุปได้ว่า นาโนพาร์ทิเคิลไขมันแข็งบรรจุสารสกัดขิงที่พัฒนาขึ้นสามารถช่วยเพิ่มการซึมผ่านของสารสำคัญในสารสกัดขิงเข้าสู่ผิวหนังจึงมีความเหมาะสมสำหรับใช้ในผลิตภัณฑ์ภายนอกสำหรับผิวหนัง | th |
dc.description.abstract | Solid lipid nanoparticles (SLNs) which are well known as topical drug delivery systems, generally have a size ranges from 1-1000 mm. The entrapment of active compounds in SLNs has been widely reported to enhance their stability. The major component of ginger extract is 6-gingerol, it is unstable in the presence of air, light, heat and long-tern storage, In this study, ginger extract loaded SLNs were developed by microemulsion technique. The nanoparticles were composed of steric acid as solid lipids, Cremopher RH 40 as surfactant and ethanol as co-surfactant. The sizes measured by dynamic light scattering of SLNs were ranged from 453.10-551.70 mm. with acceptable size distribution (0.15-0.33). The entrapment efficiency and loading capacity of 6-gingerol determined by high performance liquid chromatography found to be in the range of 85.23-90.07% and 1.41-1.49%, respectively. Transmission electron microscopy revealed the spherical nature of the particles. The ginger extract loaded SLNs formulations showed good physical and chemical stabilities up to 3 months. The permeation of 6-gingerol from the ginger extract loaded SLNs was also investigated in comparison with the ginger extract in ethanolic solution, using the shed snake as a model membrane in Franz diffusion cell. It was found that the ginger extract loaded SLNs and ginger extract in ethanolic solution provided the flux of 6-gingerol at 24 hour, at 0.08 and 0.04 μg.cm [square]/h, respectively. It can be concluded that the developed ginger extract loaded SLNs significantly enhance the permeation of the main compound in ginger extract through the skin and it is therefore suitable to use ginger extract loaded SLNs in the topical skin preparations. | th |
dc.language.iso | th | th |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ | th |
dc.subject | ขิง | th |
dc.subject | Ginger | th |
dc.subject | ระบบนำส่งยา | th |
dc.subject | Drug delivery systems | th |
dc.subject | ผิวหนัง -- การไหลซึมผ่าน | th |
dc.subject | Skin -- Permeability | th |
dc.subject | สารสกัดจากพืช | th |
dc.subject | Plant extracts | th |
dc.subject | อนุภาคนาโน | th |
dc.subject | Nanoparticles | th |
dc.subject | เครื่องสำอาง | th |
dc.subject | Cosmetics | th |
dc.title | การเตรียมนาโนพาร์ทิเคิลไขมันแข็งบรรจุสารสกัดขิง | th |
dc.title.alternative | Preparation of Zingiber Officinale Extract Loaded Solid Lipid Nanoparticles | th |
dc.type | Thesis | th |
dc.degree.name | วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต | th |
dc.degree.level | ปริญญาโท | th |
dc.degree.discipline | วิทยาศาสตร์เครื่องสำอาง | th |
Appears in Collections: | Pharmaceutical Sciences - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Naphutsorn-Ratcharin.pdf Restricted Access | 1.88 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.