Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4733
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorนฤมล เปียซื่่อ-
dc.contributor.authorพัชราภรณ์ ไหวคิด-
dc.contributor.authorนพวรรณ เปียซื่อ-
dc.contributor.authorNarumon Piaseu-
dc.contributor.authorPhatcharaporn Whaikit-
dc.contributor.authorNoppawan Piaseu-
dc.contributor.otherSuansunnadha Rajabhat University. Faculty of Science and Technologyen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Nursingen
dc.contributor.otherMahidol University. Faculty of Medicine Ramathibodi Hospital. Ramathibodi School of Nursingen
dc.date.accessioned2025-11-01T03:04:04Z-
dc.date.available2025-11-01T03:04:04Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationNurs Res Inno J 3, 2 (May - August 2024) : 253-267.en
dc.identifier.urihttps://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4733-
dc.descriptionสามารถเข้าถึงบทความฉบับเต็ม (Full Text) ได้ที่ : https://he02.tci-thaijo.org/index.php/RNJ/article/view/268717/253-267en
dc.description.abstractการศึกษาครั้งนี้เป็นการวิจัยเชิงคุณภาพมีวัตถุุประสงค์เพื่อศึกษาประสบการณ์การได้้รับผลกระทบด้านอาหารและการปรับตัวของชุมชนในสถานการณ์แพร่ระบาดของโควิิด-19 กลุ่มผู้ให้ข้อมูล เป็นผู้ที่มีอายุตั้งแต่ 20 ปีขึ้นไปที่อาศัยอยู่ในชุมชนที่ได้รับผลกระทบจากสถานการณ์แพร่ระบาดของโควิด-19 ในกรุงเทพมหานคร คัดเลือกผู้ให้ข้อมูลแบบเฉพาะเจาะจง จำนวน 100 ราย ระหว่างเดือนสิงหาคม 2564 ถึงกุมภาพันธ์ 2565 โดยใช้แบบสอบถามข้อมูลส่วนบุคคลแบบสอบถามเข้าถึงอาหารและความมั่นคงทางอาหาร และแบบสัมภาษณ์แบบกึ่งโครงสร้างวิเคราะห์ข้อมูลโดยใช้สถิติบรรยาย และการวิเคราะห์เนื้อหา ผลการศึกษาพบว่า การแพร่ระบาดของโควิด-19 ส่งผลกระทบต่ออาหาร ได้แก่ 1) การได้มาซึ่งอาหาร/การเข้าถึงอาหาร 2) ปริมาณและคุณภาพอาหาร 3) การรับประทานอาหาร และ 4) ระบบทางเดินอาหาร และการแพร่ระบาดนี้ส่งผลกระทบต่อสุขภาพ ได้แก่ จิตใจและร่างกาย ซึ่งนำไปสู่การปรับตัวของชุมชน ดังนี้ 1) สู้เพื่อความอยู่รอด 2) ช่วยเหลือกันไม่ทอดทิ้งกัน 3) หาแนวทางการดูแลเรื่องอาหารในชุมชน และ 4) เดินหน้าผ่านวิกฤติไปด้วยกัน ผลการศึกษามีข้อเสนอแนะในการสร้างหรือพัฒนาระบบอาหาร การวางแผนกำหนดแนวทางในการช่วยเหลือ การดูแลเรื่องอาหารในชุมชนในสถานการณ์วิกฤติอย่างเป็นระบบโดยคำนึงถึงจริยธรรม ประกอบด้วย การมีสิ่งแวดล้อมที่เอื้อต่อการผลิตและแปรรูปอาหาร การกระจายอาหาร และการบริโภคอย่างยั่งยืนเพื่อเสริมสร้างโภชนาการ สุขภาพและสุขภาวะของชุมชนen
dc.description.abstractThis qualitative research aimed to explore the experiences of community food impacts and resilience during the COVID-19 pandemic. The participants were adults aged 20 and above residing in communities affected by the COVID-19 pandemic in Bangkok. Through purposive sampling, 100 participants were recruited. Data were collected between August 2021 and February 2022, using a personal data questionnaire, the Food Accessibility and Security Questionnaire, and semi-structured interviews. Data were analyzed using descriptive statistics and content analysis. Findings revealed that the COVID-19 pandemic significantly impacted communities' food and health. Effects on food included 1) food acquisition or access, 2) food quantity and quality, 3) food consumption, and 4) gastrointestinal systems. These effects also impact health, includingboth psychological and physical aspects. Community resilience included 1) Struggling to make ends meet, 2) Mutual help and support, 3) Community food care strategies, and 4) Navigating through crises. This study proposes recommendations for developing or improving food systems, planning for assistance, and community food care during crises systematically and ethically. These recommendations include creating environments that foster sustainable food production, processing, and efficient distribution and consumption, aiming to improve community nutrition, health, and well-being.en
dc.language.isothen
dc.subjectโควิด-19 (โรค)en
dc.subjectCOVID-19 (Disease)en
dc.subjectการระบาดใหญ่ของโควิด-19, ค.ศ. 2020-2023en
dc.subjectCOVID-19 Pandemic, 2020-2023en
dc.subjectการระบาดใหญ่ของโควิด-19, ค.ศ. 2020-2023 – การปรับตัวen
dc.subjectCOVID-19 Pandemic, 2020-2023 -- Adaptationen
dc.subjectการระบาดใหญ่ของโควิด-19, ค.ศ. 2020-2023 – ผลกระทบต่อเศรษฐกิจen
dc.subjectCOVID-19 Pandemic, 2020-2023 – Economic aspectsen
dc.subjectการระบาดใหญ่ของโควิด-19, ค.ศ. 2020-2023 – ผลกระทบต่อสังคมen
dc.subjectCOVID-19 Pandemic, 2020-2023 -- Social aspectsen
dc.subjectอาหารen
dc.subjectFooden
dc.titleประสบการณ์การได้รับผลกระทบด้านอาหารและการปรับตัวของชุุมชุนในสถานการณ์แพร่ระบาดของโควิด-19en
dc.title.alternativeExperiences of Community Food Impacts and Resilience during the COVID-19 Pandemicen
dc.typeArticleen
Appears in Collections:Nursing - Articles Journals

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Experiences-of-Community-Food-Impacts-and-Resilience-during-the-COVID-19-Pandemic.pdf81.42 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.