Please use this identifier to cite or link to this item:
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4892Full metadata record
| DC Field | Value | Language |
|---|---|---|
| dc.contributor.author | อุไรวรรณ คำเกลี้ยง | - |
| dc.contributor.author | อัมพา ขุนจัตุรัส | - |
| dc.contributor.author | หทัยรัตน์ บัณฑิตพิบูล | - |
| dc.contributor.author | จำรูญศรี พุ่มเทียน | - |
| dc.contributor.author | Uraiwan Khamklieng | - |
| dc.contributor.author | Ampa Koonjaturut | - |
| dc.contributor.author | Hatairat Bundidpiboon | - |
| dc.contributor.author | Jamroonsri Poomtien | - |
| dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology | en |
| dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology | en |
| dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology | en |
| dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology | en |
| dc.date.accessioned | 2025-12-05T06:52:12Z | - |
| dc.date.available | 2025-12-05T06:52:12Z | - |
| dc.date.issued | 2018 | - |
| dc.identifier.citation | ว. วิทย. เทคโน. หัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ 4,1 (มกราคม-มิถุนายน 2561) : 113-123. | en |
| dc.identifier.uri | https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4892 | - |
| dc.description.abstract | การศึกษาประสิทธิภาพของน้ำหมีกชีวภาพของกระเทียม ข่า ตะไคร้ และสมุนไพรรวมทั้ง 3 ชนิด สารสกัดของกากสมุนไพร และสารลดแรงตึงผิวชีวภาพที่ผลิตจากยีสต์ Candida mucifera NJP25 ในการยับยั้งเชื้อราก่อโรคในมะม่วงน้ำดอกไม้ เพื่อคัดเลือกมาเป็นส่วนผสมในสารเคลือบผิวของผลมะม่วง ผลจากการแยกเชื้อราจากส่วนผลมะม่วง ใบและลำต้น จำนวน 10 ไอโซเลต พบราก่อโรคที่เป็นปัญหาสำคัญ คือ Colletotricum sp. มากที่สุด การทดสอบประสิทธิภาพของสารต้านเชื้อรา พบว่าน้ำหมีกชีวภาพของกระเทียมมีฤทธิ์ดีที่สุดในการทำลายเชื้อราทดสอบด้วยวิธี Poisoned food technique นอกจากนี้ น้ำหมักชีวภาพกระเทียมแสดงว่า MFC ต่อรา Colletoricum sp. , Aspergillus ap. และ Trichoderma sp. เท่ากับ 25.00, 12.50 และ 25.00 เปอร์เซ็นต์ ตามลำดับ สารสกัดกระเทียมมีค่า MFC เท่ากับ 25,000, 3,125 และ 100,000 ppm ตามลำดับ สารเคลือบผิวผลไม้ที่มีส่วนผสมของสารชีวภาพต้านราที่คัดเลือก พบว่าผลมะม่วงที่เคลือบด้วยฟิล์มชีวภาพต้านราสามารถยืดอายุการเสื่อมสภาพได้นานถึง 8 วัน เมื่อบ่มที่อุณหภูมิห้อง เมื่อเทียบกับชุดควบคุมที่ไม่เคลือบสารและเคลือบสาร ซึ่งสังกเตเห็น 3 วัน และ 5 วัน ตามลำดับ แสดงให้เห็นว่าสารเคลือบผิวชีวภาพที่ผสมน้ำหมักกระเทียม สารสกัดกระเทียม และสารลดแรงตึงผิวชีวภาพจากยีสต์มีประสิทธิภาพที่ดีต่อการยับยั้งเชื้อราที่จะนำไปประยุกต์ใช้งานเพื่อยืดอายุการเก็บรักษา พัฒนาคุณภาพของมะม่วงน้ำดอกไม้ | en |
| dc.description.abstract | The efficiency test in antifungal activity of the fermented herbal of garlic, galangal, lemon grass and mixed herbs, the ethanol crude extracts including biosurfactant derived from the yeast Candida mucifera NJPP25 was studied to inhibit fungal isolates from mangoes (Nam Dok Mai). The agents showing the highest antifungal activity were chosen to formulate the mango wax to prolong the shelf life of mango. The results showed 10 isolates from the surface of the magoes fruits, leaves and stem, Colletotricum sp. were the dominant isolates. The efficacy of anti-fungal. Microorganisms found that garlic is effective in destroying mold, three of the best. When tested with Poisoned food technique also fermented garlic show the MFC to mold Collectotricum sp. Aspergillus sp., and Trichoderma sp. was 25.00%, 12.50% and 25.00%, respectively, garlic extract valuable MFC of 25,000, 3,125 and 100,000 ppm, respectively, for testing a coating containing fermented garlic. Garlic extract and surfactant derived from yeast that fruit is coated with organic garlic in the ant-mold can extend the life of aging for up to 8 days after incubation at room temperature. When compared to a control without coating and coating. The visible rot and deterioration in 3 days and 5 days, respectively, showed that the coating mix bio-fermented garlic. Garlic extract and surfactant derived from yeast fungi have a good performance to be used when lodging the proxies used to extend shelf life. Improve the quality of mangoes (Nam Dok Mai). | en |
| dc.language.iso | th | en |
| dc.subject | ไบโอฟิล์ม | en |
| dc.subject | Biofilms | en |
| dc.subject | ฟิล์มชีวภาพ | en |
| dc.subject | มะม่วงน้ำดอกไม้ | en |
| dc.subject | Barracuda mango | en |
| dc.subject | เชื้อราก่อโรค | en |
| dc.subject | Pathogenic fungi | en |
| dc.subject | น้ำหมักชีวภาพ | en |
| dc.subject | สารลดแรงตึงผิวชีวภาพ | en |
| dc.subject | Biosurfactants | en |
| dc.subject | Candida mucifera NJP25 | en |
| dc.subject | กระเทียม | en |
| dc.subject | Garlic | en |
| dc.subject | สารสกัดจากพืช | en |
| dc.subject | Plant extracts | en |
| dc.subject | ยีสต์ | en |
| dc.subject | Yeast | en |
| dc.title | ฟิล์มชีวภาพจากสารสกัดกระเทียมและสารลดแรงตึงผิวชีวภาพเพื่อต้านเชื้อราบนผิวมะม่วงน้ำดอกไม้ | en |
| dc.title.alternative | Biofilm coating from garlic extracts plus biosurfactant against fungal pathogens on mangoes (Nam Dok Mai) | en |
| dc.type | Article | en |
| Appears in Collections: | Science and Technology - Articles Journals | |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| Biofilm-Coating-from-Garlic-Extracts-Plus-Biosurfactant-against-Fungal.pdf Restricted Access | 813.18 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.