Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4920
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorมัลลิกา ปัสสาโก-
dc.contributor.authorรัตนา อินทรานุปกรณ์-
dc.contributor.authorปารภัทร โศภารักษ์-
dc.contributor.authorไตรวิทย์ รัตนโรจน์พงศ์-
dc.contributor.authorMallika Passago-
dc.contributor.authorRatana Indranupakorn-
dc.contributor.authorParapat Sobharaksha-
dc.contributor.authorTriwit Rattanarojpong-
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Sciencesen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Sciencesen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Sciencesen
dc.contributor.otherKing Mongkut's University of Technology Thonburi. Faculty of Scienceen
dc.date.accessioned2025-12-11T13:14:57Z-
dc.date.available2025-12-11T13:14:57Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationว. วิทย์. กษ. 47(2)(พิเศษ): 185-188 (2559)en
dc.identifier.urihttps://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4920-
dc.description.abstractThe anti-bacteria (caused acne) and antioxidant activities of the holy basil (Ocimum sanctum L.), sweet basil (Ocimum basilicum L.) and turmeric (Curcuma longa L.) were evaluated. The mixture of holy basil oil: sweet basil oil (1:1 by volume) showed the strongest antibacterial activity against Staphylococcus epidermidis ATCC14990 and Propionibacterium acnes DMST14916, which its minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) values were 0.512 and 0.256 mg/mL, respectively. In addition, the mixture of holy basil oil: sweet basil oil (1:1 by volume) had that the highest antioxidant activities which its IC50 values of 2,2-diphenhydramine-1-picryhydrazzly (DPPH) and 2,2-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) radical scavenging assays were 23.80+-1.30 and 11.71+-1.56 ug/mL, respectively.en
dc.description.abstractงานวิจัยนี้เป็นการศึกษาฤทธิ์ยับยั้งเชื้อแบคทีเรีย (ที่ก่อให้เกิดสิว) และฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของน้ำมันหอมระเหยกะเพรา (Ocimum sanctum L.) โหระพา (Ocimum basilicum L.) และขมิ้นชัน (Curcuma longa L.) พบว่า น้ำมันหอมระเหยจากกระเพราผสมโหระพา (1:1 โดยปริมาตร) ให้ผลการยับยั้งเชื้อ Staphylococcus epidermidis ATCC 14990 และ Propionibacterium acnes DMST 14916 ได้ดีที่สุด โดยมีค่า minimum inhibitory concentration (MIC) และ minimum bactericidal concentration (MBC) ต่อเชื้อแต่ละชนิดเท่ากันที่ 0.512 และ 0.256 mg/mL ตามลำดับ อีกทั้งน้ำมันหอมระเหยจากกะเพราะผสมและโหระพา (อัตราส่วน 1:1 โดยปริมาตร) ยังมีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระสูงที่สุด โดยมีค่า IC50 ของการต้านอนุมูลอิสระด้วยวิธี 2,2-diphenhydramine-1-picrylhydrazly (DPPH) และ 2,2-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) radical scavenging เท่ากับ 23.80+-1.30 และ 11.71+-1.56 ug/mL ตามลำดับen
dc.language.isothen
dc.subjectน้ำมันหอมระเหยen
dc.subjectEssences and essential oilsen
dc.subjectสารต้านอนุมูลอิสระen
dc.subjectแอนติออกซิแดนท์en
dc.subjectAntioxidantsen
dc.subjectสิวen
dc.subjectAcneen
dc.subjectสารต้านแบคทีเรียen
dc.subjectAntibacterial agentsen
dc.subjectกะเพราen
dc.subjectOcimum sanctum L.en
dc.subjectโหระพาen
dc.subjectOcimum basilicum L.en
dc.subjectขมิ้นชันen
dc.subjectCurcuma longa L.en
dc.subjectสารสกัดจากพืชen
dc.subjectPlant extractsen
dc.titleการยับยั้งเชื้อแบคทีเรียที่ก่อให้เกิดสิวและการต้านอนุมูลอิสระของน้ำมันหอมระเหยกะเพราะ โหระพาและขมิ้นชันen
dc.title.alternativeThe Anti-acne Bacteria and Antioxidant Activities of the Holy Basil, Sweet Basil and Turmeric Essential Oilen
dc.typeArticleen
Appears in Collections:Pharmaceutical Sciences - Artical Journals

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
The-Anti-acne-Bacteria-and-Antioxidant-Activities-of-the-Holy-Basil-Sweet-Basil-and-Turmeric-Essential-Oil.pdf
  Restricted Access
350.66 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.