งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาฤทธิ์ทางชีวภาพของสารสกัดหยาบด้วยเอทานอลของสมุนไพร 10 ชนิด ในการยับยั้งการเจริญของเชื้อแบคทีเรียด้วยวิธี agar disk diffusion และ broth dilution ฤทธิ์ต้านการอักเสบด้วยวิธียับยั้งการหลั่งไนตริกออกไซด์จากเซลล์เพาะเลี้ยง ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระด้วยวิธีDPPH radical scavenging assay ปริมาณสารฟีนอลิกทั้งหมดด้วยวิธี Folin-Ciocalteu colorimetricและความเป็นพิษของสารสกัดต่อเซลล์ปกติเพาะเลี้ยง ด้วยวิธี MTT assay พบว่าสารสกัดหยาบจากพลูมีฤทธิ์ทางชีวภาพสูงสุด โดยมีฤทธิ์ยับยั้งเชื้อแบคทีเรียได้ทุกสายพันธุ์ที่ศึกษา ได้แก่ Staphylococcusaureus ATCC 25923, S. aureus ATCC 29213, methicillin-resistant S. aureus (MRSA), methicillin- susceptible S. aureus (MSSA), S. epidermidis, Escherichia coli ATCC 25922,ESBLs-producing E. coli, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, P. aeruginosa, Klebsiellapneumoniae ATCC 700603, K. pneumoniae (CRE) และ Acinetobacter baumannii โดยมีค่าinhibition zone อยู่ระหว่าง 13.67±1.37 ถึง 32.00±2.37 mm และค่า MIC เท่ากับ 0.5-8 mg/ml มีฤทธิ์ต้านการอักเสบโดยการลดการหลั่งไนตริกออกไซด์ได้ดี (IC50 8.30±3.35 mg/ml) มีฤทธิ์ในการต้านอนุมูลอิสระ (% DPPH radical inhibition เท่ากับ 99.47±0.32) และมีปริมาณสารประกอบ ฟินอลิกทั้งหมด (41.70±6.60 mg GAE/g) สูง และไม่มีความเป็นพิษต่อเซลล์ (IC50 เท่ากับ 404.90±3.22mg/ml) แสดงให้เห็นว่าสารสกัดหยาบจากพลูมีศักยภาพที่จะพัฒนาเป็นผลิตภัณฑ์ยาสมุนไพรในรูปแบบที่สะดวกต่อการใช้งานต่อไป
This study aims to evaluate the biological activities of ethanol extracts from 10 Thai medicinal plants. The antibacterial activity was performed using agar disk diffusion and broth dilution assay. The anti-inflammatory activity was assessed by the inhibition of nitric oxide releasing from cell line. The antioxidant activity was done using DPPH radical scavenging assay. The total phenolic compounds of the extracts were detected with Folin-Ciocalteu colorimetric method. The cytotoxic activity was determined on mammalian cell line using MTT assay. The results demonstrated that crude extract from Piper betle (Linn.) had highest biological activity. The extract revealed antibacterial activity against all strains of tested bacteria including S. aureus ATCC 25923, S. aureus ATCC 29213, methicillin-resistant S. aureus (MRSA), methicillin- susceptible S. aureus(MSSA), S. epidermidis, E. coli ATCC 25922, ESBLs-producing E. coli, P. aeruginosa ATCC27853, P. aeruginosa, K. pneumoniae ATCC 700603, K. pneumoniae (CRE) และ A. baumannii with inhibition zone between 13.67±1.37 to 32.00±2.37 mm and MIC 0.5-8mg/ml. The extract showed good anti-inflammatory activity (IC50 8.30±3.35 mg/ml) and exhibited the radical scavenging activity (% DPPH radical inhibition = 99.47±0.32). In addition, the extract contained high total phenolic compounds (41.70±6.60 mg GAE/g) and revealed low toxicity to cell (IC50 404.90±3.22 mg/ml). This indicated that the crude extract from Piper betle (Linn.) have potential for development of Thai herb products that are convenient to use in the future