dc.contributor.author |
พวงทอง พิมพ์เลขา |
|
dc.contributor.author |
ธารินี นามมีศรี |
|
dc.contributor.author |
อัญรินทร์ พิธาภักดีสถิตย์ |
|
dc.contributor.author |
วรางคณา วิเศษมณี ลี |
|
dc.contributor.author |
Puangthong Pimlekha |
|
dc.contributor.author |
Tharinee Nammeesri |
|
dc.contributor.author |
Anyarin Pithapakdeesatit |
|
dc.contributor.author |
Varangkana Visesmanee Lee |
|
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health |
en |
dc.date.accessioned |
2024-06-15T02:45:50Z |
|
dc.date.available |
2024-06-15T02:45:50Z |
|
dc.date.issued |
2018 |
|
dc.identifier.uri |
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2393 |
|
dc.description |
Proceedings of the 6th National and International Conference on "Research to Serve Society", 22nd June 2018 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. p. 719-724. |
en |
dc.description.abstract |
การวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อสำรวจหาปริมาณโลหะหนักที่ปนเปื้อนในซูชิและเพื่อประเมินความเสี่ยงต่อสุขภาพจากการบริโภคซูชิ กลุ่มตัวอย่างงานวิจัยครั้งนี้ใช้ซูชิจำนวน 10 หน้า ข้าวปั้น และสาหร่ายโนริ แล้วนำมาวิเคราะห์หาปริมาณโลหะหนักที่ปนเปื้อนในซูชิ ด้วยเครื่อง Atomic Absorption Spectrophotometer โดยการใช้เทคนิค Graphite Furnace Atomic Absorption ผลการสำรวจ พบว่ามีปริมาณตะกั่วในหน้าแซลมอนมากที่สุด มีค่าเฉลี่ยเท่ากับ 0.0022 mg/kg ในขณะที่ปริมาณแคดเมียมพบว่ามีในกุ้งมากที่สุดมีค่าเฉลี่ยเท่ากับ 0.0078 mg/kg นอกจากนี้ยังพบการรปนเปื้อนโลหะหนักในสาหร่ายโนริ ซึ่งปริมาณการปนเปื้อนทั้งตะกั่วและแคดเมียมเฉลี่ยเท่ากับ 0.0050 mg/kg และ 0.0146 mg/kg ตามลำดับ และในข้าวมีปริมาณตะกั่วและแคดเมียมเฉลี่ย 0.0003 และ 0.0010 mg/kg ตามลำดับ อย่างไรก็ตาม โลหะหนักที่ปนเปื้อนในหน้าซูชิ และสาหร่ายโนริ มีค่าไม่เกินข้อกำหนดชอง CODEX Alimentarius Food Standard นอกจากนี้ ผลประเมินความเสี่ยงต่อสุขภาพจากการบริโภคซูชิ พบว่า การปนเปื้อนโลหะหนักจากการรับประทานซูชิยังไม่อยู่ในระดับที่ส่งผลต่อความเสี่ยงสุขภาพ |
en |
dc.description.abstract |
Furnace Atomic Absorption. The results found that Lead contamination was maximized in salmon topping with the average concentration as 0.0022 mg/kg. Cadmium concentration was maximized in shrimp topping with the average concentration as 0,0078 mg/kg. In addition, average concentration of Lead and Cadmium were found in Nori seaweed to be 0.0050 mg/kg and 0,0146 mg/kg, respectively, while these heavy metals were found in the rice with the average concentration as 0.0003 and 0.0010 mg/kg, respectively. However heavy metals in all sample did not exceed than The CODEX Alimentarius regulation. Moreover, the health risk assessment from sushi consumption was not to have any impact to health. |
en |
dc.language.iso |
th |
en |
dc.rights |
มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ |
en |
dc.subject |
การประเมินความเสี่ยงด้านสุขภาพ |
en |
dc.subject |
Health risk assessment |
en |
dc.subject |
การปนเปื้อนในอาหาร |
en |
dc.subject |
Food contamination |
en |
dc.subject |
การเจือปนอาหารและการตรวจสอบ |
en |
dc.subject |
Food adulteration and inspection |
en |
dc.subject |
ซูชิ |
en |
dc.subject |
Sushi |
en |
dc.subject |
โลหะหนัก |
en |
dc.subject |
Heavy metals |
en |
dc.subject |
ตะกั่ว |
en |
dc.subject |
Lead |
en |
dc.subject |
แคดเมียม |
en |
dc.subject |
Cadmium |
en |
dc.title |
การประเมินความเสี่ยงต่อสุขภาพจากการบริโภคซูชิ กรณีศึกษาร้านซูชิขนาดเล็ก โดยรอบมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ |
en |
dc.title.alternative |
Health Risk Assessment of Sushi Consumption: A Case Study of the Small-scale Sushi Shop around Huachiew Chalermprakiet University |
en |
dc.type |
Proceeding Document |
en |