DSpace Repository

วัฒนธรรมอาหารท้องถิ่นในรายการโทรทัศน์ "ภัตตาคารบ้านทุ่ง" พ.ศ. 2561

Show simple item record

dc.contributor.author Xu, Zhilan
dc.contributor.author ธิดา โมสิกรัตน์
dc.contributor.author Thida Mosikarat
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Liberal Arts. Student of Bachelor of Liberal Arts. en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Liberal Arts en
dc.date.accessioned 2024-07-16T13:35:42Z
dc.date.available 2024-07-16T13:35:42Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2486
dc.description Proceedings of the 7th National and International Conference on "Research to Serve Society", 12 July 2019 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. p. 1306-1314. en
dc.description.abstract งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อวิเคราะห์วัฒนธรรมอาหารท้องถิ่นของคนไทยในรายการโทรทัศน์ "ภัตตาคารบ้านทุ่ง" พ.ศ. 2561 จำนวน 50 ตอน ซึ่งบันทึกในเว็บไซต์ของสถานีวิทยุโทรทัศน์ไทยพีบีเอส และนำเสนอผลการวิจัยแบบพรรณนาวิเคราะห์ ผลการวิจัยพบว่าเนื้อหาและภาพของรายการโทรทัศน์ "ภัตตาคารบ้านทุ่ง" นำเสนอเรื่องวัฒนธรรมอาหารท้องถิ่น 4 ภูมิภาค แสดงให้เห็นวิถีชีวิตที่พึ่งพาสิ่งแวดล้อมธรรมชาติเป็นแหล่งอาหารและการดำรงชีวิต สะท้อนให้เห็นความสัมพันธ์ในครอบครัวและในชุมชน การประกอบอาชีพ ความเชื่อเรื่องผีบรรพบุรุษ ความเชื่อเรื่องการบริโภคอาหารและอาหารท้องถิ่นในประเพณีสงกรานต์ ทำให้เห็นความสามัคคี ความมีน้ำใจ ความขยันหมั่นเพียร ภูมิปัญญาการถนอมอาหาร การใช้ภาษาถิ่นและสำนวนภาษา ซึ่งเป็นเอกลักษณ์ทางวัฒนธรรมของคนไทยแต่ละภูมิภาค en
dc.description.abstract This research aimed to analyze Thai culture relating to local food presented in the television program called Bantung Restaurant, broadcasted in 2018 A.D. through Thai PBS television channel and restored in its website. Fifty episodes were studied. The findings were reported as a descriptive analysis. It was found that the contents and pictures of Bantung Restaurant program had presented the local food culture of four regions of Thailand. They showed Thai ways of living that depended on natural environment as food supplies and living supports. The program had reflected relationships in families and communities; people's professions; beliefs of ancestral spirits; beliefs of food consumption; and local food in Songkran tradition. These conveyed to Thai characteristics of unity, compassion, diligence, wisdom of food preservation, and usage of dialect and phrases which were cultural identities of each local Thas. en
dc.language.iso th en
dc.rights มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ en
dc.subject ภัตตาคารบ้านทุ่ง (รายการโทรทัศน์) en
dc.subject Bantung Restaurant (Televison programs) en
dc.subject รายการโทรทัศน์ -- ไทย en
dc.subject Television Programs -- Thailand en
dc.subject อาหารท้องถิ่น -- ไทย en
dc.subject Local food -- Thailand en
dc.subject พฤติกรรมผู้บริโภค en
dc.subject Consumer behavior en
dc.subject อาหารไทย en
dc.subject Thai food en
dc.title วัฒนธรรมอาหารท้องถิ่นในรายการโทรทัศน์ "ภัตตาคารบ้านทุ่ง" พ.ศ. 2561 en
dc.title.alternative Culture of Local Food in "Bantung Restaurant " Television Programs in 2018 en
dc.type Proceeding Document en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account