DSpace Repository

ความสัมพันธ์ระหว่างปัจจัยเชิงจิตวิทยาและการยอมรับอุปกรณ์คุ้มครองความปลอดภัยส่วน บุคคลของพนักงาน: กรณีศึกษา สถานประกอบการผลิตอาหาร ในพื้นที่กรุงเทพมหานคร

Show simple item record

dc.contributor.author อรอุมา ทิพย์รัตน์
dc.contributor.author อุมารัตน์ ศิริจรูญวงศ์
dc.contributor.author พรชนก เลิศสถาพร
dc.contributor.author อาภาภรณ์ บุลสถาพร
dc.contributor.author Onuma Tipparut
dc.contributor.author Umarat Sirijaroonwong
dc.contributor.author Pornchanok Lerdsataporn
dc.contributor.author Apaporn Bulsathaporn
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health en
dc.date.accessioned 2024-08-10T11:03:56Z
dc.date.available 2024-08-10T11:03:56Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2574
dc.description Proceedings of the 8th National and International Conference on "Research to Serve Society", 25 June 2021 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. p. 1164-1173. en
dc.description.abstract การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาความสัมพันธ์ระหว่างปัจจัยเชิงจิตวิทยาและการยอมรับอุปกรณ์คุ้มครอง ความปลอดภัยส่วนบุคคลของพนักงานฝ่ายการผลิตในสถานประกอบการผลิตอาหาร โดยประชากรที่ศึกษาเป็น พนักงานฝ่ายการผลิต จำนวน 97 คน เก็บรวบรวมข้อมูลในเดือนกันยายนถึงธันวาคม พ.ศ. 2563 เครื่องมือวิจัยเป็น 2 ส่วน ได้แก่ ข้อมูลทุติยภูมิเป็นเอกสารข้อมูลส่วนบุคคลของพนักงาน และแบบสอบถามปัจจัยเชิงจิตวิทยาและการยอมรับอุปกรณ์คุ้มครองความปลอดภัยส่วนบุคคลจำนวนทั้งสิ้น 20 ข้อ วิเคราะห์ข้อมูลโดยแจกแจงความถี่ ร้อยละ ค่าเฉลี่ยและส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน เปรียบเทียบความแตกต่างใช้การวิเคราะห์ความแปรปรวนทางเดียว (One-Way ANOVA) และทดสอบความสัมพันธ์ใช้ค่าสหสัมพันธ์เพียรสัน (Pearson product moment correlation coefficient) ผลการศึกษาพบว่า พนักงานฝ่ายการผลิตในสถานประกอบการผลิตอาหารส่วนใหญ่เป็นเพศหญิง มีอายุในช่วง 30-39 ปี มีการศึกษาสูงสุดในระดับมัธยมศึกษาตอนต้น มีอายุงานในสถานประกอบการแห่งนี้ 6-10 ปี มีภาพรวมของ ค่าปัจจัยเชิงจิตวิทยาอยู่ในระดับปานกลาง และการยอมรับอุปกรณ์คุ้มครองความปลอดภัยส่วนบุคคลอยู่ในระดับ ค่อนข้างมาก โดยค่าเฉลี่ย (ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน) เท่ากับ 3.47 (0.13) และ 4.08 (0.88) ตามลำดับ ผลทดสอบ ความแตกต่างของปัจจัยเชิงจิตวิทยาตามกลุ่มแผนกพบว่า มีความแตกต่างอย่างไม่มีนัยสำคัญทางสถิติ (p-value = 0.35) แต่เมื่อพิจารณารายข้อพบว่าประเด็นการไม่หลีกเลี่ยงการใช้อุปกรณ์คุ้มครองความปลอดภัยส่วนบุคคลเพื่อให้ งานเสร็จเร็วขึ้นและขัดขวางการทำงานมีความแตกต่างอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p-value < 0.05) โดยแผนกฟิลลิ่ง มีค่าเฉลี่ยน้อยที่สุดและแตกต่างจากแผนกอื่น สำหรับระหว่างปัจจัยเชิงจิตวิทยามีความสัมพันธ์กับปัจจัยการยอมรับ อุปกรณ์คุ้มครองความปลอดภัยส่วนบุคคลอย่างไม่มีนัยสำคัญทางสถิติ ( p-value = 0.09) en
dc.description.abstract This research aimed to study the relationship between psychological factors and the acceptance of personal protective equipment for production workers in food production manufacturing. The population studied was 97 manufacturing workers, data collected from September to December 2020. The research tool was divided into 2 parts: the secondary data was a report of personal information of employees and a questionnaire of the psychological factors and the acceptance of personal protective equipment which had 20 items. The data were analyzed with frequency, percentage, mean and standard deviation. compare the differences using a one-way ANOVA, test the relationship using the Pearson product moment correlation coefficient. Results showed that most of the production workers in food manufacturing are female, aged 30-39, with the highest education at the lower secondary level. The working age at this manufacturing was 6-10 years with rate of the psychological factor and the acceptance of personal protective equipment were moderate level and relatively high level, with the mean (standard deviation) of 3.47 (0.13) and 4.08 (0.88), respectively. The results of the difference of psychological factors by section group were tested. There was no statistically significant difference (p-value = 0.35). However, when considering each of the items, the point of avoiding the use of personal protective equipment to complete the work faster and hinder work was significantly different (p- value <0.05). The filling section was the least average and different from other sections. Between the psychological factors there was no statistically significant correlation with the personal safety equipment acceptance factor (p-value = 0.09). en
dc.language.iso th en
dc.rights มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ en
dc.subject ความปลอดภัยในงานอุตสาหกรรม en
dc.subject Industrial safety en
dc.subject ความปลอดภัยในงานอุตสาหกรรม – เครื่องมือและอุปกรณ์ en
dc.subject Industrial safety -- Equipment and supplies en
dc.subject อุปกรณ์นิรภัย en
dc.subject Safety appliances en
dc.title ความสัมพันธ์ระหว่างปัจจัยเชิงจิตวิทยาและการยอมรับอุปกรณ์คุ้มครองความปลอดภัยส่วน บุคคลของพนักงาน: กรณีศึกษา สถานประกอบการผลิตอาหาร ในพื้นที่กรุงเทพมหานคร en
dc.title.alternative Relationship between Psychological Characteristics Factors and Personal Protective Equipment Acceptation of Employees: A Case Study of Food Manufacturing in Bangkok en
dc.type Proceeding Document en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account