dc.contributor.author |
นภัทร วังศรี |
|
dc.contributor.author |
ธัญญ์นภัส เลิศธนาทิพานนท์ |
|
dc.contributor.author |
นรินทร ธัญกุลธวัช |
|
dc.contributor.author |
วรรณา คงคารักษ์ |
|
dc.contributor.author |
นาซีเร๊าะ โดยหมะ |
|
dc.contributor.author |
ธัญวรัตม์ พิกุลทอง |
|
dc.contributor.author |
วาสนา ศิลางาม |
|
dc.contributor.author |
อุมารัตน์ ศิริจรูญวงศ์ |
|
dc.contributor.author |
Napat Wangsri |
|
dc.contributor.author |
Tunnapat Loedtanatipanon |
|
dc.contributor.author |
Narinton Tanyakuntawat |
|
dc.contributor.author |
Wanna Kongkarak |
|
dc.contributor.author |
Naseeroh Doima |
|
dc.contributor.author |
Thanwarat Phikunthong |
|
dc.contributor.author |
Wasana Silangam |
|
dc.contributor.author |
Umarat Sirijaroonwong |
|
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health. |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health. |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health. |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health. |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health. |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health. |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health |
en |
dc.date.accessioned |
2024-08-24T10:05:23Z |
|
dc.date.available |
2024-08-24T10:05:23Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.uri |
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2663 |
|
dc.description |
Proceedings of the 9th National and International Conference on "Research to Serve Society", 1st July 2022 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. (e-Conference) p. 854-864. |
en |
dc.description.abstract |
การวิจัยนี้เป็นแบบภาคตัดขวาง มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาความสัมพันธ์ระหว่างความรู้ การรับรู้ความรุนแรงของโรค กับพฤติกรรมการป้องกันการติดเชื้อไวรัสโคโรนา 2019 ของพนักงานศูนย์กระจายสินค้าแห่งหนึ่งในอำเภอ บางเสาธง จังหวัดสมุทรปราการ จำนวน 142 คน ซึ่งเป็นพนักงานประจำศูนย์กระจายสินค้า เครื่องมือที่ใช้การเก็บข้อมูลเป็นแบบสอบถาม วิเคราะห์ข้อมูลโดยใช้จำนวน ร้อยละ ค่าเฉลี่ย ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน การทดสอบไคสแควร์และสัมประสิทธิ์สหสัมพันธ์ของสเปียร์แมน ผลการศึกษาพบว่า กลุ่มตัวอย่างส่วนใหญ่มีความรู้การป้องกันการติดเชื้อโควิด-19 อยู่ในระดับดี (ร้อยละ86.62) การรับรู้ความรุนแรงของการติดเชื้อโควิด-19 อยู่ในระดับมาก (ร้อยละ 100) มีพฤติกรรมในการป้องกันการติดเชื้อโควิด-19 อยู่ในระดับมาก (ร้อยละ 95.77) พบความรู้และการรับรู้ความรุนแรงของโรคมีความสัมพันธ์เชิงบวกกับพฤติกรรมการป้องกันการติดเชื้อโควิด-19 (r=0.183, p-value=0.014 และ r=0.229, p-value=0.003 ตามลำดับ) จึงเสนอแนะให้หน่วยงานควรมีการให้ความรู้และส่งเสริมพฤติกรรมการป้องกันโควิด-19 ที่ถูกต้องกับพนักงานอย่างต่อเนื่อง |
en |
dc.description.abstract |
This research was a cross-sectional study. The objectives was to study the relationships between knowledge, perceived severity of disease and preventive behaviors on the coronavirus disease-2019 (COVID-19) among employees of a distribution center at Bang Sao Thong District, Samut Prakan Province. The sample was 142 persons who were full time employees of the distribution center. The questionnaires were used as a research tool for data collection. The data were analyzed using frequency, percentage, mean, standard deviation, Chi-square test and Spearman’s rank correlation coefficient. The results show that most subjects have a good level of knowledge (86.62%), have a high level of perception disease severity (100%), and have a high level of preventive behaviors on the COVID-19 (95.77%). Knowledge and perceived severity of disease has a positive relationship with preventive behaviors (r=0.183, p-value=0.014 and r=0.229, p-value=0.003 respectively). Therefore, it is recommended that relevant agencies should provide the correct knowledge and promote preventive behaviors on the COVID-19 consistently. |
en |
dc.language.iso |
th |
en |
dc.rights |
มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ |
en |
dc.subject |
โควิด-19 (โรค) -- การป้องกัน |
en |
dc.subject |
COVID-19 (Disease) -- Protection |
en |
dc.subject |
การระบาดใหญ่ของโควิด-19, ค.ศ. 2020- |
en |
dc.subject |
COVID-19 Pandemic, 2020- |
en |
dc.subject |
ความรอบรู้ทางสุขภาพ |
en |
dc.subject |
Health literacy |
en |
dc.subject |
พฤติกรรมสุขภาพ |
en |
dc.subject |
Health behavior |
en |
dc.title |
ความรู้ การรับรู้ความรุนแรงของโรค และพฤติกรรมการป้องกันการติดเชื้อไวรัสโคโรนา 2019 ของพนักงานศูนย์กระจายสินค้าแห่งหนึ่งในอำเภอบางเสาธง จังหวัดสมุทรปราการ |
en |
dc.title.alternative |
Knowledge, Perceived Severity of Disease and Preventive Behaviors on the Coronavirus Disease-2019 among Employees of a Distribution Center in Bang Sao Thong District, Samut Prakan Province |
en |
dc.type |
Proceeding Document |
en |