DSpace Repository

การผลิตกรดอะซิติกร่วมกับการผลิตกระแสไฟฟ้าจากเปลือกสับปะรด

Show simple item record

dc.contributor.author รัตนโชค ไชยสอน
dc.contributor.author เกียรติศักดิ์ สมเป็ง
dc.contributor.author ธนพัฒน์ บุณสิริโชคชัย
dc.contributor.author พรพิมล กาญจนวาศ
dc.contributor.author Chaiyasorn, R.
dc.contributor.author Kiattisak Sompeng
dc.contributor.author Thanapat Boonsirichokchai
dc.contributor.author Pornpimon Kanjanavas
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Undergraduate Student en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Undergraduate Student en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Undergraduate Student en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology en
dc.date.accessioned 2025-12-06T09:39:32Z
dc.date.available 2025-12-06T09:39:32Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation ว. วิทย์. กษ. 49(2)(พิเศษ): 421-424 (2561) en
dc.identifier.uri https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4900
dc.description.abstract This research aims to develop a co-production of acetic acid and electricity by Microbial Fuel Cell (MFC) technology. The screening of acetic-tolerant and thermotolerant strains of bacteria and yeasts were carried out. The co-culture of the selected bacterium in the production of acetic from molasses or pineapple peel’s juice as a substrate revealed that isolate RCT11 and RCT01 could grow in 4% acetic acid at 35 °C. They produced highest level of acetic acid at 1.42% and 1.88% from molasses and pineapple peel’s juice, respectively. The results showed that the electrical currents were increased upon the increase of acetic acid production. Cu/Zn was found to be the best material as electrode for the co-production of acetic acid and electricity. The maximum voltage and electrical current in this study reached 0.56 V and 0.025 mA, respectively. This highest electricity current was stable during 8 days of fermentation process. en
dc.description.abstract งานวิจัยนี้ศึกษาการผลิตกรดอะซิติกร่วมกับการผลิตกระแสไฟฟ้าผ่านการประยุกต์ใช้เซลล์เชื้อเพลิงจุลินทรีย์ (Microbial Fuel Cell) โดยเทคโนโลยีเซลล์เชื้อเพลิงจุลินทรีย์อาศัยประโยชน์จากการย่อยสลายสารอินทรีย์จากจุลินทรีย์และปลดปล่อยอิเล็คตรอนเพื่อนำไปผลิตเป็นกระแสไฟฟ้า โดยในงานวิจัยนี้ได้คัดเลือกแบคทีเรียและยีสต์ที่มีความสามารถทนต่อกรดและความร้อน หลังจากทำการเพาะเลี้ยงจุลินทรีย์ร่วมกันเพื่อให้สร้างเอทานอลและเปลี่ยนเป็นกรดอะซิติกและอิเล็คตรอนโดยใช้กากน้ำตาลหรือน้ำคั้นจากเปลือกสับปะรดเป็นแหล่งอาหาร พบว่าจุลินทรีย์สายพันธุ์ RCT11 และ RCT01 สามารถเจริญได้ดีที่ความเข้มข้นของกรดอะซิติก 4% และอุณหภูมิ 35 องศาเซลเซียส โดยสามารถผลิตกรดอะซิติกได้สูงเท่ากับ 1.42 เปอร์เซ็นต์ และ 1.88 เปอร์เซ็นต์ในแหล่งอาหารกากน้ำตาลและน้ำคั้นจากเปลือกสับปะรด ตามลำดับ นอกจากนี้พบว่าปริมาณกระแสไฟฟ้าจะเพิ่มขึ้นเมื่อปริมาณของกรดอะซิติกเพิ่มขึ้นและการใช้ขั้วทองแดงกับสังกะสีเป็นขั้วไฟฟ้าที่เหมาะสมที่สุดซึ่งให้ค่าแรงดันไฟฟ้าและปริมาณกระแสไฟฟ้าสูงที่สุดอยู่ที่ 0.56 โวลล์และ 0.025 มิลลิแอมป์ ตามลำดับ กระแสไฟฟ้าที่สูงมีค่าคงที่เป็นระยะเวลา 8 วันของการหมัก en
dc.language.iso th en
dc.subject เซลล์เชื้อเพลิงจุลชีพ en
dc.subject Microbial fuel cells en
dc.subject กรดอะซิติก en
dc.subject Acetic acid en
dc.subject กระแสไฟฟ้า en
dc.subject Electric currents en
dc.subject เปลือกสับปะรด en
dc.subject Pineapple peel en
dc.subject ของเสียทางการเกษตร – การนำกลับมาใช้ใหม่ en
dc.subject Agricultural wastes – Recycling en
dc.title การผลิตกรดอะซิติกร่วมกับการผลิตกระแสไฟฟ้าจากเปลือกสับปะรด en
dc.title.alternative The Co-Production of Acetic Acid and Electricity from Pineapple Peel en
dc.type Article en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account