DSpace Repository

ไคโตซานต่อการยับยั้งเชื้อรา Aspergillus sp. ในต้นอ่อนกะหล่ำปลีม่วง

Show simple item record

dc.contributor.author ชวนพิศ จิระพงษ์
dc.contributor.author ปิยนันท์ น้อยรอด
dc.contributor.author อลิษา สุนทรวัฒน์
dc.contributor.author ปัญจรัตน์ รัตนไพศาลสิน
dc.contributor.author สุกัญญา ทิมพิทักษ์
dc.contributor.author Chaunpis Jirapong
dc.contributor.author Peeyanan Noirod
dc.contributor.author Alisa Soontornwat
dc.contributor.author Pancharat Rattanapaisansin
dc.contributor.author S. Timpitak
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Undergraduate Student en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Undergraduate Student en
dc.date.accessioned 2025-12-06T09:45:12Z
dc.date.available 2025-12-06T09:45:12Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation ว. วิทย์. กษ. 49(2)(พิเศษ): 633-636 (2561) en
dc.identifier.uri https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4901
dc.description.abstract The fungi are an important problem in seed cultivation. Aspergillus sp. was isolate from red cabbage sprouts by tissue transplanting method. This fungus was cultured and tested inhibition on Potato Dextrose Agar (PDA) mixed with chitosan, in the concentration of 0, 100, 200, 300, 400 and 500 ppm. All of chitosan mixed in Potato Dextrose Agar (PDA) was most effective to inhibition Aspergillus sp. than control (0 ppm). Therefore, were using chitosan 0,100 and 200 ppm to germinate red cabbage sprout. After 2 days planting, treatment used chitosan will help increasing the percentage of seed germination, height of sprouts and reduce the percentage of red cabbage. However, the fungus was found after 8 days of planting. In addition, this research not found infected Salmonella spp. and Escherichia coli in red cabbage sprouts. en
dc.description.abstract เชื้อราที่เป็นปัญหาสำคัญในการเพาะเลี้ยงต้นอ่อนกะหล่ำปลีม่วง จากการแยกเชื้อรา Aspergillus sp. แยกด้วยวิธี tissue transplanting เมื่อทดสอบการยับยั้งการเจริญของเชื้อราด้วยไคโตซาน โดยการนำชิ้นรามาวางบนอาหารเลี้ยงเชื้อ Potato Dextrose Agar (PDA) ผสมด้วยไคโตซานที่มีความเข้มข้น 0 (ชุดควบคุม), 100, 200, 300, 400 และ 500 ppm พบว่าอาหารเลี้ยงเชื้อ PDA ที่ผสมไคโตซานทุกความเข้มข้นมีประสิทธิภาพในการยับยั้งเชื้อราได้ดีกว่าชุดควบคุม เมื่อทดสอบผลของไคโตซานต่อการเพาะเลี้ยงต้นอ่อนกะหล่ำปลีม่วง โดยผสมไคโตซานที่ความเข้มข้น 0 100 และ 200 ppm พบว่าต้นอ่อนกะหล่ำปลีม่วงที่เพาะเลี้ยงโดยผสมไคโตซานที่ระยะเวลา 2 วัน ช่วยเพิ่มเปอร์เซ็นต์ความงอกของเมล็ดและความสูงต้นอ่อน และลดเปอร์เซ็นต์การเกิดโรคในต้นอ่อนกะหล่ำปลีม่วงได้ดี อย่างไรก็ตามตรวจพบการเจริญของเชื้อราหลังจากวันที่ 8 ในการเพาะเลี้ยงต้นอ่อน และไม่พบเชื้อแบคทีเรีย Salmonella spp. และ Escherichia coli ในต้นอ่อนกะหล่ำปลีม่วง en
dc.language.iso th en
dc.subject กะหล่ำปลีม่วง en
dc.subject Red Cabbage en
dc.subject Brassica oleracea var. rubra en
dc.subject ไคโตซาน en
dc.subject ไคโทซาน en
dc.subject Chitosan en
dc.subject เชื้อรา – การเพาะเลี้ยงและอาหารเลี้ยงเชื้อ en
dc.subject Fungi -- Cultures and culture media en
dc.subject เมล็ดงอก en
dc.subject Sprouts en
dc.subject ต้นอ่อน en
dc.subject แอสเพอร์จิลลัส en
dc.subject Aspergillus en
dc.title ไคโตซานต่อการยับยั้งเชื้อรา Aspergillus sp. ในต้นอ่อนกะหล่ำปลีม่วง en
dc.title.alternative The Chitosan Antifungal Activity of Aspergillus sp. in Red Cabbage Sprouts en
dc.type Article en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account