DSpace Repository

基于员工满意度调查的泰国 X 日本料理公司激励策略研究

Show simple item record

dc.contributor.advisor 孙金冬
dc.contributor.advisor Sun, Jindong
dc.contributor.author 唐 媚
dc.contributor.author Tang, Mei
dc.date.accessioned 2022-10-08T11:02:46Z
dc.date.available 2022-10-08T11:02:46Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.uri https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/778
dc.description Thesis (M.B.A.) (Business Administration) -- Huachiew Chalermprakiet University, 2013. th
dc.description.abstract เนื่องจากวิสาหกิจให้ความสำคัญกับการบริหารบุคคลมากยิ่งขึ้นและกระแสการค้าเสรีอาเซียนกำลังมาแรง อุตสาหกรรมอาหารและเครื่องดื่มของประเทศไทยควรจะต้องบริหารบุคคลอย่างไรเป็นสิ่งที่สำคัญอย่างยิ่งในปัจจุบัน ด้วยเหตุนี้ผู้วิจัยได้เลือกภัตตาคารอาหารญี่ปุ่น มาเป็นตัวอย่างการศึกษาครั้งนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1. ระดับความพึงพอใจของพนักงานภัตตาคารอาหารญี่ปุ่น 2. หาวิธีสร้างแรงจูงใจที่เหมาะสมกับพนักงานภัตตาคารญี่ปุ่น เครื่องมือในการวิจัย ได้แก่ 1. ศึกษาเอกสารอ้างอิง 2. แบบสอบถามสำหรับพนักงาานภัตตาคารอาหารญี่ปุ่น 96 ตัวอย่าง 3. การวิเคราะห์ข้อมูลโดยใช้ SPSS ซึ่งค่าสถิติในการวิเคราะห์ข้อมูล คือ ค่าการทดสอบความเชื่อมั่นของแบบสอบถาม (Cronbach's Alpha) สถิติเชิงพรรณนาและสถิติเชิงอนุมาน การทดสอบสมมติฐานของกลุ่มตัวอย่าง 2 กลุ่ม ที่เป็นอิสระจากกัน (t-test) และการวิเคราะห์ความแปรปรวนทางเดียว (One way ANOVA) ผลการศึกษาพบว่า ความพึงพอใจของพนักงานภัตตาคารอาหารญี่ปุ่น อยู่ในระดับปานกลางค่อนไประดับสูง ค่าเฉลี่ยรวมเท่ากับ 3.63 ปัจจัยที่ได้รับคะแนนต่ำสุด คือ ผลตอบแทนในการทำงาน มีค่าเท่ากับ 3.38 และรองลงมาเป็นเรื่องการทำงานเป็นทีม มีค่าเท่ากับ 3.58 สรุปได้ว่าปัจจัยที่ส่งผลกระทบต่อความพึงพอใจของพนักงานภัตตาคารอาหารญี่ปุ่น คือ ผลตอบแทนในการทำงานและเรื่องการทำงานเป็นทีม ข้อสรุป ขอเสนอการสร้างแรงจูงใจให้กับพนักงานภัตตาคารอาหารญี่ปุ่น คือ 1. ให้ผลตอบแทนทางจิตวิญญาณ ผลตอบแทนด้านประสบการณ์และผลตอบแทนด้านสวัสดิการ 2. พัฒนาการทำงานเป็นทีม บริษัทควรให้พนักงานเสนอความคิดที่สร้างสรรค์อย่างเต็มที่ ช่วยพนักงานสร้างความไว้ใจต่อกันและสร้างความสัมพันธ์ที่ใกล้ชิดระหว่างกัน th
dc.description.abstract In view of the trend that enterprises will focus on human resorce management and the fact of establishment of ASEAN free trade area, how to effectively manage employees is very important for Thai restaurant industry. Given this, this essay selects Thai Japanese Food Company's employees as the research object. The purpose is to study Thai Japanese Food Company's employees' satisfaction and the proper incentive strategy for employees. The main research methods are: 1. Documentary study. 2. Questionnaire survey. The samples are 96 employees from 8 independent restaurants of Thai Japanese Food Company. 3. SPSS analysis. It includes the Cronbach's alpha reliability index test, descriptive statistical analysis, independent sample T test and one-way ANOVA. The result indicates that in the eight indenpendent restaurants of Thai Japanese Food Company employees' satisfaction is on the average. The average value is 3.63. About work reward, it gets the lowest point 3.38. Aspect of team work, the point (3.58) is also lower than the overage value. Therefore, it concludes that there are two facts (work reward and team work) which influent Thai Japanese Food Company's employees' satisfaction. As a result, the incentive strategies are: 1. About work reward, it should motivate employees with spiritual reward, experience reward, welfare and treatment. 2. About team work, it should give full play to team members' creativity, increase trust among team members and let members get closer to each other. th
dc.description.abstract 针对目前企业将重心转移到人力资源管理上的趋势以及东盟自贸区的建立这一事实,泰国餐饮业如何有效地对员工进行管理显得尤为重要,鉴于此,本文选取泰国 X 日本料理公司员工作为研究对象,目的是为了:1、研究泰国 X 日本料理公司员工的满意度。2、研究适合泰国 X 日本料理公司员工的激励策略。 对此,本文主要采用的研究方法为:1、文献研究法。2、问卷调查法。调查样本为泰国 X 日本料理公司八家独立餐厅 96 名员工。3、SPSS 分析法。包括克隆巴赫系数(Cronbach's alpha)信度指标检验、描述性统计分析(Descriptive)、独立样本 T 检验和方差分析 (One-Way ANOVA)。分析结果显示:泰国 X 日本料理公司八家独立餐厅员工整体满意度中等偏上,总体平均值为 3.63 分,工作回报维度得到 3.38 的最低分,团队合作维度平均分也低于总体平均分,为 3.58分。因而可以总结得出较为影响泰国 X 日本料理公司员工满意度的两个因素为工作回报与团队合作。 因此,本文为泰国 X 日本料理公司设计的激励策略为:1、工作回报方面应从精神回报、经验回报以及福利措施与待遇方面来激励员工。2、团队合作方面应充分发挥团队成员的创造力、增加团队成员之间的信任以及拉近团队成员的关系。
dc.language.iso zh th
dc.publisher Huachiew Chalermprakiet University th
dc.subject การพัฒนาทรัพยากรมนุษย์ th
dc.subject Japanese restaurants -- Thailand th
dc.subject การจูงใจในการทำงาน th
dc.subject Employee motivation th
dc.subject Human resources development th
dc.subject Job satisfaction th
dc.subject ความพอใจในการทำงาน th
dc.subject 人力资源开发
dc.subject 日本餐厅 -- 泰国
dc.subject 工作的动力
dc.subject 工作满意度
dc.title 基于员工满意度调查的泰国 X 日本料理公司激励策略研究 th
dc.title.alternative กลยุทธ์การสร้างแรงจูงใจให้กับพนักงานภัตตาคารอาหารญี่ปุ่นหลังการสำรวจระดับความพึงพอใจของพนักงาน th
dc.title.alternative A Study of the Incentive Strategy in Thai Japanese Food Company Based on the Employees' Satisfaction th
dc.type Thesis th
dc.degree.name บริหารธุรกิจมหาบัณฑิต th
dc.degree.level ปริญญาโท th
dc.degree.discipline บริหารธุรกิจ th


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account