Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/1295
Title: โครงการวิจัย การเปลี่ยนแปลงคุณภาพปลาสลิดแดดเดียวภายใต้บรรจุภัณฑ์แอคทีฟ : กรณีศึกษาของแผ่นดูดซับของเหลวร่วมกับการใช้ผิวมะกรูด
Other Titles: Changes in Quality of Dried Snakeskin Gourami under Active Packaging : A Case Study of Moisture Absorbent Pad and Bergamot Peel
รายงานวิจัยฉบับสมบูรณ์ โครงการวิจัย การเปลี่ยนแปลงคุณภาพปลาสลิดแดดเดียวภายใต้บรรจุภัณฑ์แอคทีฟ : กรณีศึกษาของแผ่นดูดซับของเหลวร่วมกับการใช้ผิวมะกรูด
การเปลี่ยนแปลงคุณภาพปลาสลิดแดดเดียวภายใต้บรรจุภัณฑ์แอคทีฟ : กรณีศึกษาของแผ่นดูดซับของเหลวร่วมกับการใช้ผิวมะกรูด
Authors: ชวนพิศ จิระพงษ์
อลิษา สุนทรวัฒน์
ชัยรัตน์ เตชาวุฒิพร
พรพิมล กาญจนวาศ
ปิยนันท์ น้อยรอด
Chuanpis Jirapong
Alisa Soontornwat
Chairat Techvuthiporn
Pornpimon Kanjanavas
Peeyanan Noirod
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Keywords: ปลาสลิดแดดเดียว
Dry-salted snakeskin gourami
บรรจุภัณฑ์อาหาร
Food containers
อาหาร -- การบรรจุหีบห่อ
Food -- Packaging
ผิวมะกรูด
Bergamot peel
Issue Date: 2018
Publisher: มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ
Abstract: งานวิจัยนี้มีจุดประสงค์เพื่อศึกษาผลกระทบต่อการเปลี่ยนแปลงคุณภาพของปลาสลิดแดดเดียวภายใต้บรรจภัณฑ์แอคทีฟ โดยประยุกต์ใช้แผ่นดูดซับของเหลวและเปลือกมะกรูดในบรรจุภัณฑ์แบบสุญญากาศ ซึ่งตรวจสอบหาปริมาณน้ำอิสระ (aw) ปริมาณไขมัน ปริมาณโปรตีนทั้งหมด ปริมาณ thiobarbituric acid ปริมาณ total volatilebasic Nitrogen (TVB-N) จุลินทรีย์ที่ทำให้เกิดการเน่าเสีย และจุลินทรีย์ที่ก่อให้เกิดโรคในตัวอย่างที่เก็บรักษาอุณหภูมิ และ 4 องศาเซลเซียส จากผลการทดลองพบว่า ปลาสลิดแดดเดียวมีอายุการเก็บรักษานานขึ้นเมื่อใส่แผ่นดูดซับของเหลวในบรรจุภัณฑ์สุญญากาศที่เก็บรักษาที่อุณหภูมิ 4 องศาเซลเซียส การใช้แผ่นดูดซับของเหลวในบรรจุภัณฑ์สุญญากาศสามารถชะลอการเพิ่มขึ้นของปริมาณ thiobarbituric acid value และ TVB-N ซึ่งมีค่าเท่ากับ 0.007 TBA value และ 11.45 mg/100 FW ในวันที่ 5 ของการเก็บรักษาที่อุณหภูมิ 4 องศาเซลเซียส ตามลำดับ ซึ่งค่าที่ได้บ่งบอกถึงคุณภาพของปลาที่ดีนอกจากนี้ การใช้เปลือกมะกรูดร่วมกับแผ่นดูดซับของเหลวในบรรจุภัณฑ์สุญญากาศยังสามารถยืดอายุการเก็บรักษาปลาสลิดแดดเดียวได้ยาวนานถึง 11 วัน ของการเก็บรักษาที่อุณหภูมิ 4 องศาเซลเซียส โดยมีปริมาณ TVB-N เท่ากับ 16.71 mg/100g FW. แต่อย่างไรก็ตามตลอดอายุการเก็บรักษาไม่มีการเปลี่ยนแปลงของเชื้อจุลินทรีย์ที่ทำให้เน่าเสีย และจุลินทรีย์ก่อโรค
The objectives of this research were to study the impact of quality changes of dried Snakeskin Gourami under active packaging. The dried Snakeskin Gourami were applied moisture absorbent pad and put on bergamot peel in vacuum package. Monitoring water activity, total fat, total protein, thiobarbituric acid total volatile basic. Nitrogen (TVB-N), spoilage and pathogenic bacteria counts was performed at room temperature (25-30°C) and low temperature (4°C). The result of this research showed that the dried Snakeskin Gourami was extend the shelf life when put on moisture absorbent pad in vacuum package and storage at 4°C. Using moisture absorbent pad in vacuum package was retarded the thiobarbituric acid value and total volatile base nitrogen (TVB-N), 0.007 TBA value and 11.45 mg/100g Fw in day 5 after storage at 4°C, respectively. Which refer to good index of fish's freshness quality. Moreover, bergamot peel combine with moisture absorbent pad in vacuum package was prolong the shelf life of dried Snakeskin Gourami up to 11 days after storage at 4°C, TVB-N 16.71 mg/100g FW. However, food spoilage and pathogenic bacteria counts was not be changes.
Description: ชุดโครงการวิจัยท้าทายไทยและโครงการวิจัยตอบสนองนโยบายเป้าหมายรัฐบาลตามระเบียบวาระแห่งชาติ ปี 2559 กลุ่มเรื่องนวัตกรรมเพื่อการพัฒนาพื้นที่
URI: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/1295
Appears in Collections:Science and Technology - Research Reports

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Chuangpis.pdf4.22 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.