Please use this identifier to cite or link to this item:
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2414
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | วรางคณา วิเศษมณี ลี | - |
dc.contributor.author | นิลาวรรณ งามขำ | - |
dc.contributor.author | อัญรินทร์ พิธาภักดิสถิตย์ | - |
dc.contributor.author | กรรณิการ์ แจ้งวิจารณ์ | - |
dc.contributor.author | Varangkana Visesmanee Lee | - |
dc.contributor.author | Nilawan Ngamkham | - |
dc.contributor.author | Anyarin Pithapakdeesatit | - |
dc.contributor.author | Kunika Changwichan | - |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health | en |
dc.date.accessioned | 2024-06-29T07:46:13Z | - |
dc.date.available | 2024-06-29T07:46:13Z | - |
dc.date.issued | 2019 | - |
dc.identifier.uri | https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2414 | - |
dc.description | Proceedings of the 7th National and International Conference on "Research to Serve Society", 12 July 2019 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. p. 1008-1013. | en |
dc.description.abstract | การวิจัยนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาปริมาณโครเมียมในปลาสลิดตากแห้ง แล้วนำมาประเมินความเสี่ยงต่อ สุขภาพ ในการได้รับโครเมียมจากการบริโภคปลาสลิดตากแห้ง โดยทำการวิเคราะห์โครเมียมในปลาสลิดตากแห้งด้วยเครื่องอะตอมมิกแอบซอร์พชันสเปกโทรโฟโตมิเตอร์ โดยการใช้เทคนิคกราไฟต์เฟอร์เนส ผลการศึกษา พบว่ามีปริมาณโครเมียมในปลาสลิดตากแห้งอยู่ในช่วง 0. 10-0.35 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัม ซึ่งไม่เกินเกณฑ์มาตรฐานตามประกาศกระทรวงสาธารณสุขฉบับที่ 98 (2529) นอกจากนี้เมื่อนำมาประเมินความสี่ยงต่อสุขภาพจากการบริโภคปลาสลิดตากแห้ง พบว่า ปริมาณการปนเปื้อนของโครเมียมในปลาสลิดยังไม่ส่งผลกระทบต่อสุขภาพ | en |
dc.description.abstract | This research was conducted to study the chromium concentration in dry Gourami fish which were analyzed by graphite furnace atomic absorption spectrophotometer. The result has been used to assess the risk towards health condition after consuming that kind of fish. According to this study, chromium concentration in dry Gourami fish were found in the range of 0.10-0.35 mg/kg which were not exceeded to the standard of the Ministry of Public Health issue 98 (B.E. 2529). In addition, dry Gourami fish consumption which has chromium contamination did not affect to the health. | en |
dc.language.iso | th | en |
dc.rights | มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ | en |
dc.subject | ปลาสลิดตากแห้ง | en |
dc.subject | Dried Gourami Fish | en |
dc.subject | การประเมินความเสี่ยงด้านสุขภาพ | en |
dc.subject | Health risk assessment | en |
dc.subject | การปนเปื้อนในอาหาร | en |
dc.subject | Food contamination | en |
dc.subject | โครเมียม | en |
dc.subject | Chromium | en |
dc.subject | โลหะหนัก – การประเมินความเสี่ยง | en |
dc.subject | Heavy metals – Risk assessment | en |
dc.title | การประเมินความเสี่ยงต่อสุขภาพจากสารโครเมียมที่ปนเปื้อนในปลาสลิดตากแห้ง | en |
dc.title.alternative | Health Risk Assessment of Chromium from Dry Gourami Fish Consumption | en |
dc.type | Proceeding Document | en |
Appears in Collections: | Public and Environmental Health - Proceeding Document |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Health-Risk-Assessment-of-Chromium.pdf | 1.89 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.