Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2414
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorวรางคณา วิเศษมณี ลี-
dc.contributor.authorนิลาวรรณ งามขำ-
dc.contributor.authorอัญรินทร์ พิธาภักดิสถิตย์-
dc.contributor.authorกรรณิการ์ แจ้งวิจารณ์-
dc.contributor.authorVarangkana Visesmanee Lee-
dc.contributor.authorNilawan Ngamkham-
dc.contributor.authorAnyarin Pithapakdeesatit-
dc.contributor.authorKunika Changwichan-
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Healthen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Healthen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Healthen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Healthen
dc.date.accessioned2024-06-29T07:46:13Z-
dc.date.available2024-06-29T07:46:13Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttps://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2414-
dc.descriptionProceedings of the 7th National and International Conference on "Research to Serve Society", 12 July 2019 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. p. 1008-1013.en
dc.description.abstractการวิจัยนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาปริมาณโครเมียมในปลาสลิดตากแห้ง แล้วนำมาประเมินความเสี่ยงต่อ สุขภาพ ในการได้รับโครเมียมจากการบริโภคปลาสลิดตากแห้ง โดยทำการวิเคราะห์โครเมียมในปลาสลิดตากแห้งด้วยเครื่องอะตอมมิกแอบซอร์พชันสเปกโทรโฟโตมิเตอร์ โดยการใช้เทคนิคกราไฟต์เฟอร์เนส ผลการศึกษา พบว่ามีปริมาณโครเมียมในปลาสลิดตากแห้งอยู่ในช่วง 0. 10-0.35 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัม ซึ่งไม่เกินเกณฑ์มาตรฐานตามประกาศกระทรวงสาธารณสุขฉบับที่ 98 (2529) นอกจากนี้เมื่อนำมาประเมินความสี่ยงต่อสุขภาพจากการบริโภคปลาสลิดตากแห้ง พบว่า ปริมาณการปนเปื้อนของโครเมียมในปลาสลิดยังไม่ส่งผลกระทบต่อสุขภาพen
dc.description.abstractThis research was conducted to study the chromium concentration in dry Gourami fish which were analyzed by graphite furnace atomic absorption spectrophotometer. The result has been used to assess the risk towards health condition after consuming that kind of fish. According to this study, chromium concentration in dry Gourami fish were found in the range of 0.10-0.35 mg/kg which were not exceeded to the standard of the Ministry of Public Health issue 98 (B.E. 2529). In addition, dry Gourami fish consumption which has chromium contamination did not affect to the health.en
dc.language.isothen
dc.rightsมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติen
dc.subjectปลาสลิดตากแห้งen
dc.subjectDried Gourami Fishen
dc.subjectการประเมินความเสี่ยงด้านสุขภาพen
dc.subjectHealth risk assessmenten
dc.subjectการปนเปื้อนในอาหารen
dc.subjectFood contaminationen
dc.subjectโครเมียมen
dc.subjectChromiumen
dc.subjectโลหะหนัก – การประเมินความเสี่ยงen
dc.subjectHeavy metals – Risk assessmenten
dc.titleการประเมินความเสี่ยงต่อสุขภาพจากสารโครเมียมที่ปนเปื้อนในปลาสลิดตากแห้งen
dc.title.alternativeHealth Risk Assessment of Chromium from Dry Gourami Fish Consumptionen
dc.typeProceeding Documenten
Appears in Collections:Public and Environmental Health - Proceeding Document

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Health-Risk-Assessment-of-Chromium.pdf1.89 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.