Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2414
Title: การประเมินความเสี่ยงต่อสุขภาพจากสารโครเมียมที่ปนเปื้อนในปลาสลิดตากแห้ง
Other Titles: Health Risk Assessment of Chromium from Dry Gourami Fish Consumption
Authors: วรางคณา วิเศษมณี ลี
นิลาวรรณ งามขำ
อัญรินทร์ พิธาภักดิสถิตย์
กรรณิการ์ แจ้งวิจารณ์
Varangkana Visesmanee Lee
Nilawan Ngamkham
Anyarin Pithapakdeesatit
Kunika Changwichan
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health
Keywords: ปลาสลิดตากแห้ง
Dried Gourami Fish
การประเมินความเสี่ยงด้านสุขภาพ
Health risk assessment
การปนเปื้อนในอาหาร
Food contamination
โครเมียม
Chromium
โลหะหนัก – การประเมินความเสี่ยง
Heavy metals – Risk assessment
Issue Date: 2019
Abstract: การวิจัยนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาปริมาณโครเมียมในปลาสลิดตากแห้ง แล้วนำมาประเมินความเสี่ยงต่อ สุขภาพ ในการได้รับโครเมียมจากการบริโภคปลาสลิดตากแห้ง โดยทำการวิเคราะห์โครเมียมในปลาสลิดตากแห้งด้วยเครื่องอะตอมมิกแอบซอร์พชันสเปกโทรโฟโตมิเตอร์ โดยการใช้เทคนิคกราไฟต์เฟอร์เนส ผลการศึกษา พบว่ามีปริมาณโครเมียมในปลาสลิดตากแห้งอยู่ในช่วง 0. 10-0.35 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัม ซึ่งไม่เกินเกณฑ์มาตรฐานตามประกาศกระทรวงสาธารณสุขฉบับที่ 98 (2529) นอกจากนี้เมื่อนำมาประเมินความสี่ยงต่อสุขภาพจากการบริโภคปลาสลิดตากแห้ง พบว่า ปริมาณการปนเปื้อนของโครเมียมในปลาสลิดยังไม่ส่งผลกระทบต่อสุขภาพ
This research was conducted to study the chromium concentration in dry Gourami fish which were analyzed by graphite furnace atomic absorption spectrophotometer. The result has been used to assess the risk towards health condition after consuming that kind of fish. According to this study, chromium concentration in dry Gourami fish were found in the range of 0.10-0.35 mg/kg which were not exceeded to the standard of the Ministry of Public Health issue 98 (B.E. 2529). In addition, dry Gourami fish consumption which has chromium contamination did not affect to the health.
Description: Proceedings of the 7th National and International Conference on "Research to Serve Society", 12 July 2019 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. p. 1008-1013.
URI: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2414
Appears in Collections:Public and Environmental Health - Proceeding Document

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Health-Risk-Assessment-of-Chromium.pdf1.89 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.