Please use this identifier to cite or link to this item:
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2422
Title: | ปริมาณโลหะหนักที่ปนเปื้อนในขนมหวานที่มีโกโก้เป็นส่วนประกอบ |
Other Titles: | Heavy Metals Contaminated in Cocoa Desserts |
Authors: | ชนากานต์ สินปรีดี จเร รุ่งเรืองแย้มใจงาม คณาภรณ์ ไทยสาครพันธ์ อิสรี จิรจริยาเวช วรางคณา วิเศษมณี ลี Chanagan Sinpredee Chare Rungrueanyaemchaingam Kanaporn Thaisakornphun Isaree Jirajariyavech Varangkana Visesmanee Lee Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health. Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health. Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health. Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health |
Keywords: | การประเมินความเสี่ยงด้านสุขภาพ Health risk assessment ของหวาน Desserts ขนม Confectionery โกโก้ Cocoa ตะกั่ว Lead แคดเมียม Cadmium การปนเปื้อนในอาหาร Food contamination |
Issue Date: | 2019 |
Abstract: | การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อประเมินความเสี่ยงต่อสุขภาพจากการบริโภคขนมหวานที่มีโกโก้เป็นส่วนประกอบ โดยการวิเคราะห์ปริมาณตะกั่วและแคดเมียมด้วยเครื่องอะตอมมิกแอบซอร์พชันสเปกโทรโฟโตมิเตอร์ โดยการใช้เทคนิคกราไฟต์เฟอร์เนส พบว่าการปนเปื้อนตะกั่วในขนมหวานที่มีโกโก้เป็นส่วนประกอบมีค่าอยู่ระหว่าง 0.0016 - 0.0026 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัม และมีค่าความเข้มข้นเฉลี่ย 0.0026 ± 0.0010 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัม ในขณะที่ปริมาณแคดเมียมมีค่าอยู่ระหว่าง 0.0024 - 0.0040 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัม และมีค่าความเข้มข้นเฉลี่ย 0.0040 ± 0.0000 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัม ทั้งนี้ปริมาณตะกั่วและแคดเมียมที่ตรวจพบมีค่าไม่เกินมาตรฐานที่เกี่ยวข้อง นอกจากนี้ การประเมินความเสี่ยงจากการบริโภคขนมหวานที่มีโกโก้เป็นส่วนประกอบที่มีการปนเปื้อนตะกั่วและแคดเมียม มีค่า Hazard quotient (HQ) น้อยกว่า 1 ซึ่งแสดงว่าปริมาณตะกั่วและแคดเมียมที่ปนเปื้อนในขนมหวานดังกล่าวไม่ก่อให้เกิดความเสี่ยงต่อสุขภาพ This research was conducted to assess health risk from cocoa desserts consumption which contaminated with lead and cadmium. The lead and cadmium concentrations were analyzed by graphite furnace atomic absorption spectrophotometer. The results of lead contamination in cocoa desserts were in the range of 0.0016-0.0026 mg/kg and the average concentration was 0.0026 ± Abstract 0.0010 mg/kg while the results of cadmium contamination were in the range of 0.0024-0.0040 mg/kg and the average concentration was 0.0040 ± 0.0000 mg/kg. However, health risk assessment from lead and cadmium contamination in cocoa desserts consumption as the Hazard quotient (HQ) was lower than 1.0 which indicated no risk to heath from lead and cadmium contaminated in cocoa desserts. |
Description: | Proceedings of the 7th National and International Conference on "Research to Serve Society", 12 July 2019 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. p. 1081-1086. |
URI: | https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2422 |
Appears in Collections: | Public and Environmental Health - Proceeding Document |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Heavy-Metals-Contaminated-inCocoa-Desserts.pdf | 1.98 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.