Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2531
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorนิรัญกาญจ์ จันทรา-
dc.contributor.authorณัฐภูมิ โชติบุญ-
dc.contributor.authorรัฐติญา คุณนา-
dc.contributor.authorจินตหรา จินดาแจ้ง-
dc.contributor.authorศิรินทิพย์ ทะนันใจ-
dc.contributor.authorวัชราภรณ์ อุ่นเนื้อ-
dc.contributor.authorอัยวรินทร์ เอกพันธ์-
dc.contributor.authorNiranyakarn Chantra-
dc.contributor.authorNatthaphum Chotbun-
dc.contributor.authorRattiya Kunna-
dc.contributor.authorChintara Chindachaeng-
dc.contributor.authorSirithip Thanunja-
dc.contributor.authorWacharaporn Unnuea-
dc.contributor.authorAiwarin Ekkaphan-
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Healthen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health.en
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health.en
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health.en
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health.en
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health.en
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health.en
dc.date.accessioned2024-07-29T07:26:50Z-
dc.date.available2024-07-29T07:26:50Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttps://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2531-
dc.descriptionProceedings of the 8th National and International Conference on "Research to Serve Society", 25 June 2021 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. p. 1260-1267en
dc.description.abstractการศึกษาเชิงสำรวจประยุกต์แบบแผนความเชื่อด้านสุขภาพมาศึกษาปัจจัยที่มีผลต่อพฤติกรรมการป้องกัน ตนเองของพนักงานขนส่งอาหารของบริษัทแห่งหนึ่ง ด้วยรถจักรยานยนต์ในช่วงการระบาด โควิด-19 วัตถุประสงค์ เพื่อศึกษาปัจจัยที่มีผลต่อพฤติกรรมการป้องกันตนเอง ของพนักงานขนส่งอาหารด้วยรถจักรยานยนต์ในช่วงการ ระบาดของโควิด-19 จำนวน 171 คน เก็บข้อมูลด้วยแบบสอบถามออนไลน์ ผลการวิจัยพบว่า ปัจจัยมีผลต่อ พฤติกรรมการป้องกันตนเอง ได้แก่ รายได้ (p-value < 0.001) ระดับการศึกษา (p-value = 0.001) สถานภาพ ครอบครัว ( p-value = 0.008) ปัจจัยด้านจิตสังคมในการทำงาน (p-value = 0.283) ปัจจัยด้านสุขภาพในการ ทำงาน (p-value < 0.001) ปัจจัยด้านการรับรู้ (p-value < 0.001) ปัจจัยด้านการกระตุ้นการปฏิบัติ (p-value < 0.001) ข้อเสนอแนะควรศึกษาในปัจจัยอื่น เช่น การรับรู้ภาวะคุกคามของโรค และศึกษาในกลุ่มอาชีพอื่นๆen
dc.description.abstractThis survey research studied the factors affecting self-preventive behavior among motorcycle food delivery workers during the COVID-19 outbreak by applying the health belief model. The objectives was to study the relationship between self-preventive behavior and related factors including 1) personal factors 2) psychosocial factors 3) occupational health factors, 4) cognitive factors and 5) stimulation factor among 171 motorcycle food delivery workers during the COVID-19 pandemic. The results revealed that the factors associated to self-preventive behaviors are including incomes (p-value < 0.001), education level (p-value = 0.001), family status (p-value = 0.008), the psychosocial factors at work (p-value = 0.283), the functional health factors (p-value < 0.001), the cognitive factors (p-value < 0.001) stimulation factor (p-value < 0.001). The suggestions for further studies and other relevant factors such as knowledge in burden of disease should be determined and also studied in other occupations.en
dc.language.isothen
dc.rightsมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติen
dc.subjectบริการจัดส่งสินค้าen
dc.subjectDelivery of goodsen
dc.subjectพนักงานขนส่งอาหารด้วยรถจักรยานยนต์en
dc.subjectMotorcycle food delivery workersen
dc.subjectพฤติกรรมสุขภาพen
dc.subjectHealth behavioren
dc.subjectการดูแลสุขภาพด้วยตนเองen
dc.subjectSelf-care, Healthen
dc.subjectโควิด-19 (โรค)en
dc.subjectCOVID-19 (Disease)en
dc.subjectบริการจัดส่งอาหาร-
dc.subjectFood delivery-
dc.titleปัจจัยที่มีผลต่อพฤติกรรมการป้องกันตนเองของพนักงานขนส่งอาหารด้วยรถจักรยานยนต์ในช่วงการระบาดโควิด-19 โดยประยุกต์ใช้แบบแผนความเชื่อด้านสุขภาพen
dc.title.alternativeResearch Study in Factors Affecting to Self-Preventive Behaviors among Motorcycle Food Delivery Workers during the COVID-19 Outbreak by Applying the Health Belief Modelen
dc.typeProceeding Documenten
Appears in Collections:Public and Environmental Health - Proceeding Document

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Factors-Affecting-to-Self-Preventive-Behaviors.pdf495.17 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.