Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2659
Title: การประเมินคุณภาพทางประสาทสัมผัสของปลาสลิดแดดเดียวชุบสารสกัดกาบใบตะไคร้
Other Titles: Sensory Evaluation Of Sun-dried Snakeskin Gourami Fish Dipped With Cymbopogon Citatus Stapf. Extract
Authors: อิสสริยา เอี่ยมสุวรรณ
ทวีพร พันธุ์พาณิชย์
ศราวุธ สุทธิรัตน์
ณัฐริณี หอระตะ
ลลิตวดี ปานเจริญ
เสาวลักษณ์ เชิดพงษ์นิธิภัทร
ธันยกัณฌ์ ทองอู๋
Isariya Ieamsuwan
Taweeporn Phunpanich
Sarawut Suttirat
Natharinee Horata
Lalitwadee Pancharoen
Saowalak Choetphongnithiphat
Thanyakan Thong-Ou
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology
Keywords: ปลาสลิดแดดเดียว
Dry-salted snakeskin gourami
กาบใบตะไคร้
Cymbopogon Citatus Stapf.
สมุนไพร -- ไทย
Herbs – Thailand
ที่ไล่แมลงวัน
Botanical insecticides
สารสกัดจากพืช
Plant extracts
การประเมินลักษณะทางประสาทสัมผัส
Sensory evaluation
Issue Date: 2022
Abstract: งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อประเมินคุณภาพทางประสาทสัมผัสของผู้บริโภคต่อปลาสลิดแดดเดียวที่ชุบสารสกัดจากกาบใบตะไคร้เพื่อจุดประสงค์ในการไล่แมลงวันหัวเขียว โดยให้อาสาสมัคร 40 คน ประกอบด้วย บุคลากร นักศึกษา และผู้ประกอบการร้านอาหาร ของมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ ประเมิน สี กลิ่น รสชาติ และเนื้อสัมผัส รวมถึงความชอบโดยรวมแบ่งเป็น 5 ระดับ (5 Points hedonic scale) ผลการศึกษาพบว่า ปลาสลิดที่ชุบและไม่ชุบสารสกัดจากกาบใบตะไคร้ ไม่มีความแตกต่างกันอย่างมีนัยสาคัญทางสถิติในทุกด้าน ดังนั้นการใช้สารสกัดจากกาบใบตะไคร้ จึงเป็นทางเลือกในการไล่แมลงวันหัวเขียว เนื่องจากไม่มีผลต่อ สี กลิ่น และรสสัมผัสของปลาสลิดแดดเดียว นอกจากนี้กลิ่นของตะไคร้ยังช่วยลดกลิ่นคาวและกลิ่นโคลนของปลาได้อีกด้วย
This research aims to evaluate the sensory evaluation customer against of sun-dried Snakeskin Gourami fish dipped with Cymbopogon citratus Stapf. extract. for repelling blow fly. The sensory evaluation included color, odor, taste, and texture was evaluated through questionnaires with a 5-point hedonic scale by 40 staff of Huachiew Chalermprakiet University including staff, students, and canteen workers. The results showed that there was no significant difference in sensory evaluation; color, odor, taste, and texture between the sun-dried Snakeskin Gourami fish dipped and not dipped with C. citratus Stapf. extract. Therefore, C. citratus Stapf extract can be used as an alternative repellent for blow fly with no effects on sensorial quality. Furthermore, lemongrass fragrance can decrease the smell of fish and mud.
Description: Proceedings of the 9th National and International Conference on "Research to Serve Society", 1st July 2022 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. (e-Conference) p. 970-977.
URI: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2659
Appears in Collections:Medical Technology - Proceeding Document

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sensory-Evaluation-Of-Sun-dried-Snakeskin-Gourami-Fish.pdf679.24 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.