Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2871
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorสุชา จุลสาลี-
dc.contributor.authorธนสาร ศิริรัตน์-
dc.contributor.authorสมหญิง งามอุรุเลิศ-
dc.contributor.authorจิราพัชร คำวงศา-
dc.contributor.authorพัชราภรณ์ หอมสุวรรณ-
dc.contributor.authorศศิธร อยู่เจริญ-
dc.contributor.authorSucha Chulsomlee-
dc.contributor.authorTanasan Sirirat-
dc.contributor.authorSomying Ngamurulert-
dc.contributor.authorJirapat Khamwongsa-
dc.contributor.authorPhatcharaphon Homsuwan-
dc.contributor.authorSasithon Yoocharoen-
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technologyen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technologyen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technologyen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technologyen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technologyen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technologyen
dc.date.accessioned2024-09-22T13:52:52Z-
dc.date.available2024-09-22T13:52:52Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2871-
dc.descriptionProceedings of the 10th National and International Conference on "Research to Serve Society", 29 June 2023 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. (e-Conference on Zoom) p. 105-118.en
dc.description.abstractวัตถุประสงค์งานวิจัยนี้ได้ศึกษาปริมาณสารประกอบฟลาโวนอยด์ซึ่งเป็นสารต้านอนุมูลอิสระชนิดหนึ่งโดยวิเคราะห์การดูดกลืนแสงตามวิธี Aluminium nitrate colorimetric method ในสารสกัดสมุนไพรจีน 3 ชนิด ได้แก่ กันเจียง กันเฉ่า และเหลียนจื่อ สกัดหยาบในตัวทำละลายเมททานอล 95%ผลการวิจัยพบว่าปริมาณสารประกอบฟลาโวนอยด์ทั้งหมดในสารสกัดสมุนไพรจากกันเจียง กันเฉ่า และเหลียนจื่อ มีปริมาณ 12.56±0.86, 12.22±3.87 และ2.14±0.41 mg QE/g dry mass ตามลาดับ โดยพบว่าสารสกัดสมุนไพรที่มีปริมาณสารประกอบฟลาโวนอยด์ทั้งหมดสูงที่สุด คือ กันเจียง ส่วนสารสกัดสมุนไพรที่มีปริมาณสารประกอบฟลาโวนอยด์ทั้งหมดน้อยที่สุด คือ เหลียนจื่อ ดังนั้น จึงอาจสรุปได้ว่าสารสกัดสมุนไพรในกันเจียงมีสารต้านอนุมูลอิสระมากที่สุดen
dc.description.abstractThe objective of this research was to study the content of flavonoid compounds by aluminum nitrate colorimetric method in 3 Chinese herb extracts : Zingiber officinale Roscoe., Glycyrrhiza uralensis Fisch. and Nelumbo nucifera Gaertn. using 95% methanol as solvent. The results showed that the total flavonoid compounds in Zingiber officinale Roscoe., Glycyrrhiza uralensis Fisch. and Nelumbo nucifera Gaertn. were 12.5625±0.86, 12.2158±3.87 and 2.1417±0.41 mg QE/g dry mass, respectively. The highest total flavonoid compound was found in Zingiber officinale Roscoe. while Nelumbo nucifera Gaertn. showed the lowest amount of total flavonoid compound. Therefore, it can be concluded that Zingiber officinale Roscoe. showed the most antioxidant activity.en
dc.language.isothen
dc.rightsมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติen
dc.subjectฟลาโวนอยส์en
dc.subjectFlavonoidsen
dc.subjectสารสกัดจากพืชen
dc.subjectPlant extractsen
dc.subjectแอนติออกซิแดนท์en
dc.subjectAntioxidantsen
dc.subjectสมุนไพร -- จีนen
dc.subjectHerbs -- Chinaen
dc.subjectกันเจียง (พืช)en
dc.subjectZingiber offcinale Rosc.en
dc.subjectกันเฉ่า (พืช)en
dc.subjectGlycyrrhiza uralensis Fisch.en
dc.subjectเหลียนจื่อ (พืช)en
dc.subjectNelumbo nucifera Gaertn.en
dc.titleการวิเคราะห์ปริมาณสารประกอบฟลาโวนอยด์รวมจากสมุนไพรจีน : กันเจียง กันเฉ่า และเหลียนจื่อen
dc.title.alternativeDetermination of total flavonoid compounds from Chinese herbs extracts : Zingiber offcinale Rosc., Glycyrrhiza uralensis Fisch., Nelumbo nucifera Gaertnen
dc.typeProceeding Documenten
Appears in Collections:Medical Technology - Proceeding Document

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Determination-of-total-flavonoid-compounds-from-Chinese-herbs-extracts.pdf742.41 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.