Please use this identifier to cite or link to this item:
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2873
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | อิสยา จันทร์วิทยานุชิต | - |
dc.contributor.author | วิชาญ จันทร์วิทยานุชิต | - |
dc.contributor.author | สมหญิง งามอุรุเลิศ | - |
dc.contributor.author | สุวรรณา เสมศรี | - |
dc.contributor.author | วรรณศิริ เมฆศรีนวล | - |
dc.contributor.author | พรทิพย์ พึ่งม่วง | - |
dc.contributor.author | ปัญจพร นิ่มมณี | - |
dc.contributor.author | สุมลรัตน์ ชูวงษ์วัฒนะ | - |
dc.contributor.author | วัชรินทร์ รังษีภาณุรัตน์ | - |
dc.contributor.author | พัชรี กัมมารเจษฎากุล | - |
dc.contributor.author | Issaya Janwittayanuchit | - |
dc.contributor.author | Wicharn Janwitayanuchit | - |
dc.contributor.author | Somying Ngamurulert | - |
dc.contributor.author | Suwanna Semsri | - |
dc.contributor.author | Porntip Paungmoung | - |
dc.contributor.author | Panjaphorn Nimmanee | - |
dc.contributor.author | Sumonrat Chuwongwattana | - |
dc.contributor.author | Watcharin Rangsipanuratn | - |
dc.contributor.author | Patcharee Kammarnjassadakul | - |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Sciences | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology | en |
dc.date.accessioned | 2024-09-22T14:28:58Z | - |
dc.date.available | 2024-09-22T14:28:58Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.uri | https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2873 | - |
dc.description | Proceedings of the 10th National and International Conference on "Research to Serve Society", 29 June 2023 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. (e-Conference on Zoom) p. 56-61. | en |
dc.description.abstract | แมงจิเฟอริน (Mangiferin) เป็นสารพฤกษเคมีที่มีโครงสร้างอยู่ในกลุ่มแซนโธนไกลโคไซด์ (Xanthone glycoside) เป็นสารที่พบมากโดยเฉพาะใบมะม่วงน้ำดอกไม้ มีรายงานการศึกษาพบว่าใบมะม่วงมีสารที่มีฤทธิ์ทางชีวภาพหลากหลายชนิด ได้แก่ ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ ลดระดับน้ำตาลในเลือด ลดระดับไขมันในเลือด ลดระดับเอนไซม์ในตับ ฤทธิ์ต้านแบคทีเรียแกรมบวกและแบคทีเรียแกรมลบ คณะผู้วิจัยจึงมีความสนใจทดสอบฤทธิ์ต้านเชื้อจุลชีพ(Antimicrobial activity) ของแมงจิเฟอรินจากใบมะม่วงน้ำดอกไม้จังหวัดสมุทรปราการต่อเชื้อสแตฟไฟโลคอกไค จำนวน 5 สายพันธุ์ ได้แก่ เชื้อ Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus aureus ATCC 29213, methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) (Clinical isolate), methicillinsusceptible Staphylococcus aureus (MSSA) (Clinical isolate), Staphylococcus epidermidis (Clinical isolate) ในด้วยวิธี Agar disk diffusion โดยใช้แมงจิเฟอรินความเข้มข้น 256, 128, 64, 32 g/mL จากการศึกษาเบื้องต้นนี้ พบว่าแมงจิเฟอรินความเข้มข้น 256, 128 g/mL มีฤทธิ์ยับยั้งเชื้อ Staphylococcus epidermidis (Clinical isolate) มีขนาดเส้นผ่าศูนย์กลางที่ยับยั้งเชื้อ (Inhibition zone) ได้ 9±0.5, 8±0.5 mm ตามลำดับ ส่วนแมงจิเฟอรินความเข้มข้นอื่น ไม่มีฤทธิ์ยับยั้งเชื้อสแตฟไฟโลคอกไคที่เหลืออีก 4 สายพันธุ์ | en |
dc.description.abstract | Mangiferin is a phytochemical structured in the Xanthone glycoside group, a substance found especially in NamDokMai mango leaves. There is a study report that mango leaves contain a variety of biologically active substances, including antioxidant activity. lowering blood sugar levels, reduce blood lipid levels, decrease in liver enzyme levels, antimicrobial activity to gram-positive and gram-negative bacteria. Antimicrobial activity of mangiferin from NamDokMai mango leaves, Samut Prakan Province against five strains of staphylococci, namely Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus aureus ATCC 29213, methicillin-resistant Staphylococcus. aureus (MRSA) (clinical isolate), methicillin- susceptible Staphylococcus aureus (MSSA) (clinical isolate), Staphylococcus epidermidis (clinical isolate) was investigated by agar disk diffusion method. In this study, mangiferin concentrations were 256, 128, 64, 32 g/mL. This preliminary study was found that 256, 128 g/mL of mangiferin had antimicrobial activity to Staphylococcus epidermidis (clinical isolate). It had an inhibition zone diameter of 9±0.5, and 8±0.5 mm, respectively. Other concentrations of mangiferin had no inhibitory activity effect on the remaining four Staphylococci. | en |
dc.language.iso | th | en |
dc.rights | มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ | en |
dc.subject | แมงจิเฟอริน | en |
dc.subject | Mangiferin | en |
dc.subject | มะม่วง -- ใบ | en |
dc.subject | Mango -- Leaves | en |
dc.subject | สารต้านอนุมูลอิสระ | en |
dc.subject | Antioxidants -- Analysis | en |
dc.subject | สารละลาย (เคมี) | en |
dc.subject | Solution (Chemistry) | en |
dc.subject | สแตฟฟีโลคอกคัส | en |
dc.subject | Staphylococci | en |
dc.subject | สารต้านจุลชีพ | en |
dc.subject | Antimicrobial activity | en |
dc.title | ฤทธิ์ต้านเชื้อจุลชีพของแมงจิเฟอรินจากใบมะม่วงน้ำดอกไม้จังหวัดสมุทรปราการต่อเชื้อสแตฟไฟโลคอกไค | en |
dc.title.alternative | Antimicrobial Activity of Mangiferin from NamDokMai Mango Leaves, Samut Prakan Province to Staphylococci | en |
dc.type | Proceeding Document | en |
Appears in Collections: | Medical Technology - Proceeding Document |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Antimicrobial-Activity-of-Mangiferin.pdf | 611.86 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.