Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2905
Title: การตรวจหาเชื้อ Staphylococcus aureus ที่ปนเปื้อนในเนื้อหมูดิบในตลาดสดบางโฉลง อำเภอบางพลี จังหวัดสมุทรปราการ
Other Titles: Detection of Staphylococcus aureus contaminated raw pork in Bangchalong fresh market, Bangphli district, Samutprakarn province, Thailand
Authors: ธนัมพร มงคลมหัทธนะ
นันท์นภัส กันทะวงศ์
อภิวัฒน์ หนูแก่นเพ็ชร
บังอร ฉางทรัพย์
Thanampron Mongkolmahattana
Nannapat Kantawong
Apiwat Nookeanpach
Bangon Changsap
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Student of Bachalor of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Student of Bachalor of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Student of Bachalor of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology.
Keywords: การปนเปื้อนในอาหาร
Food contamination
สแตฟิโลคอคคัส ออเรียส
Staphylococcus aureus
เนื้อสุกร
Pork
ตลาด – ไทย – สมุทรปราการ (บางโฉลง)
Markets – Thailand – Samut Prakarn (Bangchalong)
Issue Date: 2018
Abstract: วัตถุประสงค์ของการวิจัยเพื่อหาอัตราการปนเปื้อนเชื้อสแตฟฟีโลคอคคัสออเรียส (Staphylococcus aureus) ในเนื้อหมูดิบ ในตลาดสดบางโฉลง อำเภอบางพลี จังหวัดสมุทรปราการ ในเดือนตุลาคม 2559 ทำการเก็บเนื้อหมูดิบจำนวน 20 ตัวอย่าง จากร้านค้า 4 ร้าน นำมาเพาะเชื้อด้วยวิธีเซอร์เฟสเพลทติ้งและการทดสอบด้วยวิธีคาตาเลส ผลการวิจัยแสดงให้เห็นว่ามีการปนเปื้อนของเชื้อ S. aureus ในเนื้อหมูดิบในตลาดบางโฉลง อำเภอบางพลี จังหวัดสมุทรปราการ จำนวน 5 ตัวอย่าง คิดเป็นร้อยละ 25 โดยมีการปนเปื้อนต่ำกว่าการสำรวจในอดีตจากแหล่งอื่นๆ ดังนั้นหน่วยงานที่เกี่ยวข้องควรมีการควบคุมคุณภาพเนื้อหมูเพื่อความปลอดภัยด้านสุขอนามัยให้แก่ผู้บริโภคต่อไป
The purpose of this research was to determine the rate of Staphylococcus aureus contaminated raw pork in Bangchalong fresh market, Bangphli district Samutprakarn province, Thailand, on October 2016. The 20 raw pork samples from 4 pork shops in Bangchalong fresh market were collected and inoculated by Surface Plating method and Catalase test. The results showed that 5 raw pork samples (25 percent) had been contaminated with S. aureus. Although the contamination rate was lower than in the past from other sources, the related agency should have control over the quality of raw pork for the consumer health safety.
Description: การประชุมวิชาการระดับชาติ วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีระหว่างสถาบัน ครั้งที่ 6 “วิทยาศาสตร์ เทคโนโลยี และนวัตกรรม ก้าวตามศาสตร์พระราชา สู่การพัฒนาชาติอย่างยั่งยืน” (The 6th Academic Science and Technology Conference 2018 : Science, Technology and Innovation: Following the Wisdom of the King for Sustainable National Development) วันพุธที่ 6 มิถุนายน พ.ศ. 2561 ณ มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ (พื้นที่ส่วนขยาย มฉก. 2) : หน้า HS-190 – HS-194
สามารถเข้าถึงบทความฉบับเต็ม (Full text) ได้ที่ : https://drive.google.com/file/d/1zVB-vqbNqfTqr-ZYUmiY8wS2uN1amtOy/view
URI: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2905
Appears in Collections:Science and Technology - Proceeding Document

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Detection-of-Staphylococcus-aureus-contaminated-raw-pork .pdf116.37 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.