Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3029
Title: ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ และฤทธิ์ต้านจุลชีพของสารสกัดเอทานอลจากฝ่าปั้นเซี่ย (Pinellia ternata) และจือหมู่ (Anemarrhena asphodeloides)
Other Titles: Antioxidant and antimicrobial activities of ethanol extracts from Fa Ban Xia (Pinellia ternata) and Zhi Mu (Anemarrhena asphodeloides)
Authors: โซนา ซาร์บา
สัญวราย์ อวนบัง
สิราพร รองรัตน์
รังสิมา ใช้เทียมวงศ์
วรพรรณี เผ่าทองศุข
อรภา ศิลมัฐ
ศรมน สุทิน
Sona Saba
Sanwara Uanbang
Siraporn Rongrat
Rungsima Chaitiamwong
Worrapannee Powtongsook
Orapa Sillamut
Soramon Sutin
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Student of Bachalor of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Student of Bachalor of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Student of Bachalor of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Chinese Medicine
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Keywords: สมุนไพร -- จีน
Herbs – China
แอนติออกซิแดนท์
Antioxidants
สารต้านแบคทีเรีย
Antibacterial agents
เอทานอล
Ethanol
ฝ่าปั้นเซี่ย
Pinellia ternata
จือหมู่
Anemarrhena asphodeloides
จุลชีพก่อโรค
Pathogenic microorganisms
ผิวหนัง – โรค
Skin -- Diseases
Issue Date: 2021
Abstract: งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ และฤทธิ์ต้านจุลชีพของสารสกัดเอทานอลจากสมุนไพรจีนฝ่าปั้นเซี่ย (Pinellia ternata) และจือหมู่ (Anemarrhena asphodeloides) ผลการทดสอบฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระด้วยวิธี DPPH radical scavenging assay พบว่าสารสกัดฝ่าปั้นเซี่ย และจือหมู่มีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระด้อยกว่าสารมาตรฐาน BHT มีค่า IC50 เท่ากับ 3.96, 0.33 และ 0.05 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร ตามลำดับ ผลการทดสอบฤทธิ์ต้านจุลชีพต่อเชื้อก่อโรคที่ผิวหนัง Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa และ Candida albicans ด้วยวิธี Modified broth microdilution พบว่าสารสกัดฝ่าปั้นเซี่ยมีฤทธิ์ในการต้านเชื้อเฉพาะแบคทีเรียแกรมบวก โดยออกฤทธิ์ต้าน S. pyogenes ได้ดีที่สุด มีค่า MIC และ MBC เท่ากัน คือ 0.039 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร ในขณะที่สารสกัดจือหมู่มีฤทธิ์ต้านเชื้อได้ทั้งแบคทีเรียและเชื้อรา ได้แก่ S. pyogenes, S. aureus และ C. albicans มีค่า MIC และ MBC เท่ากัน คือ 3.125, 50 และ 150 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร ตามลำดับ และสารสกัดทั้ง 2 ชนิด ไม่มีฤทธิ์ต้านเชื้อ P. aeruginosa จากผลการศึกษาแสดงให้เห็นว่า สารสกัดสมุนไพรจีนทั้ง 2 ชนิด มีศักยภาพที่จะนำมาพัฒนาเป็นผลิตภัณฑ์ที่มีฤทธิ์ในการต้านจุลชีพที่ก่อโรคทางผิวหนัง
This research aimed to study the antioxidant activity and antimicrobial activity of ethanol extracts from Chinese herbs, Pinellia ternata and Anemarrhena asphodeloides. The result of antioxidant activity test with DPPH radical scavenging assay found that, both P. Tenata and A. Asphodeloides extracts show activity less than standard BHT with IC50 values 3.96, 0.33 and 0.05 mg/ml, respectively. Results of antimicrobial activity against skin pathogens Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans by using Modified broth microdilution method. It was found that P. Tenata extract can against gram positive bacteria, especially it is the most effective against S. pyogenes with the same MIC and MBC values at 0.039 mg/ml. While A. Asphodeloides extract was effective against both bacteria and fungi including, S. pyogenes, S. aureus and C. albicans, had the same MIC and MBC values at 3.125, 50 and 150 mg/ml, respectively. However, both crude extracts were not effective against P. aeruginosa. It is of interest, both types of Chinese herbal extracts are the potential leading to develop in to antimicrobial products that cause skin disease.
Description: การประชุมวิชาการระดับชาติ วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีระหว่างสถาบัน ครั้งที่ 8 “วิทยาศาสตร์ วิจัย นวัตกรรม น้อมนำศาสตร์พระราชา เพื่อพัฒนาประเทศ” (The 8th Academic Science and Technology Conference 2021) (ASTC2021)) วันศุกร์ที่ 26 มีนาคม พ.ศ. 2564 (รูปแบบ Online) ณ มหาวิทยาลัยราชภัฏวไลยอลงกรณ์ ในพระบรมราชูปถัมภ์ ปทุมธานี : หน้า 663-670
สามารถเข้าถึงบทความฉบับเต็ม (Full text) ได้ที่ : https://drive.google.com/file/d/1ZUyOUPUUOimJI5z-b6IsTnC-W85gzD46/view?pli=1
URI: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3029
Appears in Collections:Science and Technology - Proceeding Document

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Antioxidant-and-antimicrobial-activities-of-ethanol .pdf133.01 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.