Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3276
Title: การพัฒนาวิธีการตรวจวัดไอระเหยของไฮโดรเจนเปอร์ออกไซด์ด้วยกระดาษแอนโทไซยานิน
Other Titles: Development of Hydrogen Peroxide Vapor Detection by Paper-Based Anthocyanin
Authors: สุกัญญา เพชรศิริเวทย์
ปียนันท์ น้อยรอด
กรรณิการ์ แก้วกิ้ม
Sukanya Petchsirivej
Peeyanan Noirod
Kannikar Keawkim
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Keywords: ไอระเหย
Vapors
แอนโทไซยานินส์
Anthocyanins
กะหล่ำปลีม่วง
Purple cabbage
สารสกัดจากพืช
Plant extracts
ยูวี-วิซิเบิลสเปกโทรสโคปี
UV-Visible Spectroscopy
ไฮโดรเจนเปอร์ออกไซด์
Hydrogen peroxide
Issue Date: 2017
Abstract: แอนโทไซยานินเป็นสารรงควัตถุชนิดหนึ่งในกลุ่มฟลาโวนอยด์ ที่มีการนํามาประยุกต์ใช้ในอุตสาหกรรมอาหาร เช่น เพิ่มสีสันให้กับอาหารและเป็นส่วนผสมในแพ็คเกจ โดยสามารถใช้สีเพื่อแสดงคุณภาพของอาหารที่เปลี่ยนไป สําหรับงานวิจัยนี้แอนโทไซยานินที่ถูกสกัดออกจากกะหล่ำปลีม่วงด้วยเอทานอลนํามาพัฒนาเป็นตัวตรวจวัดไอระเหยของ H2O2 คุณลักษณะเฉพาะของสารสกัดกะหล่ำปลีม่วงถูกตรวจสอบโดยใช้เทคนิค ยูวี-วิซิเบิลสเปกโทรสโคปี ซึ่งพบคําการดูดกลืนแสงสูงสุดที่ความยาวคลื่น 530 นาโน เมตร ทําให้ระบุได้ว่าสารสกัดที่ได้เป็นสารที่อยูํในกลุ่มแอนโทไซยานิน ผลของความเข้มข้นของ H2O2 ต่อการจางลงของสีสารสกัดแอนโทไซยานินนั้น พบว่าความเข้มสีจะลดลงเมื่อความเข้มข้นของ H2O2 เพิ่มขึ้นเป็นผลมาจากโครงสร้างทางเคมีของแอนโทไซ ยานินถูกทําลายด้วย H2O2 ทําให้สีของสารแอนโทไซยานินจางลง จากความสัมพันธ์นี้ทีมวิจัยทําการศึกษาเพื่อพัฒนากระดาษแอนโทไซยานินเพื่อนําไปใช้ในตรวจวัดไอระเหยของ H2O2 ซึ่งเป็นการตรวจวัดด้วยตาเปล่า แต่ทั้งนี้ยังไม่สามารถตรวจวัดที่ความเข้มข้นต่ำๆ ได้เนื่องจากไม่ได้สัมผัสโดยตรงกับสารละลายจึงใช้เวลานานมากในการทําให้สีของกระดาษแอนโทไซยานินจางลง ทั้งนี้งานวิจัย นี้อยู่ในระหว่างการพัฒนาเพื่อให้สามารถตรวจวัดไอระเหยของ H2O2 ในระดับความเข้มข้นต่ำๆ ต่อไป
Anthocyanin is a pigment in the flavonoid group. This pigment was used to apply in food industry as a food coloring agent and packaging ingredient. The color of the pigment is an indicator to check the quality of food. In this research, the anthocyanin which extracted form a purple cabbage with ethanol was developed as a sensor for hydrogen peroxide vapor detection. The characterization of the purple cabbage extracted was observed by using the UV-Visible Spectroscopy with an absorption maximum at 530 nm. This was indicated that the extracted substance was in the anthocyanin group. The effect of H2O2 concentrations to the color of anthocyanin extract showed that the color intensity was decreasing with increasing H2O2 concentration. This is a result of the chemical structure of anthocyanin will be destroyed by H2O2 so the color of the paper will be changed. From this relationship, the research team developed an anthocyanin paper to be a paper-based sensor detected the vapor of hydrogen peroxide. The pink color on the anthocyanin paper was disappeared after contact with the vapor of H2O2 which can be directly detected by eye. This research can not apply to a low concentration of H2O2. because it took a very long time to bleach the color of anthocyanin paper.
Description: การประชุมวิชาการระดับชาติวิทยาศาสตรและเทคโนโลยีระหวางสถาบันครั้งที่ 5 “วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีเพื่อขับเคลื่อนสู่ประเทศไทย 4.0” (ASTC2017: The 5th Academic Science and Technology Conference 2017) วันที่ 25 พฤษภาคม 2560 ณ โรงแรมมิราเคิลแกรนด์ คอนเวนชั่น กรุงเทพมหานคร : หน้า 601-606.
สามารถเข้าถึงบทความฉบับเต็ม (Full text) ได้ที่ : http://sci-database.hcu.ac.th/science/file/rsID192_F1_20170706161305.pdf
URI: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3276
Appears in Collections:Science and Technology - Proceeding Document

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Development-of-Hydrogen-Peroxide-Vapor-Detection.pdf106.89 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.