Please use this identifier to cite or link to this item:
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3292
Title: | การคัดแยกเชื้อโพรไบโอติกจากสุนัขสำหรับใช้เสริมในขนมปังบิสกิตสุนัข |
Other Titles: | Isolation of Probiotic Bacteria from Canine for Production of Dog Biscuits |
Authors: | นฤมล ปิยะเสียรรัตน์ นิภาพร ธรรมโชติ สุรีย์พร เอี่ยมศรี Naruemon Piyasathianrat Nipaporn Thammachote Sureeporn Aeamsri Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Student of Bachalor of Science and Technology Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Student of Bachalor of Science and Technology Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology |
Keywords: | อาหารสุนัข สุนัข – อาหาร Dogs – Food โพรไบโอติก Probiotics Lactic acid bacteria แบคทีเรียกรดแล็กติก |
Issue Date: | 2017 |
Abstract: | โพรไบโอติกช่วยส่งเสริมสุขภาพที่ดีให้กับสุนัขโดยไปปรับปรุงสมดุลของจุลินทรีย์ในระบบทางเดินอาหารและมีฤทธิ์ ต้านทานเชื้อแบคทีเรียก่อโรค จุดประสงค์ของงานวิจัยเพื่อศึกษาความสามารถของเชื้อแบคทีเรียแลคติกที่คัดแยกจากสุนัข (n=17) ที่มีคุณลักษณะเป็นเชื้อโพรไบโอติก โดยคัดแยกเชื้อจากตัวอย่างอุจาระ ลําไส๎ใหญ่ส่วนปลาย และช่องปากของสุนัขจาก จ. ฉะเชิงเทราและนครศรีธรรมราช พบว่าแยกเชื้อได้ทั้งหมด 180 ไอโซเลต จากนั้นใช้ความสามารถในการทนต่อน้ำย่อยกระเพาะอาหารจําลอง (pH 2.5) และการต้านทานต่อเกลือน้ำดี เป็นเกณฑ์การพิจารณาศักยภาพการเป็นเชื้อโพรไบโอติก ซึ่งพบว่ามีเชื้อแบคทีเรียแลคติกจํานวน 11 ไอโซเลต ที่มีลักษณะของการเป็นเชื้อโพรไบโอติก และมีฤทธิ์ในการต้านทานต่อเชื้อแบคทีเรียก่อโรค หลังจากนั้นพัฒนาขนมบังบิสกิตสุนัข และตรวจสอบอัตราการรอดชีวิตของแบคทีเรีย Lactobacillus D3TS ที่เติมลงไปในขนมปังบิสกิต พบว่าเชื้อ Lactobacillus D3TS สามารถรอดชีวิตได้สูงกว่า 106 CFU/g หลังจากเก็บรักษา 21 วัน Probiotics beneficially affect dog health by improving the balance of intestinal microbiota and mucosal defence against pathogens. The aim of this study was to investigate the probiotic potential of lactic acid bacteria (LAB) isolated from canine (n=17). 180 isolates were selected from feces, rectal swab, and oral of canine in Chachoengsao and Nakhon Si Thammarat province, Thailand. The ability to tolerate simulated gastric fluid at pH 2.5 and resist to bile salts were used as restrictive criteria for probiotic potential. 11 isolates were candidates for probiotics. Lactic acid bacteria were tested antibacterial activity can inhibit pathogenic bacteria. Dog biscuits containing Lactobacillus D3TS was developed and investigated effect on the survival rate of these bacteria. Dog biscuit with coating maintained viable counts of Lactobacillus D3TS higher than 106 CFU/g after 21 day storage. |
Description: | การประชุมวิชาการระดับชาติวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีระหว่างสถาบันครั้งที่ 5 “วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีเพื่อขับเคลื่อนสู่ประเทศไทย 4.0” (ASTC2017: The 5th Academic Science and Technology Conference 2017) วันที่ 25 พฤษภาคม 2560 ณ โรงแรมมิราเคิลแกรนด์ คอนเวนชั่น กรุงเทพมหานคร : หน้า 784-793. สามารถเข้าถึงบทความฉบับเต็ม (Full text) ได้ที่ : http://sci-database.hcu.ac.th/science/file/rsID171_F1_20170706144514.pdf |
URI: | https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3292 |
Appears in Collections: | Science and Technology - Proceeding Document |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Isolation-of-Probiotic-Bacteria-from-Canine-for-Production-of-Dog-Biscuits.pdf | 98.85 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.