Please use this identifier to cite or link to this item:
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3297
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | อิสสริยา เอี่ยมสุวรรณ | - |
dc.contributor.author | ทวีพร พันธุ์พาณิชย์ | - |
dc.contributor.author | ศราวุธ สุทธิรัตน์ | - |
dc.contributor.author | ณัฐริณี หอระตะ | - |
dc.contributor.author | Issariya Ieamsuwan | - |
dc.contributor.author | Taweebhorn Phunpanich | - |
dc.contributor.author | Sarawut Suttirat | - |
dc.contributor.author | Natharinee Horata | - |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology | en |
dc.contributor.other | Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology | en |
dc.date.accessioned | 2024-11-19T05:27:29Z | - |
dc.date.available | 2024-11-19T05:27:29Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.uri | https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3297 | - |
dc.description | Proceedings of the 11th National and International Conference on "Research to Serve Society", 26 June 2024 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. p. 79-87. | en |
dc.description.abstract | งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาประสิทธิภาพและพัฒนาผลิตภัณฑ์ชอล์กไล่มดสูตรผสมน้ำสกัดจากข่าสดโดยเปรียบเทียบประสิทธิภาพในการไล่มดของชอล์กไม่มดที่เตรียมจากน้ำลดสกัดน้ำข่า 3 สูตร ที่ผสมหรือไม่ผสมเปลือกไข โดยใช้ 12% DEET เป็นสารควบคุมผลบวก (PC) และน้ำกลั่นเป็นสารควบคุมผลลบ (NC) ใช้กลุ่มตัวอย่างเป็นมดละเอียด (Monomorium pharaonic) ทำการทดลองในกระทงกระดาษ โดยขีดชอล์ก PC ชอล์กที่มีน้ำสกัดข่าสูตร 1 2 3 และ NC เป็นวงกลมรอบหมูปิ้งที่ใช้เป็นเหยื่อล่อ นับจำนวนมดในแต่ละวงทุก 5 นาทีจนครบ 60 นาที ทำซ้ำ 3 ครั้ง แต่ละการทดลอง คำนวณค่าร้อยละของอัตราการไล่มด (% repellency; %R) แล้วเปรียบเทียบค่า %R โดยใช้ One-way ANOVA พบว่าชอล์กไล่มดที่ไม่ผสมเปลือกไข่สูตรผสมน้ำสกัดจากข่าสูตร 2 มีอัตราการไล่มดดีที่สุด (%R = 100) รองลงมา คือ สูตร 3 (%R = 95+-7.07) และสูตร 1 (%R = 86.67 +-5.77) โดยอัตราการไล่มดมีความแตกต่างอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติกับน้ำกลั่น (p<0.05) ส่วนขอล์กไล่มดที่ผสมเปลือกไข่สูตรผสมน้ำสกัดจากข่าสูตร 2 มีอัตราการไล่มดดีที่สุด (%R = 100) รองลงมาเป็น สูตร 3 (%R = 92.38 +-0.58) และ สูตร 1 (%R= 92.93+-0,58) โดยอัตราการไล่มดมีความแตกต่างอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติกับน้ำกลั่น (p<0.05) จากผลการทดลองพบว่าชอล์กไล่มดผสมน้ำสกัดจากข่าสูตร 2 ทั้งแบบผสมและไม่ผสมเปลือกไข่มีประสิทธิภาพในการไล่มดได้ดีที่สุด (%R = 100) | en |
dc.description.abstract | This research aimed to study the effectiveness and develop formulations of ant-repellent chalk derived from water galangal extraction. By comparing the ant repellency effects of ant-repellent chalk prepared from three formulars of galangal extract (1,2,3): mixed with or without eggshell. Ant-repellent chalk containing 12% DEET was utilized as a positive control (PC) while chalk containing distilled water was used as negative control (NC). Monomorium pharaonic ants were used as the test subjects in the experiments. The repellent activity was studied using a folded paper square box with grilled pork places at the center, and circular lines drawn with PC, ant-repellent chalk formulas 1,2,3 and NC. The number of ants in each circle was counted every 5 minutes until 60 minutes, with each experiment were done in triplicate. The repellency rate (%R) was calculated and compared using One-way ANOVA. It was found that ant-repellent chalk without eggshell in the water galangal extract formulation 2 had the highest repellency rate (%R = 100), followed by formulation 3 (%R=95+-7.07) and formulation 1 (%R = 86.67 += 5.77). The difference in ant repellency rates was statistically significant compared with distilled water (p<0.05). The ant-repellent chalk with eggshell in the galangal extract formulation 2 had the highest repellency rate (%R + 100), followed by formulation 3 (%R = 92.38 += 0.58) and formulation 1 (%R = 92.93+- 0.58). The difference in ant repellency rates was statistically significant compared with distilled water (p< 0.05). The experimental results showed that ant-repellent chalk prepared from water galangal extract formulation 2, both with and without eggshell, was the most effective in repelling ants (%R = 100) | en |
dc.language.iso | th | en |
dc.rights | มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ | en |
dc.subject | มด | en |
dc.subject | Ants | en |
dc.subject | ข่า | en |
dc.subject | Galangal | en |
dc.subject | สารสกัดจากพืช | en |
dc.subject | Plant extracts | en |
dc.subject | สารฆ่าแมลงจากพืช | en |
dc.subject | Botanical insecticides | en |
dc.subject | การไล่มด | en |
dc.subject | Ant repellent | en |
dc.subject | ชอล์กไล่มด | en |
dc.subject | ชอล์กขีดมด | en |
dc.subject | Ant repellent chalk | en |
dc.title | การพัฒนาชอล์กไล่มดจากข่า | en |
dc.title.alternative | Development of Ant Repellent Chalk from Galangal | en |
dc.type | Proceeding Document | en |
Appears in Collections: | Medical Technology - Proceeding Document |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Development of Ant Repellent Chalk from Galangal.pdf | 525.24 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.