Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3324
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorเพ็ญพักตร์ มูลธิยะ-
dc.contributor.authorธนิตา อาจารีพิพัฒน์-
dc.contributor.authorจันทร์จิรา วัชรพันธุ์-
dc.contributor.authorเศวตฉัตร ปฐมมณีนาค-
dc.contributor.authorกัลย์ฐิตา เอกวราธำรงฤทธิ์-
dc.contributor.authorอารียา เปียปาน-
dc.contributor.authorวิจิตรา คำแดง-
dc.contributor.authorPenpak Moolthiya-
dc.contributor.authorTanita Ajareepipat-
dc.contributor.authorJanjira Vatcharaphan-
dc.contributor.authorSawettachut Pathommaneenak-
dc.contributor.authorKanthita Eakwarathumrongrit-
dc.contributor.authorAreeya Piapan-
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technologyen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technologyen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technologyen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technologyen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technologyen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technologyen
dc.contributor.otherHuachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technologyen
dc.date.accessioned2024-12-01T13:02:54Z-
dc.date.available2024-12-01T13:02:54Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3324-
dc.descriptionProceedings of the 11th National and International Conference on "Research to Serve Society", 26 June 2024 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. p. 50-61.en
dc.description.abstractการศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาความเสี่ยงและแนวทางการลดความเสี่ยงต่อการเกิดโรคเบาหวานของผู้ขายอาหารภายในบริเวณมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ จำนวนทั้งหมด 36 คน โดยใช้แบบสัมภาษณ์ Cohort study ประกอบด้วยปัจจัยเสี่ยงส่วนบุคคลที่อาจก่อให้เกิดโรคเบาหวาน ได้แก่ อายุ ดัชนีมวลกาย ความดัน โลหิต ประวัติโรคเบาหวานในครอบครัวและระดับน้ำตาลในเลือด พฤติกรรมที่เสี่ยงต่อการเกิดโรคเบาหวานใช้ แบบสอบถามจากกรมอนามัย ผลการวิจัยพบว่ากลุ่มตัวอย่างมีพฤติกรรมที่เสี่ยงต่อการเป็นโรคเบาหวานมากที่สุดคือ การรับประทานเครื่องดื่มที่มีรสหวานและอาหารที่ผ่านการทอดร่วมกับพฤติกรรมการออกกำลังกายที่น้อย ภายหลัง 1 เดือนที่เข้าร่วมกิจกรรมรณรงค์ลดความเสี่ยง กลุ่มตัวอย่างมีความรู้เกี่ยวกับโรคเบาหวานเพิ่มมากขึ้นจาก 11.1±1.94 คะแนน เป็น 13.1±1.76 คะแนน (p < 0.05) กลุ่มตัวอย่างส่วนใหญ่มีความเสี่ยงต่อโรคเบาหวานอยู่ในระดับน้อย มี ระดับน้ำตาลในเลือดเฉลี่ยลดน้อยลงอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p < 0.05) ส่วนใหญ่ 24 คน (ร้อยละ 66.7) มีระดับ น้ำตาลในเลือดปกติ พบ 9 คน (ร้อยละ 25.0) มีระดับน้ำตาลในเลือดอยู่ในเกณฑ์เสี่ยงต่อโรคเบาหวาน และมี 3 คน (ร้อยละ 8.3) มีระดับน้ำตาลในเลือดสูงในระดับเป็นโรคเบาหวานซึ่งมีประวัติเป็นเบาหวานอยู่แล้วen
dc.description.abstractThis study aims to investigate risk factors and risk reduction strategies for developing diabetes among food distributors in Huachiew Chalermprakiet University. The study involved a total of 36 participants and utilized a Cohort study design. Individual risk factors contribute to the development of diabetes included age, body mass index, blood pressure, family history of diabetes and blood sugar level. Risky behaviors for diabetes were assessed through a questionnaire from the Department of Health. The research finding indicated that the sample group with the highest risk behaviors for diabetes were those who consumed sweetened beverages, fried foods, and engaged in minimal physical activity. After participating in a risk reduction campaign for one month, the sample group showed an increased knowledge about diabetes from an average score of 11.1±1.94 to 13.1±1.76 (p < 0.05). Most of the sample group were at low risk for diabetes, with a statistically significant decreased in average blood sugar level ( p < 0.05). Out of the 36 participants, 24 individuals (66.7%) had normal blood sugar levels, 9 individuals (25.0%) were at risk for diabetes, and 3 individuals (8.3%) had high blood sugar levels indicative of diabetes with a history of diabetes.en
dc.language.isothen
dc.rightsมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติen
dc.subjectการประเมินความเสี่ยงด้านสุขภาพen
dc.subjectHealth risk assessmenten
dc.subjectโรคเบาหวานen
dc.subjectDiabetesen
dc.subjectผู้ขายอาหารen
dc.subjectFood merchantsen
dc.subjectโรงอาหารen
dc.subjectCanteensen
dc.titleการศึกษาความเสี่ยงและแนวทางลดความเสี่ยงของการเกิดโรคเบาหวานของผู้ขายอาหารในมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติen
dc.title.alternativeThe Study of Diabetic Risks and Mitigation in Food Merchants at Huachiew Chalermprakiet Universityen
dc.typeProceeding Documenten
Appears in Collections:Medical Technology - Proceeding Document

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
The Study of Diabetic Risks and Mitigation in Food Merchants.pdf562.58 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.