Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4287
Title: ผลวิเคราะห์สารประกอบฟีนอลิกรวมและสารประกอบฟลาโวนอยด์ของสมุนไพรจีน: ชังจู๋ ไป๋จู๋ และ หวงเหลียน
Other Titles: Total Phenolic and Flavonoid Compounds of Chinese Herbs Extracts: Atractylodes lancea (Thunb.) DC., Atractylodes macrocephala Koidz, and Coptis chinensis Franch
Authors: สุชา จุลสําลี
ชมพูนุท สินธุพิบูลยกิจ
เพ็ญพักตร์ มูลธิยะ
นนทวิชญ์ ไพรัตน์
กาญจนา วิจิตรธรรมรส
นภัสนันท์ นราสินวิวัฒน์
จิรวัส ประทุมวัน
นนทยา ทางเรือ
Sucha Chulsomlee
Chompunoot Sinthupibulyakit
Penpak Moolthiya
Nontawit Pirat
Kanjana Vichittumaros
Napassanun Narasinviwat
Jirawat Pratoomwun
Nonthaya Thangrua
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Sciences
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology
Keywords: ฟินอลิกรวม
Total phenolic compound
ฟลาโวนอยด์
Flavonoids
ชังจู๋
Atractylodes lancea (Thunb.) DC.
ไป๋จู๋
Atractylodes macrocephala Koidz
หวงเหลียน
Coptis chinensis Franch
สมุนไพร – จีน
Herbs -- China
Issue Date: 2025
Citation: วารสารวิทยาศาสตร์สุขภาพและสุขภาวะ 29,1 (มกราคม-มิถุนายน 2568) : 116-125.
Abstract: ภาวะที่มีความเสื่อมของร่างกายหรือการเป็นโรคเรื้อรังนาน ๆ อาจทําให้เกิดภาวะเครียดออกซิเดชัน (Oxidative stress) งานวิจัยนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาปริมาณสารประกอบฟินอลิกรวมและสารประกอบฟลาโวนอยด์ซึ่งเป็นสารต้านอนุมูลอิสระโดยวิเคราะห์การดูดกลืนแสงตามวิธี Folin-Ciocalteu method และวิธี Aluminium nitrate colorimetric methodตามลําดับในสารสกัดสมุนไพรจีน 3ชนิด ได้แก่ ชังจู๋ ไป๋จู๋ และหวงเหลียน สกัดหยาบในตัวทําละลาย 95% Ethanol โดยชังจู๋ ไป๋จู๋ และหวงเหลียน ใช้เป็นส่วนประกอบของตํารับยาต้ม เพื่อปรับสมดุลการทํางานของกระเพาะอาหารและม้ามในการรักษาแบบแพทย์แผนจีน การศึกษาพบว่าปริมาณสารประกอบฟีนอลิกรวม ในสารสกัด ชังจู๋ ไป๋จู๋ หวงเหลียน เท่ากับ 1.95±0.48, 3.40±0.74 และ12.18±2.15mgGAE/g ตามลําดับ เมื่อนําสารสกัดชังจู๋ ไป๋จู๋ และหวงเหลียน มาหาปริมาณสารประกอบฟลาโวนอยด์ใน พบว่ามีปริมาณ เท่ากับ 8.45 ± 1.25,9.05 ± 0.56 และ 15.24 ± 1.77 mg QE/g ตามลําดับ งานวิจัยนี้แสดงให้เห็นว่าสารสกัดสมุนไพรหวงเหลียนมีปริมาณสารประกอบฟีนอลิกรวมและปริมาณสารประกอบฟลาโวนอยด์สูงที่สุด ในขณะที่ชังจู๋มีปริมาณสารประกอบฟีนอลิกรวมและปริมาณสารประกอบฟลาโวนอยด์ต่ำที่สุด โดยหวงเหลียนมีปริมาณสารประกอบฟีนอลิกรวมและปริมาณสารประกอบฟลาโวนอยด์สูงกว่าชังจู๋และไปจู๋อย่างมีนัยสําคัญทางสถิติ (p < .05) ข้อมูลที่ได้จากงานวิจัยนี้สามารถไปใช้พัฒนาสารสกัดสมุนไพรเป็นยาต่อไป ควรมีการศึกษาต่อยอดถึงกลไกการออกฤทธิ์ ความปลอดภัยในการใช้ยาสมุนไพร ทั้งในหลอดทดลองและในสัตว์ทดลองต่อไป
The primary objective of this research was to quantify the total phenolic and flavonoid compounds in three types of Chinese herb extracts using the Folin-Ciocalteu method and the Aluminum Nitrate colorimetric method, respectively. The herbs analyzed were Atractylodes lancea (Thunb.) DC., Atractylodes macrocephalaKoidz, and Coptis chinensis Franch, all extracted with 95% methanol. These herbs are components of traditional Chinese medicine recipes used for the treatment of stomach and spleen disorders. The study found that the total phenolic compounds in Atractylodes lancea (Thunb.) DC., Atractylodes macrocephalaKoidz, and Coptis chinensisFranchwere 1.95±0.48, 3.40±0.74, and 12.18±2.15 mg GAE/g, respectively. The flavonoid compounds in Atractylodes lancea (Thunb.) DC., Atractylodes macrocephalaKoidz, and Coptis chinensisFranchwere 8.45±1.25, 9.05±0.56, and 15.24±1.77 mg QE/g, respectively. The results indicated that Coptis chinensisFranchextract showed the highest levels of total phenolic and flavonoid compounds, while Atractylodes lancea(Thunb.) DC. extract showed the lowest. Statistically significant differences (p < 0.05) were found between Coptis chinensisFranchand both Atractylodes lancea(Thunb.) DC. and Atractylodes macrocephalaKoidzin terms of both total phenolic and flavonoid compounds. To develop herbal extracts for medicinal use, further studies are needed on the mechanisms of action and the safety of using these herbal medicines in both in-vitroand in animal trials.
Description: สามารถเข้าถึงบทความฉบับเต็ม (Full Text) ได้ที่ : https://he01.tci-thaijo.org/index.php/HCUJOURNAL/article/view/270475/187474
URI: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4287
Appears in Collections:Medical Technology - Articles Journals

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Total-Phenolic-and-Flavonoid-Compounds-of-Chinese-Herbs-Extracts.pdf108.75 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.