Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4900
Title: การผลิตกรดอะซิติกร่วมกับการผลิตกระแสไฟฟ้าจากเปลือกสับปะรด
Other Titles: The Co-Production of Acetic Acid and Electricity from Pineapple Peel
Authors: รัตนโชค ไชยสอน
เกียรติศักดิ์ สมเป็ง
ธนพัฒน์ บุณสิริโชคชัย
พรพิมล กาญจนวาศ
Chaiyasorn, R.
Kiattisak Sompeng
Thanapat Boonsirichokchai
Pornpimon Kanjanavas
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Undergraduate Student
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Undergraduate Student
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Undergraduate Student
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Keywords: เซลล์เชื้อเพลิงจุลชีพ
Microbial fuel cells
กรดอะซิติก
Acetic acid
กระแสไฟฟ้า
Electric currents
เปลือกสับปะรด
Pineapple peel
ของเสียทางการเกษตร – การนำกลับมาใช้ใหม่
Agricultural wastes – Recycling
Issue Date: 2018
Citation: ว. วิทย์. กษ. 49(2)(พิเศษ): 421-424 (2561)
Abstract: This research aims to develop a co-production of acetic acid and electricity by Microbial Fuel Cell (MFC) technology. The screening of acetic-tolerant and thermotolerant strains of bacteria and yeasts were carried out. The co-culture of the selected bacterium in the production of acetic from molasses or pineapple peel’s juice as a substrate revealed that isolate RCT11 and RCT01 could grow in 4% acetic acid at 35 °C. They produced highest level of acetic acid at 1.42% and 1.88% from molasses and pineapple peel’s juice, respectively. The results showed that the electrical currents were increased upon the increase of acetic acid production. Cu/Zn was found to be the best material as electrode for the co-production of acetic acid and electricity. The maximum voltage and electrical current in this study reached 0.56 V and 0.025 mA, respectively. This highest electricity current was stable during 8 days of fermentation process.
งานวิจัยนี้ศึกษาการผลิตกรดอะซิติกร่วมกับการผลิตกระแสไฟฟ้าผ่านการประยุกต์ใช้เซลล์เชื้อเพลิงจุลินทรีย์ (Microbial Fuel Cell) โดยเทคโนโลยีเซลล์เชื้อเพลิงจุลินทรีย์อาศัยประโยชน์จากการย่อยสลายสารอินทรีย์จากจุลินทรีย์และปลดปล่อยอิเล็คตรอนเพื่อนำไปผลิตเป็นกระแสไฟฟ้า โดยในงานวิจัยนี้ได้คัดเลือกแบคทีเรียและยีสต์ที่มีความสามารถทนต่อกรดและความร้อน หลังจากทำการเพาะเลี้ยงจุลินทรีย์ร่วมกันเพื่อให้สร้างเอทานอลและเปลี่ยนเป็นกรดอะซิติกและอิเล็คตรอนโดยใช้กากน้ำตาลหรือน้ำคั้นจากเปลือกสับปะรดเป็นแหล่งอาหาร พบว่าจุลินทรีย์สายพันธุ์ RCT11 และ RCT01 สามารถเจริญได้ดีที่ความเข้มข้นของกรดอะซิติก 4% และอุณหภูมิ 35 องศาเซลเซียส โดยสามารถผลิตกรดอะซิติกได้สูงเท่ากับ 1.42 เปอร์เซ็นต์ และ 1.88 เปอร์เซ็นต์ในแหล่งอาหารกากน้ำตาลและน้ำคั้นจากเปลือกสับปะรด ตามลำดับ นอกจากนี้พบว่าปริมาณกระแสไฟฟ้าจะเพิ่มขึ้นเมื่อปริมาณของกรดอะซิติกเพิ่มขึ้นและการใช้ขั้วทองแดงกับสังกะสีเป็นขั้วไฟฟ้าที่เหมาะสมที่สุดซึ่งให้ค่าแรงดันไฟฟ้าและปริมาณกระแสไฟฟ้าสูงที่สุดอยู่ที่ 0.56 โวลล์และ 0.025 มิลลิแอมป์ ตามลำดับ กระแสไฟฟ้าที่สูงมีค่าคงที่เป็นระยะเวลา 8 วันของการหมัก
URI: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4900
Appears in Collections:Science and Technology - Articles Journals

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
The-Co-Production-of-Acetic-Acid-and-Electricity-from-Pineapple-Peel.pdf
  Restricted Access
341.53 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.